De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 8 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Loes Schnepper en Bart Slegers in Verloren Dochter. Beeld
Loes Schnepper en Bart Slegers in Verloren Dochter.Beeld

Dierenhospitaal in de jungle
NPO 2, 19.20 UUR

Een kijkje in een dierenziekenhuis, diep in de jungle van Guatemala. Verzwakte slingerapen en papegaaien, vaak gered uit de handen van illegale handelaren, worden opgelapt en klaargestoomd voor een tweede leven in de natuur.

Wereldbeker Schaatsen
NPO 3, 20.30 UUR

Op het snelle ijs van Salt Lake City openen de schaatsers dit weekeinde de jacht op wereldrecords. Vandaag staan de 500 meter en de ploegenachtervolging op het programma: Nederland moet het doen zonder Sven Kramer en Ireen Wüst.

Endeavour Morse
EEN, 20.40 UUR

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen onderzoekt de jonge Endeavour Morse (speelt in de jaren 60) drie verdrinkingsdoden. Er blijkt een seriemoordenaar actief, dus dat conflict met zijn collega Joan Thursday moet even wachten.

College Tour: Gloria Estefan
NPO 2, 21.05 UUR

In TivoliVredenburg ontvangt Twan Huys de Cubaans-Amerikaanse zangeres Gloria Estefan. Onlangs ging in Utrecht de eerste internationale productie van On Your Feet in première, de musical over Estefans veelbewogen leven. Bekijk hier alle afleveringen van College Tour.

Tekst gaat verder na de foto.

Gloria Estefan. Beeld AFP
Gloria Estefan.Beeld AFP

The Year in Music 2017
BBC 2, 22.00 UUR

Een terugblik op het muziekjaar 2017, met aandacht voor de grootste hits, beste albums en spectaculairste optredens. Onder andere Foo Fighters, Liam Gallagher, Stormzy, Rag'n'Bone Man, Dua Lipa en Jo Whiley komen voorbij.

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 UUR

Volle bak bij de talkshow van Graham Norton. De acteurs Dwayne Johnson, Kevin Hart en Jack Black komen vertellen over de remake van Jumanji en actrice Jessica Chastain plugt haar pokerfilm Molly's Game. Noel Gallagher verzorgt de muziek. Bekijk hier alle afleveringen van The Graham Norton Show.

Verloren dochter (Martijn Maria Smits, 2017)
NPO 2, 22.55-23.45 uur

Vijftiger Tom is 's avonds laat op weg naar huis, wanneer een buitenlandse vrouw voor zijn auto stapt en haar piepjonge dochtertje bij hem achterlaat. Door de scène die in de korte film Verloren dochter hieraan voorafgaat, weten we dat de vrouw in kwestie een uitgeprocedeerde vluchteling is die enkele dagen later het land zal worden uitgezet. Wanhopig geeft ze haar kind mee aan de eerste de beste vreemdeling die ze tegenkomt.

Duivelse dilemma's, heet de reeks waarin Verloren dochter wordt uitgezonden. Van de vraag 'Wat zou ú doen?' verschuift de film snel naar 'Wat doen Tom en zijn echtgenote Anneke, en waarom doen ze dat?'. Als ze besluiten het kindje stiekem in huis te houden en te verzorgen, begrijp je al snel de onderliggende motieven. Er zit flink de klad in hun zilveren huwelijk, dus een gezamenlijk, zingevend doel kunnen ze goed gebruiken. Nog belangrijker is het verdriet om hun overleden dochter, dat van het vreemde peutermeisje een welkom surrogaat maakt. Het komt dus allemaal (iets te) mooi samen in het scenario van Jacqueline Epskamp, maar Verloren dochter maakt vooral indruk door hoofdrolspelers Bart Slegers en Loes Schnepper en door de trefzekere, weloverwogen regie van Martijn Maria Smits (Waldstille). De pijnlijke huiselijke scènes filmt hij grotendeels in statische kaders, waarbij je het verbitterde echtpaar recht in de ogen kijkt. De scène waarin de vluchtelinge (Tanja Otolski) haar kind bij Tom achterlaat, wordt dan weer van grote afstand en vanuit vogelperspectief getoond. Waar anderen op zo'n moment zouden kiezen voor schokkerig, op de huid gedraaid handcamerawerk, komt het drama door die ogenschijnlijk onbewogen aanpak des te harder aan.

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Malou Gorter een van de hoofdrollen vertolkte in Verloren dochter. Dat moest zijn: Loes Schnepper.

Spotlight
Canvas, 21.15-23.20 uur

(Tom McCarthy, 2015) Iedereen weet tegenwoordig dat veel priesters zich structureel hebben schuldig gemaakt aan seksueel misbruik en dat dit zorgvuldig werd verdoezeld door de katholieke kerk, die zich meer bekommerde om haar eigen imago dan om de veiligheid van jonge kinderen. Regisseur McCarthy (The Visitor, Win Win) vormt zijn film Spotlight (twee Oscars) om de vraag hoe het kan dat een hechte gemeenschap als die van Boston zo lang consequent wegkeek, van school tot rechtbank, van dagblad tot politieapparaat. Een handjevol lokale journalisten doorbreekt die consensus in 2001. Monument voor de goed uitgeruste onderzoeksjournalist, hier belichaamd door onder anderen Michael Keaton, Mark Ruffalo en Rachel McAdams.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden