De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 23 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

De Wereld Draait Door
NPO 1, 19.00 uur

De komende vijf uitzendingen van De Wereld Draait Door speelt singer-songwriter Waylon een liedje waarmee hij misschien naar het Songfestival gaat. Op de laatste avond maakt hij bekend welk nummer het wordt.

Louis Theroux
NPO 3, 20.25 uur

Louis Theroux ontmoet vrouwen wier leven is ontwricht door anorexia. De 63-jarige Janet vertelt dat ze zichzelf één keer per maand een chocolaatje gunt; wat extra's snoepen met Theroux ziet ze niet zitten.

Lees verder onder de trailer.

Vaarwel Nederland
NPO 2, 21.05 uur

Nieuwe serie over Nederlanders die in de jaren vijftig hun geluk zochten in het buitenland. Deze week het verhaal van vrouwen die verliefd werden op Canadese soldaten en de Atlantische oceaan overstaken.

Handhavers
SBS 6, 21.30 uur

Begin van nieuwe realityserie over het werk van Nederlandse handhavers. In koppels van twee treden ze op tegen kleine overtredingen: van hondenpoep op straat tot fout geparkeerde auto's. En natuurlijk gaat er altijd wel iemand in discussie.

Disco Europe Express
ARTE, 21.45 uur

De discomuziek uit de jaren zeventig was heus niet alleen een Amerikaanse aangelegenheid, dat wil Arte maar zeggen met deze documentaire over bekende en minder bekende discopioniers uit Parijs, München en Milaan.

Bekijk de documentaire hier.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.30 uur

Te gast is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar Steef de Jong. Hij vertelt over zijn liefde voor operette en over zijn nieuwste project: een eigenzinnige versie van L'Orfeo van Monteverdi. Met livemuziek en pop-updecors.

Lees verder onder de foto.

The Lost Honour of Christopher Jefferies (Roger Michell, 2014)
NPO 2, 23.00-01.05 uur

Stap voor stap toont het begin van The Lost Honour of Christopher Jefferies de vaste gewoonten van het hoofdpersonage. Iedere ochtend spuit hij een halve bus lak leeg op zijn schaarse haar. Vervolgens eet Jefferies, gepensioneerd onderwijzer, steevast een sneetje van het zuurdesembrood dat hij bij het biowinkeltje om de hoek haalt. Hij volgt een avondcursus Frans, leidt regelmatig een mis, luistert graag Bach, maakt soms een praatje met zijn huurders of ontvangt vrienden voor het avondeten. In zijn element is hij vooral wanneer weer eens een pakketje met een zeldzame boekuitgave wordt bezorgd. Dat hij in die eerste minuten een bijzondere editie van Miltons Paradise Lost in ontvangst neemt, blijkt een slecht teken: even later is van Jefferies' kalme leventje niets meer over.

The Lost Honour of Christopher Jefferies, uitgebracht als tweedelige miniserie maar vanavond integraal vertoond, is het schrijnende verslag van een waargebeurde tragedie. Op 30 december 2010 werd Jefferies gearresteerd vanwege de moord op zijn 25-jarige huurder Joanna Yeates. Terwijl Jefferies volhield dat hij niets met de zaak te maken had, gold hij bijna een maand als hoofdverdachte; genoeg tijd om door de pers met de grond gelijk gemaakt te worden. Natuurlijk was hij de dader - die rare, seksloze snuiter met zijn maffe kapsel, trillende handen en lijzige stemmetje. Regisseur Roger Michell en scenarist Peter Morgan maken haarfijn duidelijk hoe eenvoudig een leven verwoest kan worden als gevolg van vooringenomenheid en tunnelvisie. Heel fijn dat The Lost Honour of Christopher Jefferies dat doel zonder enige vorm van effectbejag bereikt. De stijl is koel, en dat past ook bij een held die op de verschrikkelijkste momenten een vervreemdend beschaafde kalmte bewaart. En dat had dan weer niet gewerkt zonder de bijzonder knappe vertolking van hoofdrolspeler Jason Watkins, als de weerloze man die zijn persoonlijke paradijs moet zien terug te veroveren.

Lees verder onder de trailer.

The Lunchbox (Ritesh Batra, 2013)
Canvas, 21.15-22.55 uur

Dabbawalas heten ze, de vijfduizend mannen die in de Indiase stad Mumbai de thuisgekookte, warme lunch van moeder de vrouw bij hun werkende echtgenoten afleveren. Een geweldig systeem. Op een miljoen lunchboxen wordt er slechts één verkeerd bezorgd, berekenden wiskundigen van Harvard. The Lunchbox volgt juist die ene verloren maaltijd, die resulteert in voorzichtig contact tussen een bijna gepensioneerde, grommerige weduwnaar en de vrouw die met die lunchbox juist haar eigen man had willen terugveroveren. De Indiase filmer Batra schreef het scenario kort na terugkomst in zijn geboortestad, na een mislukt verblijf als accountant in New York. Het eenvoudige uitgangspunt leverde een ontroerend en licht melancholiek drama op.

Lees verder onder de trailer.

While We're Young (Noah Baumbach, 2014)
BBC 2, 00.05-01.35 uur

Ben Stiller speelt Josh, een ingedutte documentairemaker. Hij en zijn vrouw Cornelia (Naomi Watts), veertigers in New York, zijn er nog lang niet klaar voor om als oud te worden beschouwd. Wanneer de hippe student Jamie (Adam Driver) zijn werk blijkt te bewonderen, leeft Josh op; binnen de kortste keren sluiten hij en Cornelia vriendschap met Jamie en zijn vrouw Darby (Amanda Seyfried). Maar regisseur Baumbach maakt in zijn achtste film duidelijk dat die vriendschap slechts een lapmiddel is voor een gefnuikt bestaan. Baumbach bewijst opnieuw dat hij goed kan observeren: zowel de hipsters als de onzekere veertigers zijn knap getroffen. Al irriteren die verwende zeurpersonages óók.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden