De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 9 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bioloog Freek Vonk (L) en directeur Edwin van Huis van Naturalis bekijken de schedel van een Tyrannosaurus Rex. Beeld null
Bioloog Freek Vonk (L) en directeur Edwin van Huis van Naturalis bekijken de schedel van een Tyrannosaurus Rex.

Studio Sport
NPO 1, 16.45 uur

Hoe snel is het ijs in het vernieuwde Thialf? Daar komen we dit weekeinde achter. Het stadion in Heerenveen werd afgelopen anderhalf jaar grondig gerenoveerd. Vandaag staan 500 m, ploegenachtervolging en massastart op het programma.

DWDD University
NPO 1, 20.30 uur

Dit keer gaat bioloog Freek Vonk het hebben over de evolutie. Voor de gelegenheid is de gashouder in Amsterdam omgetoverd tot een reusachtig biologielokaal, waarin hij levende en opgezette dieren laat zien.

Cold Feet
NPO 3, 20.30 uur

Jenny vindt het een goed idee als Pete een mindfulnesscursus gaat doen, maar Pete gaat voor ontspanning liever de kroeg in. In het nieuwe seizoen van Cold Feet zijn de vrienden van weleer de 50 gepasseerd en zitten ze in een midlifecrisis.

The Voice of Holland
RTL 4, 20.30 uur

Liefst 2,7 miljoen mensen zagen de eerste battles, nu strijden nieuwe talenten voor een plaats in de liveshows. Guus Meeuwis zet onder anderen Rachel Kramer, ex-K-otic en X-factor, tegenover de Frans-Nederlandse Katell Chevalier.

(Vlnr) Waylon, Sanne Hans (Miss Montreal) en Guus Meeuwis tijdens de persbijeenkomst van het zevende seizoen van The Voice of Holland. Beeld null
(Vlnr) Waylon, Sanne Hans (Miss Montreal) en Guus Meeuwis tijdens de persbijeenkomst van het zevende seizoen van The Voice of Holland.

Still Open All Hours
BBC 1, 20.30 uur

In deze comedyserie signaleert Granville een beveiligingslek in de winkel. Madge wordt nerveus van een hoogwerker, Eric en Kath hebben een afspraakje en Gastric gaat eten bij de buurman, zodat Granville niet in de buurt van Madge kan zijn.

Studio Sport Eredivisie
NPO 1, 22.30 uur

Roda JC speelt tegen FC Groningen. Voor beide clubs verloopt de eerste helft van het seizoen teleurstellend. De laatste weken lijkt Groningen weer op de goede weg. Van de onderste regionen klom de ploeg op tot de 11de plek van de ranglijst.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lasse Schöne in duel met Albert Rusnak FC Groningen. Groningen zou de wedstrijd van afgelopen zondag met 2-0 verliezen. Beeld null
Lasse Schöne in duel met Albert Rusnak FC Groningen. Groningen zou de wedstrijd van afgelopen zondag met 2-0 verliezen.

Schneider vs. Bax (Alex van Warmerdam, 2015)
NPO 3, 22.00-23.40 uur.

Een tekort aan eigenheid werd geconstateerd, gisteren in deze krant. Door Nederlandse filmers over Nederlandse films. Alsof we niet een paar heerlijk eigenzinnige filmmakers hebben rondlopen. Kijk vanavond naar Schneider vs. Bax, bijvoorbeeld. Alex van Warmerdams recentste film mag dan niet zo succesvol geweest zijn als zijn voorganger Borgman, hij is wel degelijk een proeve van Van Warmerdams eigenzinnige en grote bekwaamheid.

Het gaat dit keer om de strijd tussen de twee titelpersonages, gespeeld door Van Warmerdam zelf en Tom Dewispelaere, beiden huurmoordenaars; de eerste leeft onder het mom van schrijver in een klein maar bijzonder fraai wit houten huisje aan een meer; de tweede doet zich tegenover zijn liefhebbende vrouw en twee dochtertjes voor als installatiereparateur. Hoe ze tegenover elkaar komen te staan is een verhaal op zich daar heeft 'de opdrachtgever' iets mee te maken en kan gezien de absurdheid ervan alleen maar zo gebeuren in een Van Warmerdamfilm. Zoals het verdere verloop ook alleen maar op zijn plaats kan vallen in het absurde en unieke universum van de regisseur die als altijd ook zelf het scenario schreef.

Het hart van de film bestaat uit het fantastisch, door Van Warmerdams vaste cameraman Tom Erisman gefilmde duel tussen de twee mannen met geweren. Er wordt veel getuurd door verrekijkers en vizieren in wat meer en meer een kolderieke en tegelijk grimmige moeraswestern wordt. De opnamen in de Hollandse rietvelden in Groningen en rond Biddinghuizen, fors digitaal nabewerkt om de door Van Warmerdam verlangde weidsheid te bewerkstelligen, zijn van een grote schoonheid. Die doet bijna vergeten dat Schneider vs. Bax daarnaast ook nog een complex verhaal vertelt waarin een stoet aan bijrollen dochter, vriendin, vader, toevallige passanten voorbijkomt, zonder uitzondering in de juiste registers tussen ernst en kolder vertolkt. Authentieker bestaat niet.

Notes on a Scandal (Richard Eyre, 2006)
Canvas, 22.10-23.40 uur.

Acteervuurwerk van twee generaties actrices in deze geslaagde verfilming van Zoë Hellers succesroman. Judi Dench (die als James Bonds superieur M in Skyfall het leven liet) is een eenzame, cynische geschiedenislerares aan de vooravond van haar pensionering; Cate Blanchett (twee jaar terug Oscarwinnares voor haar hoofdrol in Woody Allens Blue Jasmine) de nieuwe collega die leven in de brouwerij brengt op school en meer dan vriendschappelijke gevoelens oproept bij haar oudere collega. Maar die gevoelens gaan onbewust gepaard met akelige jaloezie. Die slechte combinatie, gevoed door een geheim dat de twee delen en hun verhouding ongelijkwaardig maakt, zet een fijn akelige psychologische thriller in gang.

Le Havre (Aki Kaurismäki, 2011)
NPO 2, 22.55-00.20 uur.

Normandische schoenpoetser Max ontfermt zich in zijn turquoise geschilderde huisje over een Afrikaans bootvluchtelingetje. Ook de kruidenier, de bakker en de kroegbazin springen bij, met een hartelijkheid die de film meteen de glans van een sprookje geeft alsof het droeve, realistische onderwerp niet anders verdient. Alleen een genie als Kaurismäki kan uit de Europese migrantenproblematiek een warmbloedige film als Le Havre smeden zonder te vervallen in sentimentaliteit. Ook door het typisch Kauriskmäkiaanse acteerwerk, dat op een niet te vatten manier even wezenloos als waardig is, gaan de moedig door het leven struikelende personages je meteen aan het hart. Prachtig, ontroerend sprookje met romantische muziek, volle kleuren en vergeefse gezelligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden