De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 23 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Elske Rotteveel in Bluebird. Beeld
Elske Rotteveel in Bluebird.Beeld

Paulien Cornelisse: Maar ondertussen
NPO 3, 20.30 uur

Toen op een dag 'onrustige cellen' bij Paulien Cornelisse werden ontdekt, besefte ze dat het leven eigenlijk iets is dat je overkomt, terwijl je zelf met andere zaken bezig bent. Het leverde nieuwe fascinaties op, die ze in deze show uit de doeken doet.

College Tour
NPO 2, 21.10 uur

De tweede gast in een nieuwe reeks College Tour is de veelbesproken en omstreden Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei. Zijn kunst is kritisch over het Chinese regime en over wantoestanden in de rest van de wereld.

Ai Weiwei. Beeld epa
Ai Weiwei.Beeld epa

Poldark
Een, 22.10 uur

In deze historische dramaserie keert Ross Poldark na de Amerikaanse revolutie terug naar Engeland, waar de tijd niet heeft stilgestaan. Het nieuwtje over het huwelijk tussen Ross en Demelza verspreidt zich razendsnel en dat heeft gevolgen.

Andere tijden sport
NPO 1, 22.25 uur

Aflevering over de Amerikaanse supersprinter Florence Griffith, die tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul drie keer goud won. Met haar lange kleurrijke nagels en gewaagde, zelf ontworpen outfits, stal ze de show.

Florence Griffith-Joyner viert haar overwinning op de 100 meter sprint op de Olympische Spelen in Seoel, Zuid-Korea, op 25 september 1988. Beeld epa
Florence Griffith-Joyner viert haar overwinning op de 100 meter sprint op de Olympische Spelen in Seoel, Zuid-Korea, op 25 september 1988.Beeld epa

Gezichten van dementie
NPO 2, 22.47 uur

In deze documentaireserie zijn mensen met dementie en hun naasten te zien. In de laatste aflevering John Wanders, vader van Gijs, een van de programmamakers. Johns echtgenote en dochter komen aan het woord en oud-nieuwslezer Gijs zelf ook.

Haagse lobby
NPO 2, 23.00 uur

Rick Nieman onderzoekt welke politieke spelletjes er allemaal spelen in Den Haag. Vandaag: het gevecht over de statiegeldfles. Volgens dit programma 'een van de langst lopende politieke gevechten, waarbij alles is geoorloofd'.

Rick Nieman in augustus 2015. Beeld anp
Rick Nieman in augustus 2015.Beeld anp

Bluebird (Mijke de Jong, 2004)
NPO 3, 15.35-16.55 uur

Opeens verdragen haar klasgenoten het niet meer dat de 12-jarige Merel op alle vragen het antwoord weet. Dat ze bij het repeteren van de schoolmusical stiekem zit mee te zingen met de hoofdrolspelers. Dat ze op het skateboard naar school komt en dat er een teddybeer bungelt aan haar rugzak. Smoesjes genoeg; van het ene moment op het andere is de Rotterdamse Merel, die in het aangrijpende tv-drama Bluebird wordt geïntroduceerd als een levenslustige en leesgierige spriet, het pispaaltje van de klas.

Dat gaat van vervelende briefjes die op haar rug worden geplakt tot het vernielen van haar fiets en fysiek geweld. Maar wat er ook gebeurt, aan haar liefhebbende ouders vertelt Merel niets. Vrienden heeft ze om de een of andere reden niet; de enigen bij wie ze iets van troost of afleiding vindt, zijn haar zwaar gehandicapte broertje Kasper en de vriendelijke buitenlandse man die ze herhaaldelijk in de trein tegenkomt. Zo kropt Merel alles op, tot het bijna te laat is.

Wat Bluebird vernoemd naar Maurice Maeterlincks toneelstuk L'Oiseau bleu (1908) een uitzonderlijk goede film maakt, is dat regisseur Mijke de Jong en scenarist Helena van der Meulen zo onnadrukkelijk te werk gaan. Ze kiezen voor korte, eerder observerende dan alles verklarende scènes, die de toeschouwer voortdurend laten raden naar wat er in Merels hoofd omgaat. Waarom ze niets tegen haar ouders zegt, waarover ze allemaal piekert wanneer ze in bed ligt of op de pier naar voorbijvarende boten kijkt het wordt je door de makers nooit voorgekauwd. Daarmee respecteren ze de complexiteit van de problematiek en blijkt Bluebird voorbij het pesten ook het subtiele portret van een bijzonder, moeizaam puberend meisje. In die rol is de dromerig droef kijkende debutante Elske Rotteveel ronduit voortreffelijk. Ze tilt je zelfs over het afgeraffelde einde heen.

King of Devil's Island (Marius Holst, 2010)
Canvas, 22.00-00.00 uur

Op het Noorse jeugddetentie-eiland Bastøy zaten kruimeldiefjes een jarenlange gevangenisstraf uit, al was het maar voor een greep in de kerkcollecte. In dit historische drama arriveert de vers veroordeelde Erling (Benjamin Helstad), 17 jaar oud, met een veel ernstiger misdrijf op zijn geweten. Wie zich houdt aan de strenge regels van de eilandgouverneur (Stellan Skarsgård) bouwt langzaam aan een weg naar de buitenwereld. Wie echter tegenwerkt, wacht slaag of de isoleercel. Erling behoort tot die laatste categorie. De Noorse regisseur Marius Holst, die met zijn film in eigen land meerdere filmprijzen won, baseerde zich op een waargebeurd voorval: de keer dat Noorse militairen het vuur openden op minderjarige gedetineerden die in opstand waren gekomen tegen het regime. King of Devil's Island schuwt het melodrama niet, maar kan bogen op sterk spel. Ook in beeld weten de makers de sfeer van beklemming en afzondering mooi invoelbaar te maken. Blauwgrijs en uitgebeend oogt het eiland, een godverlaten plek aan het einde van de wereld.

Girl with a Pearl Earring (Peter Webber, 2003)
BBC 1, 00.40-02.10 uur

Bevroren stills noemen cineasten het werk van Johannes Vermeer, omdat zijn schilderijen de indruk wekken zo tot leven te kunnen komen. Peter Webber gaat verder. Girl with a Pearl Earring oogt als een bewegend, beeldschoon schilderij. Blikvanger is Scarlett Johansson als de dienstmeid van Vermeer, die volgens het scenario model stond voor een van zijn beroemdste schilderijen. Met haar pruilmond en dromerige blik is zij een geloofwaardige muze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden