De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 28 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Leonoor Pauw, Anneke Blok, Lienekele Roux en Adelheid Roos in Brozer.

Studio Sport: schaatsen
NPO 1, 16.30 uur

Het eerste officiële schaatstoernooi van het seizoen. Bij de KNSB Cup zijn de startbewijzen voor de World Cups te verdienen. De ogen zijn gericht op Michel Mulder, de olympisch kampioen op de sprint, die na een dramatisch seizoen terugkeert.

Cold Feet
NPO 3, 20.30 uur

Na dertien jaar is er nu een zesde seizoen van Cold Feet. De zes dertigers uit deze romantische dramaserie zijn inmiddels vijftigers. Adam keert met zijn jonge vriendin, na een lang verblijf in het buitenland, terug naar Manchester.

The Voice of Holland
RTL 4, 20.30 uur

Guus Meeuwis en Waylon zijn de nieuwe coaches in The Voice of Holland. Meestal zijn nieuwe coaches het populairst. Zouden de deelnemers nu massaal voor hen kiezen? Of zijn Sanne Hans en Ali B. ook nog steeds in trek?

V.l.n.r.: Waylon, Sanne Hans (Miss Montreal), Ali B en Guus Meeuwis tijdens de persbijeenkomst van het zevende seizoen van The Voice of Holland.Beeld anp

Klonen: Wens of waanzin
NPO 2, 21.10 uur

In de EU is klonen verboden, maar is dat terecht? Die vraag stelt BNN. Het programma liet in Zuid-Korea een kloon maken (Pipo) van een hond (Joep) die niet lang meer te leven had. Inmiddels leeft Pipo legaal in Nederland.

Studio Sport Eredivisie
NPO 1, 22.30 uur

FC Twente speelt thuis tegen Roda JC, dat een moeizaam seizoen heeft en in de onderste regionen van de ranglijst staat. De laatste overwinning van Roda op Twente in Enschede dateert van 2007. Toen maakte Davy De fauw de 0-1.

3Doc: We live in public
NPO 3, 23.30 uur

Internetpionier Josh Harris voert in 1999 een experiment uit. Honderd bewoners leven drie maanden in een kelder en alles wordt gefilmd. Het mislukt, waarop Harris besluit zichzelf en zijn vriendin 24 uur per dag te filmen. Ook dit ontspoort volledig.

Beeld NPO

Brozer (Mijke de Jong, 2014)
NPO 2, 22.55-00.10 uur

Brozer is een gelaagd drama over vier zussen van wie er eentje (Muis, gespeeld door Leonoor Pauw) kanker heeft. Er is geen genezing meer mogelijk, ze zal overlijden. Dat gold tijdens het maken van de film ook voor Pauw zelf ze overleed in 2013, ruim voor de première. Haar ziekte was de directe aanleiding eindelijk dit vervolg te maken op Broos, in 1997 bekroond met een Gouden Kalf voor de vijf actrices: Pauw, Adelheid Roosen, Maartje Nevejan, Marnie Blok en Lieneke le Roux. In eerste instantie hernemen vier van de vijf (Nevejan doet niet mee) in Brozer hun rollen. Carlos (Roosen) is weer de dominante chaoot die haar zussen ideeën opdringt. Zo wil ze dat ze identieke jurkjes aantrekken om Muis te steunen. Maar echt spannend wordt het pas wanneer de actrices hun maskers laten vallen. De film verandert van geïmproviseerd drama (een scenario was er van begin af aan niet) in een documentaire. Dat die overgang volkomen soepel verloopt, en dat het eindresultaat vaak wordt ervaren als zowel bruut en mooi tegelijk, is een geweldige prestatie.

Boy 7 (Lourens Blok, 2015)
NPO 3, 21.50-23.30 uur

Nederlandse sf-films zijn dun gezaaid. Alleen al daarom is het aardig dat Boy 7 een echte genrefilm is. Het in de toekomst spelende verhaal, over een jongen met geheugenverlies die ontdekt dat hij de spil is van een op totale controle gericht overheidscomplot, wordt vlot verteld. Wat ook opvalt aan deze verfilming van Mirjam Mous' jongeren roman, is het treffende gebruik van de Hongaarse locaties, dat actuele thema's als privacyschending voorziet van een kille Oostbloklook.

Albert Nobbs (Rodrigo García, 2011)
Canvas, 22.00-23.50 uur

In 1982 werd Albert Nobbs als toneelstuk opgevoerd in New York. Ook toen al speelde Glenn Close de titelrol in dit drama over een vrouw die in het 19de-eeuwse Ierland ontdekt dat ze makkelijker aan de bak komt als ze zich als man verkleedt. De actrice was de motor achter de verfilming; jarenlang zocht ze naar financiering en een geschikte regisseur. Dat Close voor haar rol een Oscarnominatie kreeg, is net zo goed een beloning voor haar vasthoudendheid als voor haar acteerprestatie. Ze speelt, met behulp van make-up en prothesen, een overtuigende man, maar de film kan het niet alleen van die gimmick hebben. Albert Nobbs is vooral een intieme karakterstudie, een tragisch verhaal over wat het betekent jezelf kwijt te raken. Dat Close er zo goed in slaagt een kwijnend personage neer te zetten, is zowel een vloek als een zegen voor de film. Het behoedt Albert Nobbs voor sensatiezucht, maar maakt het drama ook wat star en eentonig.

A Nightmare on Elm Street (Wes Craven, 1984)
Eén, 00.00-01.30 uur

Samen met de zelfbewuste slasher Scream (1996) is dit de bekendste film in het oeuvre van de vorig jaar overleden horrormeester Wes Craven. A Nightmare on Elm Street kreeg tussen 1985 en 1994 zes vervolgen en later een matige remake (2010), maar nooit waren ze zo vindingrijk en verrassend als dit origineel. Daarin hebben vier tieners, onder wie Johnny Depp in zijn eerste filmrol, steeds dezelfde nachtmerrie, waarin een misvormde slungel hen probeert te doden met scheermessen bevestigd aan zijn rechterhand. Uiteindelijk blijft alleen Heather Langenkamp over om de enge Freddy te stoppen. Zij heeft een rijmpje gemaakt waarmee ze haar angst probeert uit te drijven: 'One, two, Freddy's coming for you/ Three, four, better lock your door/ Five, six, grab your crucifix!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden