De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 26 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Cidade de Deus (City of God).

Britain's hardest workers
BBC 2, 20.00 uur

Twintig vrijwilligers vervullen in dit programma slecht betaalde banen, wie houdt dit het langste vol? De vijf nu nog overgebleven vrijwilligers draaien een nachtdienst in een opslagruimte. Welk effect hebben deze diensten op de gezondheid?

Holland - België
RTL 4, 20.30 uur

Nederlanders maken graag grappen over Belgen, andersom geldt hetzelfde. Welk land maakt de leukste geintjes? Jan Jaap van der Wal, Jandino Asporaat en Ruben Nikolai nemen het op tegen Philippe Geubels, Sven De Ridder en Ruth Beeckmans.

Roue Verveer, Jandino Asporaat, Philippe Geubels en Guido Weijers in Ziggo Dome met hun show Gabbers, 24 juni 2016.Beeld anp

Navy NCIS
Net 5, 20.30 uur

Een gepensioneerde luitenant wordt dood gevonden in een bos. Bij een moordzaak van zestien jaar geleden werd de zoon van de luitenant aangewezen als dader en gevangengenomen. Is dat wel terecht? Of loopt de dader nog vrij rond?

Uitmarkt 2016: de opening
NPO 2, 21.10 uur

De Uitmarkt wordt geopend vanaf het Museumplein in Amsterdam. Met muzikant Lucas Hamming, het Scapino Ballet, popband de Nits en rapper Sef, wiens album In Kleur is genomineerd voor een Edison en een 3FM-award.

Publiek tijdens de tiende editie van de Musical Sing-a-Long op het Museumplein, de afsluiting van de Uitmarkt, op 30 augustus 2015.Beeld anp

3Lab: Muziek van de straat
NPO 3, 22.15 uur

Het is weer 3Lab-week: formats van nieuwe tv-programma's worden getest. Dave en Arjan van popband The Kik gaan op zoek naar straatmuzikanten met wie ze een Nederlandse hit (dit keer Alles kan een mens gelukkig maken) coveren.

Studio Sport Eredivisie
NPO 1, 22.20 uur

Vitesse ontvangt FC Utrecht in de GelreDome. Vorig jaar presteerden beide clubs goed, maar veel belangrijke spelers vertrokken. Wel haalde Vitesse topspeler Ricky van Wolfswinkel terug, die ook een tijdlang bij FC Utrecht speelde.

Cidade de Deus (City of God) (Fernando Meirelles en Kátia Lund, 2002)
Canvas, 21.00-23.05 uur

Een mes dat over een wetsteen schraapt; snaren van een gitaar die beroerd worden; een kip die de pan in gaat. De eerste, jachtig gesneden shots van de moderne klassieker Cidade de Deus (2002) lijken een vrolijke buurtbarbecue aan te kondigen. Jonge mannen, jonge jongens eigenlijk, schreeuwen en lachen. Maar dan vlucht één van de kippen. Wanneer ze erachteraan gaan, blijken ze allemaal een wapen te hebben. En op de volgende straathoek staan ze opeens oog in oog met de politie. Zo snel verandert iets vriendelijks in iets levensgevaarlijks. Het is slechts een voorbode van wat volgt, maar al in de eerste scène zegt de Braziliaanse filmmaker Fernando Meirelles waar het op staat: in de sloppenwijken van Rio de Janeiro leidt uiteindelijk alles tot geweld, dat nooit ver weg en niet te vermijden is.

Tussen die twee vuurlinies aan het slot van de openingsscène staat de verteller van de film. Dan bevriest het beeld en kondigt de jongen aan te zullen vertellen hoe het tot deze mise-en-scène kon komen. En we duiken een flash-back in: jaren zestig. In warme kleuren en met een zwierige camera toont Meirelles vervolgens in een aantal hoofdstukken hoe een paar jochies van toen uitgroeien tot meedogenloze gangsters - en hoe hij zelf op beslissende momenten een andere afslag neemt. Opmerkelijk: ouders zijn zo goed als afwezig, drugs spelen al op zeer jonge leeftijd een rol, de politie is altijd en overal corrupt en de betekenis van meedogenloos in de favela's gaat onze verbeelding te boven. Huiveringwekkend meesterwerk.

ParaNorman (Chris Butler en Sam Fell, 2012)
SBS 9, 20.30-22.15 uur

Normans ouders willen dolgraag dat hun zoon normaal, populair en gelukkig is. Maar Norman is niet normaal. Iedereen vindt hem een freak, omdat hij met geesten praat. Daar kan hij niets aan doen; zelf zou hij het ook graag anders zien. Hij is nu eenmaal de enige in het stadje Blithe Hollow die de daar rondwarende doden kan verstaan. En ze vallen hem om de haverklap lastig.

De mooie ambachtelijke stop-motion animatiefilm ParaNorman, uit de studio waar ook het deze week in première gegane Kubo and the Two Strings vandaan komt, lijkt een vertrouwd verhaal te vertellen: een buitenbeentje wordt door omstandigheden een held en raakt eindelijk geaccepteerd. Maar ParaNorman wijkt prettig af van het bekende patroon. Sociale acceptatie is niet het hoogste doel, 'erbij horen' lijkt al net zomin aantrekkelijk als buitengesloten worden. Veel grapjes in de film keren zich tegen de doorsneebewoners van Blithe Hollow, die samen een domme, oppervlakkige en zelfs gevaarlijke kliek vormen. ParaNorman is een charmante, helemaal niet zo enge horrorfilm, geschikt voor alle leeftijden.

Ida (Pawel Pawlikowski, 2013)
NPO 2, 23.45-01.05 uur

Ida is een jonge Poolse novice, die begin jaren zestig op het punt staat non te worden. Moeder-overste heeft echter een advies voor haar: voordat ze haar geloften aflegt, moet Ida eerst haar enige nog levende familielid ontmoeten. Dus bezoekt Ida haar tante Wanda, die haar vertelt dat ze Joods is: in de oorlog werden haar ondergedoken ouders vermoord. Ida hoort het schijnbaar onbewogen aan. Naar die houding heeft Pawlikowski het uiterlijk van zijn film gemodelleerd: het veelbekroonde Ida is gedraaid in (oogstrelend) zwart-wit en in een sobere beeldverhouding (denk aan de tv's van vroeger), er is nauwelijks muziek en de camera beweegt vrijwel nooit. Een film net zo ascetisch en stil als zijn protagonist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden