De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 3 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

De cast van The Night Manager.

Foxcatcher (Bennett Miller, 2014)

NPO 3, 21.25-23.27 uur

Het zit allemaal in die ene scène in het begin van de film. Een prachtige scène. Worstelaar Mark Schultz (Channing Tatum), drie jaar geleden olympisch kampioen maar nu veroordeeld tot de gaarkeuken, betreedt de sportschool met de grote lege worstelvloer. Zijn broer neemt afscheid van het bezoek en voegt zich bij hem. Minutenlang cirkelt daarna in alle stilte de camera om hen heen, die twee broers, van wie de oudste, Dave (Mark Ruffalo), de jongste soepel maakt, hem aanraakt, aait bijna, in hem duikt, liefdevolle, opbeurende woorden fluistert. Ze worstelen en daarna zet Dave Mark thuis af. 'Give me a hug.' Alles wat daarna volgt, snap je. Mark wordt benaderd door de excentrieke miljardair John du Pont (Steve Carell), die bezeten is van de worstelsport en zich via die weg onsterfelijk wil maken. De schuchtere Mark laat zich inpalmen en breekt met zijn broer om onder de kapitaalkrachtige vleugels van Du Pont toe te werken naar de volgende Olympische Spelen. Het drama dat volgt, laat zich raden maar is uiteindelijk groter dan gedacht. Regisseur Bennett Miller (Capote) maakte van worstelfilm Foxcatcher geen Rocky, maar een zeldzaam intrigerende verkenning van hoe (moeizaam) mannen met elkaar omgaan, zeker als er diepere gevoelens bij komen kijken. Zijn ontleding van het puissant rijke moederskind Du Pont resulteert daarnaast in een paar van de pijnlijkste scènes uit de filmgeschiedenis: let op wanneer Du Ponts moeder (Vanessa Redgrave), die nooit heeft nagelaten haar haat voor de worstelsport te uiten, in haar rolstoel de sportzaal binnenrijdt en hij indruk op haar probeert te maken.

Tekst gaat verder onder de video.

Mr. Turner (Mike Leigh, 2014)

Canvas, 21.15-23.40 uur

Historische film van de man die naam maakte met felrealistische films (Vera Drake, Naked). Mr. Turner is een boeiende biografie van de Engelse schilder William Turner (1775-1851), die zich eens tijdens een storm liet vastbinden aan de mast van een schip: zo kon hij de woeste golven beter bestuderen. Uiteraard zit de scène in de film, maar zo vormgegeven dat het ook fantasie zou kunnen zijn er is over het privéleven van de beroemde schilder weinig bekend. Toch slaagt Leigh erin een verre van clichématig portret te schetsen van Turner, de briljante, ruimhartige, maar ook knorrige en vaak ronduit lompe kunstenaar. Formidabel belichaamd door Timothy Spall, die ervoor in Cannes werd bekroond.

Tekst gaat verder onder de video.

Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979)

NPO 2, 23.45-02.01 uur

Hij blijft liever toeschouwer, zegt Oskar Matzerath, als hij door een lilliputter in het circus wordt uitgenodigd mee op tournee te gaan. Hij heeft tenslotte ook podiumkwaliteiten: met zijn schreeuw kan hij glas doen breken. Maar de in 1924 geboren hoofdpersoon van Die Blechtrommel, de meeslepend mooie film naar de klassieke roman van Günter Grass, loodst ons liever als verteller door de lange geschiedenis. Die begint in de film aan het eind van de 19de eeuw, in de aardappelvelden rond Danzig, waar zijn grootmoeder op ludieke wijze zwanger wordt gemaakt. De vertelling eindigt na afloop van de Tweede Wereldoorlog, wanneer Oskars stad in puin ligt en hij op 21-jarige leeftijd weer besluit te gaan groeien. Want dat, zo had hij op 3-jarige leeftijd bepaald, deed hij niet meer. Uit protest tegen de ranzige werkelijkheid van de volwassenen om hem heen. De Duitse, geëngageerde regisseur Volker Schlöndorff laat de geschiedenis zien in afwisselend intieme, massale, groteske, pijnlijke, komische, surrealistische en realistische scènes. Visueel én inhoudelijk overrompelend meesterwerk.

Tekst gaat verder onder de video.

The Night Manager

NPO 1, 20.30 uur

Snel aflevering 1 inhalen op Uitzending gemist en dan deel 2 van deze met Globes en Emmy's bekroonde miniserie over ex-soldaat Jonathan Pine (Tom Hiddleston), die infiltreert in het leven van een meedogenloze wapenhandelaar (Hugh Laurie).

Tekst gaat verder onder de video.

Reizen Waes

NPO 3, 20.30 uur

Eilandengroep Tuvalu krimpt en volgens premier Enele Sopoaga komt dat door de klimaatverandering. Tom Waes gaat er een kijkje nemen en landt op een vliegveld dat eigenlijk een autoweg is. Je moet wat, met amper duizend toeristen per jaar.

Ten strijde!

NPO 2, 21.05 uur

In de provincie Utrecht treden Jort Kelder en Pieter Jan Hagens in de voetsporen van de soldaten die in mei 1940 vochten bij de Grebbeberg. Tegen alle verwachtingen in hield het Nederlandse leger dagenlang stand tegen de troepen van nazi-Duitsland.

Binnen bij de vrouwengevangenis

RTL 5, 21.30 UUR

In deze tweedelige documentaire bezoekt journalist Trevor McDonald (1939) twee vrouwengevangenissen in Indiana. Hij ontmoet er de voor moord veroordeelde Sarah Jo Pender, die ooit ontsnapte en nu 22 uur per dag alleen in een cel zit.

The Secrets of Your Food

BBC 2, 22.00 uur

Tv-dokter Michael Mosley en etnobotanist James Wong willen alles weten over onze smaak. In Spanje proeft Mosley de invloed van moleculair koken en Wong reist naar de Andes, waar een bittere aardappel de bevolking hielp te overleven op hoogte.

Tekst gaat verder onder de video.

Searching for Sugar Man

ARTE, 22.00 uur

Een handvol Zuid-Afrikaanse fans gaat op zoek naar de vergeten Amerikaanse folkzanger Sixto Rodrigues alias Sugar Man. Het verhaal dat volgt is te mooi om waar te zijn. Het publiek sloot deze bekroonde documentaire massaal in het hart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden