De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 24 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Charlotte Rampling in Restless. Beeld
Charlotte Rampling in Restless.Beeld

Close Up: De Retro Revolutie
NPO 2, 14.20 uur

Ons heden lijkt meer dan ooit doordrenkt van het verleden. De retrocultuur is een complete levensstijl geworden. Een verrijking van de hedendaagse tijd, vinden voorstanders. Anderen zien de retro-obsessie als complete stilstand.

The night manager
NPO 1, 20.30 uur
Deze miniserie ontving Emmy's, Golden Globes en kreeg lyrische recensies. In zes afleveringen wordt het verhaal van Jonathan Pine vertelt, nachtconciërge in een luxe Egyptisch hotel. Hij zweert wraak op wapenhandelaar Richard Roper.

The Voice Kids
RTL 4, 20.30 uur
Kinderen tussen de 6 en 14 jaar laten tijdens de 'blind auditions' hun zangkunsten horen. Marco Borsato, Ilse DeLange en Ali B zijn ook dit jaar weer de coaches. Vorig jaar won coach Ilse DeLange met Esmée Schreurs.

Ten strijde!
NPO 2, 21.05 uur
Jort Kelder en Pieter Jan Hagens trekken door Europa op zoek naar verhalen over Nederlandse veld- en zeeslagen. Michiel de Ruyter was volgens de overlevering het brein achter de Tocht naar Chatham in 1667, maar klopt dat wel?

The Medicis: Masters of Florence
Eén, 22.10 uur
Historische dramareeks over een machtige en invloedrijke Italiaanse familie, die in de 15de eeuw in Florence grondlegger was van het internationale bankwezen. Albizzi's vrouw beschuldigt Cosimo van de moord op haar man.

Studio Sport Eredivisie
NPO 1, 22.30 uur
ADO Den Haag probeert uit alle macht niet te degraderen. Lukt het de Hagenezen in eigen huis van FCTwente te winnen? Eerder dit seizoen wonnen de Tukkers met 4-1. ADO Den Haag verloor dit seizoen al 16 keer in 23 wedstrijden.

Dallas Buyers Club NPO 3, 21.25-23.12 uur.
(Jean-Marc Vallée, 2013)

Hij mag dan uitgemergeld op een ziekenhuisbed zitten, dat weerhoudt cowboy Ron Woodroof er niet van de vrouw in de witte jas naast zijn bed verlekkerd op te nemen en te complimenteren met haar schoenen. Eens een ladies man, altijd een ladies man, vervelend hoestje of niet. Dat cowboy Ron Woodroof (Matthew McConaughey) een lul van een vent is, namelijk een homofobe seksist, is een van de pluspunten van Dallas Buyers Club, de eerste mainstreamaidsfilm in twintig jaar. Hij is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een snuivende, zuipende, rondneukende heteroseksuele cowboy, die in 1985 het (toen nog) doodvonnis 'aids' kreeg en het er niet bij liet zitten. Matthew McConaughey mergelde zich uit voor de rol en maakt indruk met de gladde handigheid waarmee Woodroof alles regelt, van vrouwen tot medicijnen. Zijn overdadige zelfvertrouwen blijkt, eenmaal herwonnen, zijn reddingsboei. Daarbij is tegenspeler Jared Leto zeker zo interessant als de al even op eigenbelang gerichte flamboyante travestiet met wie hij bevriend raakt.

Restless (Edward Hall, 2012)
RTL 8, 00.15-02.45 uur
De vrijdagavond heeft wel eens een interessanter filmaanbod gekend. Onze voorkeur gaat uit naar het voor de BBC gemaakte Restless, al is het maar omdat we een zwak hebben voor Charlotte Rampling, die hier met haar gebruikelijke onderkoelde elegantie een gepensioneerde spion speelt.

Als de Russische vluchteling Eva werd ze tijdens WOII door de Britse geheime dienst gerecruteerd en ingezet bij talrijke missies; als Sally Gilmartin slijt ze in de jaren zeventig haar oude dag in een cottage op het platteland, zonder dat dochter Ruth (Michelle Dockery) ook maar iets weet van dat eerdere leven. Daar komt verandering in nu alles erop wijst dat binnenkort met Sally afgerekend gaat worden, om iets wat in het verleden is gebeurd; dus laat ze Ruth haar memoires lezen, waarmee de breed uitwaaierende spionagegeschiedenis langzaam op gang komt. Regisseur Edward Hall schakelt in zijn bewerking van William Boyds bekroonde roman heen en weer tussen de jaren zeventig en de oorlogsjaren en neemt alle tijd om te laten zien hoe de jonge Eva (aardige rol van Hayley Atwell) tot spion wordt opgeleid en valt voor haar meerdere, de charmante Lucas Romer (Rufus Sewell). Restless, oorspronkelijk een drie uur durende miniserie in twee delen, is uiterst verzorgd qua aankleding en sfeer. Maar het is allemaal ook wat tam en braafjes - uitgezonderd de scène waarin Eva zich met een potlood van een enge Mexicaan ontdoet - en het laat zich iets te makkelijk snappen wie haar heeft verraden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden