De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 5 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Cate Blanchett en Rooney Mara in de liefdesfilm Carol. Beeld
Cate Blanchett en Rooney Mara in de liefdesfilm Carol.Beeld

Schaatsen
NPO 1, 14.15 uur

In het Russische Kolomna vinden de eerste EK afstanden plaats. Dat klinkt spannender dan het is, want dit seizoen draait het om de Spelen. Toppers als Ireen Wüst en Sven Kramer verschijnen dus niet aan de start, maar Koen Verweij is er wel bij.

Een Huis Vol
NPO 1, 19.00 uur

Het gezin Buddenbruck gaat gourmetten. Een hele onderneming met zo'n groot gezelschap en echt vredig verloopt het niet. Jay en de kinderen vieren Kerst op Curaçao en Anne en Alex bezoeken - in stijl - het Dickensfestival.

Flikken Maastricht
NPO 1, 20.35 uur

Er is een seriemoordenaar actief die iets te goed naar de film Se7en heeft gekeken en zich in zijn moordzucht laat leiden door de zeven zonden. Kunnen Eva van Dongen en Floris Wolfs met deze kennis de zevende, laatste moord voorkomen?

Verborgen Verleden
NPO 2, 21.10 uur

In de eerste aflevering van dit seizoen pluist Dieuwertje Blok haar familiegeschiedenis uit. Dat blijkt er een van uitersten: arm aan moeders kant, rijk aan vaders kant. Ze zou weleens kunnen afstammen van een Schotse koninklijke familie.

Dieuwertje Blok. Beeld ANP Kippa
Dieuwertje Blok.Beeld ANP Kippa

Rome Unpacked
BBC 2, 22.00 uur

Kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon en chef-kok Giorgio Locatelli ontdekken Rome aan de hand van de cultuur en het eten: op een scooter langs de Trevifontein, genieten van Romeinse gerechten en de schilderingen van Caravaggio.

Graham Norton's Good Guest Guide
BBC 1, 23.35 uur

Graham Norton legt op komische wijze uit hoe je een goede talkshowgast kunt zijn. Hij toont fragmenten uit zijn show, waarin 'swerelds sterren zijn tips in de praktijk brengen, of juist tonen hoe het niet moet.

Andrew Graham-Dixon. Beeld ANP
Andrew Graham-Dixon.Beeld ANP

Carol (Todd Haynes, 2015)
Canvas, 21.15-23.10 uur

Regisseur Todd Haynes (Far From Haven, I'm Not There) baseerde zijn schitterende, voor zes Oscars genomineerde liefdesfilm Carol op de roman The Price of Salt van Patricia Highsmith, uit 1952. Het boek over de verboden liefde (homoseksualiteit was in de VS van de jaren vijftig bij wet verboden) tussen de jonge verkoopster en de wat oudere en gehuwde Carol was een hit: in 1953 verscheen een goedkopere paperbackeditie die een miljoen keer over de toonbank ging.

Haynes regisseerde een zeer delicate verbeelding van die liefdesgeschiedenis, met grootse vertolkingen van Cate Blanchett en Rooney Mara. Kijk naar het zenuwachtige gefrutsel aan een armbandje door Blanchett, naar de zelfverzekerdheid onder de kinderlijke, onschuldige façade van Mara. De rollen liggen niet zo simpel als je op het eerste gezicht denkt. Carol, met haar fenomenale, volumineuze bontjas en knalrode lipstick is geen roofdier, net zo min als Therese, het grootogige hertje dat op een speelgoedafdeling van een warenhuis werkt, haar prooi is. Hun rol verandert steeds weer, al naar gelang wie ze tegenover zich hebben.

Haynes heeft een feilloos oog voor details. Door de ogen van Therese verwordt de keurige wereld in die van de modelspoorbaan die Carol bij hun eerste ontmoeting aanschaft. Een wereld waarin alles een plek heeft, maar waarvan Therese zelf geen deel uitmaakt. Dat is wat verliefdheid doet in Carol. Het is een mysterie dat dwingt alles te overwinnen: sociale conventies, klasse, leeftijd.

Django Unchained (Quentin Tarantino, 2012)
RTL 7, 20.00-23.30 uur

Django Unchained is Taratino's variant op Sergio Corbucci's Django uit 1966 en tal van andere spaghettiwesterns. Met zijn operatesk opgetuigde, achtste speelfilm serveert Tarantino de slavernijhorror breed uit: vechtslaven, seksslaven, huisslaven, in ketenen of met muilkorf. Zoals hij dat eerder deed in zijn joodsewraakfantasie Inglourious Basterds, waarin hij de afloop van de Tweede Wereldoorlog herschreef, zet Tarantino ook nu de geschiedenis naar zijn hand.

Enter Django de superwraakslaaf, die wordt belichaamd door acteur Jamie Foxx. Hij wordt bijgestaan door de Duitse emigrant Schultz (Christoph Waltz), een koddig ogende doch ijskoud moordende premiejager. Waltz is (wederom) virtuoos in zijn behandeling van de Tarantinodialoog. Zijn optreden is niet wezenlijk verschillend van zijn rol als nazi-kolonel in Inglourious Basterds. Beide rollen leverden hem een Oscar op.

Django Unchained is fraaie, met zichtbaar plezier gemaakte pulp. Soms iets te zelfgenoegzaam geregisseerd, inclusief onnozele cameo van Tarantino zelf. Maar dat hoort nu eenmaal bij de man.

Where to Invade Next (Michael Moore, 2015)
NPO 3, 20.15-22.15 uur

Weinig verfijnd doch vermakelijk-satirisch pamflet van Michael Moore (Bowling for Columbine), waarin de documentairemaker c.q. beroepsactivist misstanden in zijn thuisland aankaart door erop te wijzen hoe goed enkele Europese landen hun zaken voor elkaar hebben.

In Italië hoort Moore van doorbetaalde vakantiedagen. Hij ontdekt gratis universitair onderwijs in Slovenië, huiswerkloze leerlingen in de succesvolle onderwijsnatie Finland en vrouwelijke bankiers in IJsland. Hoewel de misstanden in de Verenigde Staten reëel zijn, dreigt Moore keer op keer zijn eigen glazen in te gooien door Europese problematiek volstrekt te negeren. Als komedie is Where to Invade Next geslaagder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden