De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 30 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Presentator Twan Huys bij de opname van het tv-programma College Tour. Beeld anp
Presentator Twan Huys bij de opname van het tv-programma College Tour.Beeld anp

De Wereld Draait Door
NPO 1, 19.00 uur

Het is de laatste vrijdag van de maand, dus tijd voor de eerste media-uitzending van dit jaar. Hierin wordt teruggeblikt op de spraakmakendste televisiemomenten van september. Met het debuut van de nieuwe huisband Sue the Night.

De Universiteitsstrijd
NPO 2, 20.00 uur

Afgelopen dagen streden de Universiteit Leiden, TU Eindhoven, Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam in de halve finales van de universitaire kennisquiz. Vanavond de finale: wie mag zich de beste universiteit van Nederland noemen?

Gouden Kalveren Gala
NPO 3, 20.30 uur

Het jaarlijkse filmprijzengala, live uitgezonden vanuit het Utrechtse Beatrix Theater. Presentatie: Herman van der Zandt en Eva Cleven. Grootste kanshebber is Thomas Rosenboom-verfilming Publieke Werken met tien nominaties.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het Grote Gouden Kalf word op de Neude geplaatst voorafgaand aan het Nederlands Film Festival0 Beeld anp
Het Grote Gouden Kalf word op de Neude geplaatst voorafgaand aan het Nederlands Film Festival0Beeld anp

College Tour
NPO 2, 21.10 uur

Twan Huys interviewt Reed Hastings, de bestuursvoorzitter en mede-oprichter van Netflix, waarop populaire series als House of Cards, Narcos en Stranger Things te zien zijn. Ook zit Hastings in de raad van bestuur van Facebook.

Icarus
NPO 2, 22.55 uur

In deze aflevering van de dramaserie (verplaatst van woensdag- naar vrijdagavond) het verhaal van ex-directeur Aysel Erbudak (Nazmiye Oral), die het veld moest ruimen bij het Slotervaartziekenhuis na beschuldigingen van financiële malversaties.

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 uur

De Britse talkshowhost is terug met een nieuwe lading wereldsterren op de bank. In de eerste aflevering schuiven muzikant-acteur Justin Timberlake, actrice Anna Kendrick en acteur Daniel Radcliffe aan. Robbie Williams zingt zijn nieuwe single.

Together (Lukas Moodysson, 2000)
NPO 2, 23.35-01.15 uur

Het werd het 'Moodysson-effect' genoemd, de wederopstanding van de Zweedse cinema rond de eeuwwisseling. De voormalig schrijver-dichter Lukas Moodysson, op dat moment een filmmaker van begin dertig, had zojuist furore gemaakt met de fraaie lesbische tiener romance Fucking Åmål (1998). Die film trok in Zweden meer bezoekers dan Titanic en maakte de weg vrij voor een nieuwe, luchtige Zweedse cinema, waarin thema's als homoseksualiteit en culturele verschillen op onnadrukkelijke, humoristische wijze aan bod komen. Twee jaar later ging hij even lichtvoetig verder met zijn communefilm Together (Tillsammans). Moodysson schetst zijn beeld van de commune door de ogen van de kinderen Eva en Stefan, die zich gaandeweg steeds meer verbazen over het gedrag van de ouderen. 'Alle volwassenen zijn idioten', zegt Eva op een gegeven moment. Het mooie is: Together laat dit zien zonder de Zweedse hippies belachelijk te maken. Als tijdsbeeld koos de regisseur 1975. 'Ik wilde zien wat er gebeurde met de hippies van 1968 toen ze al wat ouder werden en kinderen kregen, en het moeilijker werd vast te houden aan oude idealen', zei hij daarover in een interview met de Volkskrant. 'Daarnaast was ik zelf een kind in die periode, en hoewel ik niet in een commune heb gewoond, heeft die tijd mij wel gevormd.' De films die Moodysson sindsdien zou maken, hadden nog maar weinig te maken met zijn hier getoonde warmte en werden gaandeweg steeds somberder, radicaler en experimenteler.

Straight Outta Compton (F. Gary Gray, 2015)
HBO (2), 08.00-10.30 uur.

Hollywood had er niet op gerekend, maar Straight Outta Compton, de biografische speelfilm over de jaren-tachtig-rapgroep N.W.A (Niggas Wit Attitudes), groeide vorig jaar uit tot een monsterhit. Het kan iets met de timing te maken hebben: de huidige ophef over politierepressie in Amerika loopt in de pas met diezelfde woede in het Los Angeles van de jaren tachtig. Nostalgie heeft er ook mee van doen: huidige dertigers en veertigers, en een enkele vijftiger, rapten anno 1988 mee met het album waarop de rappers zichzelf en hun buurt voorstelden. F. Gary Gray (tevens regisseur van Ice Cube's comedy Friday uit 1995) houdt goed grip op zijn vertelling door de levens van slechts drie bandleden centraal te stellen: de met de consequenties van hun daden worstelende Dr. Dre en Eazy-E, en de bozige Cube, die als hij de groep verlaat het mes zet in zijn oude vriendenclub. Zodra de vriendschapsbanden worden hersteld, in de tweede helft, wreekt zich de directe betrokkenheid van het producententrio Cube, Dre en de weduwe van Eazy. De vrouwonvriendelijke zijde van gangstarap blijft onderbelicht, terwijl de eega's van de rappers nog even keurig in beeld komen. Zo heeft de vitale rapbiopic toch ook wat trekjes van een promotiefilm.

Miller's Crossing (Joel en Ethan Coen, 1990)
Canvas, 22.00-23.55 uur

Pas de derde film van de gebroeders Coen (na Blood Simple en Raising Arizona), deze schitterend gedraaide moderne film noir waarin personages en plotwendingen virtuoos over elkaar buitelen. Het begint met de Ierse rebellenleider Leo (Albert Finney) en zijn rechterhand Tom (Gabriel Byrne), wiens gangsterterritorium wordt bedreigd door Johnny (de eeuwig zwetende Coen-regular Jon Polito, helaas begin deze maand overleden) en Eddie (J.E. Freeman). De boel komt onder hoogspanning te staan wanneer Tom ene Bernie Bernbaum (John Turturro) moet vermoorden, want dat is de broer van zijn geliefde Verna (Marcia Gay Harden). Zelfs Steve Buscemi wandelt nog even voorbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden