De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 7 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Vivianne Miedema komt op bezoek bij Bureau Sport. Beeld anp
Vivianne Miedema komt op bezoek bij Bureau Sport.Beeld anp

Bureau Sport
NPO 3, 20.30 uur

Voetballer Vivianne Miedema is te gast. Ze speelt bij Bayern München en is deze zomer te bewonderen op het EK voetbal in eigen land. Verder een column van Nynke de Jong en een kijkje in de spiegel met volleyballer Lonneke Slöetjes.

De nieuwe Stradivarius
NPO 2, 20.30 uur

Maria-Paula Majoor van het Matangi Quartet mag haar eigen viool bouwen en haalt hout uit Cremona in Italië. Grote namen als Stradivarius en Guarneri hadden daar hun atelier. Terug in Nederland gaat Majoor aan de slag met vioolbouwer Bas Maas.

Stacey Dooley Investigates
RTL 5, 20.30 uur

Verslaggever Stacey Dooley maakt een reis in het spoor van feestdrug mdma. Haar startpunt is Cambodja, waar illegaal safrol uit bomen wordt gehaald, een essentieel ingrediënt. In Vancouver, Canada hoort ze over de groeiende drugsproductie daar.

Dit zijn wij
NPO 2, 21.15 uur

Hoe doen we dat in Nederland, zo dicht op elkaar samenwonen in een wijk? Michiel van Erp volgt een echtpaar uit Syrië dat is neergestreken in Klompskamp in Hellendoorn. In de Vruchtenbuurt in Den Haag zien we straatcoördinatoren aan het werk.

Kleine helden
Canvas, 21.15 uur

Journalist Rudi Vranckx portretteert burgers die te midden van oorlog en geweld het verschil proberen te maken. Deze week: hoe de Mexicaanse Semeí Verdía weerstand bood aan de drugsbendes in zijn land door een burgerwacht te beginnen.

Top of the lake
BBC 2, 00.05 uur

Seizoen 2 komt eraan (met o.a. Nicole Kidman) en dus herhaalt de BBC deze serie over de verdwijning van een tienermeisje in Nieuw-Zeeland. In een adembenemend landschap gaat agent Robin Griffin (Elisabeth Moss) op onderzoek uit.

Margaret (Kenneth Lonergan, 2011)
RTL 8, 00.25-02.55 uur.

Een cowboyhoed wil ze. Dus als Lisa, een levenslustige New Yorkse tiener, op een zomermiddag een buschauffeur ziet rijden met precies zo'n hoed, probeert ze vanaf de stoep met hem in contact te komen. Via de openstaande busdeur raken ze aan de praat, flirten zelfs een beetje; het begin van een romantische komedie, zo lijkt het. Totdat de chauffeur een rood licht mist en een vrouw aanrijdt. De vrouw sterft in Lisa's schoot.

Het busongeluk uit Kenneth Lonergans Margaret moet een van de schokkendste scènes uit de recente filmgeschiedenis zijn. En zoals de film daarmee meteen zijn zomerse lichtheid verliest, zo is Lisa (Anna Paquin) niet langer de vlinderige verschijning die ze was. In plaats van zich te bezinnen op haar aandeel in de gebeurtenis, ontwikkelt ze een akelige obsessie om de buschauffeur in kwestie (Mark Ruffalo) aangeklaagd te krijgen. Daartoe knoopt ze een bizarre verstandhouding aan met Emily (Jeannie Berlin), de beste vriendin van het slachtoffer, terwijl ze haar moeder (J. Smith-Cameron) consequent buitensluit.

Een losgeslagen projectiel, kortom, en wat een contrast met het hoofdpersonage uit Lonergans volgende film, Manchester by the Sea. Lee (Casey Affleck) ontkomt in die film geen moment aan het verdriet om de mede door hem veroorzaakte tragedie; hij raakt erdoor naar binnen gekeerd, dooft uit als mens.

In het minstens zo aangrijpende, bloedserieuze maar volop zinderende Margaret lijkt Lisa haar medeschuld liever te negeren; haar knagende geweten voor zover dat er is zet ze tierend om in een haast ziekelijke woede en geldingsdrang. Daar moet je als toeschouwer tegen kunnen, maar wat een lef van Lonergan en Paquin om nergens de makkelijke weg te kiezen.

Margaret, dat in verhaspelde vorm in de bioscoop werd uitgebracht, nooit in de Nederlandse bioscopen draaide maar tegenwoordig voorzichtig de status van moderne klassieker geniet, is een breed uitwaaierend stadsepos zonder klinkklare oplossingen of antwoorden. En dat rond een heldin die extreem van haar eigen gelijk overtuigd is, en alleen al met haar geschreeuw regelmatig het bloed onder je nagels vandaan haalt. Mocht u wat dat betreft af en toe door de bomen het bos niet meer zien, betracht dan wat geduld voor fijne bijrollen van onder anderen Matt Damon en Matthew Broderick.

Me and You and Everyone We Know (Miranda July, 2005)
Canvas, 22.30-00.00 uur.

Auteur en kunstenaar July debuteerde glansrijk als speelfilmmaker met deze fragmentarische, blijmoedige vertelling over relaties en eenzaamheid, een goudvis in een plastic zakje, nieuwe schoenen, chatboxen en conceptuele kunst. July speelt ook zelf de hoofdrol, als conceptueel kunstenaar Christine. Wie vanavond op Canvas de inleiding door onder meer regisseur Patrice Toye (Rosie) niet wil missen, moet een klein half uur eerder inschakelen.

Blue Jasmine (Woody Allen, 2013)
NPO 3, 23.20-01.00 uur.

Jasmine (Oscarwinnende rol van Cate Blanchett) was ooit zeer gefortuneerd, maar verkeert sinds het faillissement van haar echtgenoot ook zelf aan de rand van de (financiële) afgrond. Soms is Jasmine lucide, dan weer verdwaasd, en haar dieet van pillen en wodka helpt haar niet verder. Als de kredietcrisis vijf jaar eerder niet was losgebarsten, zei Allen destijds in een interview met deze krant, had hij dit specifieke scenario niet geschreven. 'Wat dat betreft is dit inderdaad een verhaal van deze tijd. Maar het gehoorzaamt voor mij vooral aan de wetten van een tragedie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden