De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 23 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Anne Bancroft en Dustin Hoffman in The Graduate. Beeld
Anne Bancroft en Dustin Hoffman in The Graduate.Beeld

De nieuwe Stradivarius
NPO 2, 20.25 uur

Drummer Cyril Directie, die werkt met onder andere New Cool Collective en Jett Rebel, wil een drumstel bouwen dat het midden houdt tussen vintage en modern. Voor hij aan de slag gaat, krijgt hij in Londen advies van Bob Henrit van The Kinks.

Tekst gaat verder onder de video.

Bureau Sport
NPO 3, 20:25 uur

Erik Dijkstra en Frank Evenblij bezoeken wielrenster Puck Moonen, onlangs door een mannenblad uitgeroepen tot mooiste sportvrouw van Nederland. Kickbokskampioen Jorina Baars neemt het op tegen collega Enrico La Cruz.

Glastonbury: Radiohead
BBC 2, 21.00 uur

In provinciestad Glastonbury komen dit weekeinde weer 150 duizend liefhebbers bijeen voor het grootste popfestival van het Verenigd Koninkrijk. De BBC doet uitgebreid verslag. Vanavond onder andere het integrale optreden van Radiohead.

Dit zijn wij
NPO 2, 21.10 uur

Deze week: hoe bevalt Nederland? Michiel van Erp volgt Carlo en Caroline, die zich verheugen op een onderwaterbevalling en een cursus hypnobirthing volgen. Taxichauffeur Hamid probeert zo lief mogelijk te zijn voor zijn zwangere vrouw Arzu.

Cabaret: Ellen Dikkers
NPO 3, 23.50 uur

In haar vierde theaterprogramma Groene Vingers neemt cabaretier Ellen Dikkers bakken aarde mee: ze begint een moestuin en laat er een stoet aan typetjes voorbijkomen. Van een twintiger met liefde voor courgette tot een tuinkabouter.

Tekst gaat verder onder de video.

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 uur

Dame Judi Dench komt bij Graham Norton vertellen over haar rol als koningin Victoria in een nieuwe film over haar en haar vriendschap met Abdul, een jonge klerk uit India. Daarnaast zijn acteurs Steve Carell, Kristen Wiig en Jamie Foxx te gast.

The Graduate (Mike Nichols, 1967)
Canvas, 21.15-22.55 uur

De laatste jaren lijkt er voorzichtig schot in de zaak te komen, maar de ongelijkheid qua salaris, maar ook wat rollen op latere leeftijd betreft tussen mannelijke en vrouwelijke Hollywoodacteurs blijft een hardnekkig kwaad. Daarom is het gezond soms extra kritisch te kijken, niet alleen naar de films van nu, maar ook naar die van toen.

Neem The Graduate. Natuurlijk een prachtige tragikomedie, met een perfecte Dustin Hoffman als weifelende afgestudeerde die valt voor de avances van de veel oudere Mrs. Robinson (Anne Bancroft). Weergaloos is het moment waarop Mrs. Robinson Benjamin verleidt door hem haar been te tonen. En dan de finale, waarin Benjamin de huwelijksceremonie van zijn ware geliefde Elaine (Katharine Ross) onderbreekt ja, ook die is goud waard.

Toch krijgt de film een bijsmaakje als je weet dat Bancroft slechts zes jaar ouder was dan Hoffman. Zo ging dat in Hollywood en zo gaat het vaak nog steeds: terwijl mannen rollen krijgen die bij hun leeftijd passen, worden oudere vrouwenrollen veelal ingevuld door jongere (en dus in theorie aantrekkelijkere) actrices. Om enkele absurde moeder-zoonvoorbeelden te noemen: Elizabeth Taylor (24) en Dennis Hopper (20) in Giant (1956), Angelina Jolie (28) en Colin Farrell (27) in Alexander (2004) en Sally Field (48) en Tom Hanks (38) in Forrest Gump (1994). En dan dus The Graduate, met een36-jarige Bancroft als de 'veel oudere' geliefde van Dustin Hoffman (30). Ware liefde kent geen leeftijd, zullen we maar zeggen.

Tekst gaat verder onder de video.

Her (Spike Jonze, 2013)
NPO 3, 21.50-23.50 uur

Theodore (Joaquin Phoenix) werkt als schrijver van persoonlijke brieven. De relatie met zijn jeugdliefde is net verbroken als hij een hypergeavanceerd, pratend computerprogramma ontdekt. Een zelflerend programma dat naar hem luistert en met hem flirt. Omdat Scarlett Johansson deze Samantha een stem geeft, is het alleszins voorstelbaar dat Theodore voor het/haar valt. Wederom verkent regisseur Jonze (Being John Malkovich) op fascinerende wijze de grenzen van de menselijke geest.

Tekst gaat verder onder de video.

The Band's Visit (Eran Kolirin, 2007)
NPO 2, 23.25-00.46 uur

Daar staan ze dan, de acht mannen van het Alexandria Police Ceremonial Orchestra. In strak lichtblauw kostuum steken ze af tegen de desolate achtergrond van de Israëlisch-Egyptische grens, midden in de woestijn. Ze zijn klaar voor een bezoek aan het Arabisch Cultureel Centrum van een stadje. Maar hoe komen ze daar, nu het verdere vervoer niet geregeld blijkt? Een bus lijkt uitkomst te brengen, maar zet de acht af in een stadje met een net iets andere naam. Er rest hun niets anders dan ter plekke te overnachten. Ze krijgen onderdak op allerlei plekken: in het huis van de gastvrije eigenares van een snackbarretje en bij bezoekers. En beleven zo ieder een bijzondere nacht. Uren van voorzichtige, ongemakkelijke gesprekken, troosteloos vermaak (denk aan Sunny van Boney M. in een rolschaatsdiscotheek) en een enkele vrijpartij. Gegoten in sobere beelden, gevuld met droge humor, trieste dialogen en een hart vol van melancholie.

Tekst gaat verder onder de video.

Amsterdamned (Dick Maas, 1987)
RTL 7, 22.30-01.00 uur

Onderhoudende actie met Huub Stapel als politie-inspecteur die in en op de grachten van Amsterdam (deels gefilmd in Utrecht,dat wel) op een seriemoordenaar jaagt. Opletten of alle gruwelbeeldenwaaronder de moordenaar die een harpoen door zijn hoofd haalt ongecensureerd de uitzending bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden