De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 22 april
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.
Staying alive
NPO 3, 20.30 UUR
In 2006 slenterde de 35-jarige Ricky Megee na autopech 71 dagen door de Australische jungle. Om te overleven at hij onder andere hagedissen en bloedzuigers. Aan Tim Hofman de schone taak Megee's avontuur nog eens dunnetjes over te doen.
Hinterland
EEN, 20.35 UUR
Een nieuw moordmysterie uit het gesloten kustplaatsje Aberystwyth in Wales. In een moeras wordt het lijk gevonden van een jonge studente. Zou ze daar zijn neergelegd? Rechercheurs Tom Mathias en Mared Rhys gaan op onderzoek uit.
De hokjesman
NPO 2, 21.05 UUR
Wat maakt een professor? Hokjesman Michael Schaap infiltreert het hooglerarenkorps van de Universiteit Leiden. Hij ontdekt dat ook geleerden hun supersterren hebben en onderzoekt de rivaliteit tussen de beta's en de gamma's.
Hoe heurt het eigenlijk?
NPO 1, 22.25 UUR
In deze eerste aflevering van een nieuw seizoen bezoekt Jort Kelder een Edwardian Garden Party: een klassieke Britse picknick met oldtimers en champagne. Ook zoekt hij uit of je je mobiel tijdens het eten wel of niet op tafel mag leggen.
Produced by George Martin
CANVAS, 22.45 UUR
Documentaire met klassieke clips en nieuwe interviews over de carrière van muzikant, producer en 'vijfde Beatle' George Martin. Samen met John, Paul, George en Ringo revolutioneerde hij in de jaren 60 vanuit de opnamestudio de popmuziek.
The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 UUR
Graham Norton ontvangt tv-bakker Paul Hollywood, actrice en auteur Joan Collins en acteurs Lily James en Richard Madden, die in Londen een nieuwe versie van Romeo and Juliet zullen spelen. Muziek is er van popgroep DNCE.
The Angels' Share (Ken Loach, 2012)
NPO 2, 23.35-01.11 uur
Het begin kan nauwelijks Loachiaanser. De Engelse filmmaker Ken Loach (1936) is schepper van een indrukwekkend oeuvre vol zogeheten kitchen sink drama's: in- en in Britse films, waarin mensen uit de onderklasse hun onvrede botvieren en meestal tragischer eindigen dan ze begonnen. In The Angels' Share is dat Robbie (Paul Brannigan, voormalig bajesklant zonder acteerervaring) uit Glasgow, die net vader geworden is. Hij rost iemand in elkaar en krijgt een taakstraf van 300 uur. Zijn redding is reclasseringsambtenaar Harry (John Henshaw), die hem uit goedertierenheid meeneemt naar een veiling van chique whisky. Dat biedt de op de arbeidsmarkt kansloze Robbie verrassende vooruitzichten: hij ontpopt zich tot een ware whiskyconnoisseur. Alleen zet hij zijn kennis niet in zoals de reclasseringsambtenaar bedoeld had. Hij beraamt een ogenschijnlijk onmogelijke missie: het neusje van de zalm op whiskygebied jatten uit een pittoreske distilleerderij, om die - aangelengd - aan snobisten te verkopen.
Voor je het weet is The Angels' Share een feelgoodfilm, opgenomen in de fotogenieke heuvels van Schotland, waarin vrolijk wordt afgerekend met de humbug die rond whisky hangt. Je schaart je als kijker moeiteloos achter de snode plannen van de opvliegende Robbie. Al zou Ken Loach Ken Loach niet zijn als hij de gevolgen van Robbies eerdere daden niet even zou laten terugkomen - in wat direct ook de aangrijpendste scène van deze sterke film is.
The Others (Alejandro Amenábar, 2001)
Canvas, 21.05-22.45 uur
Nicole Kidman is in deze horrorfilm de nerveuze Grace, die vlak na WOII met haar kinderen in een afgelegen landhuis woont. Haar man is nooit teruggekeerd van het front en sinds de nazi's het eiland bezet hielden, is er in het huis geen stroom. Dikke mist maakt het isolement totaal voor Grace en haar kinderen, die door een zeldzame aandoening niet tegen zonlicht kunnen. Ze geloven daarnaast dat ze niet alleen zijn in het huis. The Others vaart, zoals niet ongebruikelijk in het genre, stevig op de kracht van de suggestie. Amenábar slaagt erin de scènes mooi dubbelzinnig te houden: beelden de personages zich alles in of worden ze echt door geesten bezocht? Een streep licht, schijnend uit een kamer waar niemand zou moeten zijn, krakende deuren en de heldin die met een olielamp de trap afdaalt: het zijn allemaal vertrouwde elementen. Mooi is dat Amenábar (Abre los ojos, Agora) van begin af aan een melancholieke ondertoon toevoegt en subtiel vooruitwijst naar de tragische ontknoping die alles in een ander perspectief plaatst. Dat maakt het sobere en juist daardoor zo griezelige The Others uiteindelijk verrassend aangrijpend.
The Milagro Beanfield War (Robert Redford, 1988)
Eén, 23.25-01.15 uur
De tweede film die acteur Robert Redford regisseerde, na het zwaarmoedige gezinsdrama Ordinary People (1980) is een lichtvoetig maar sociaal geëngageerd drama. Het Milagro uit de titel is een dorpje in New Mexico waar een projectontwikkelaar (Christopher Walken) een luxe vakantieoord wil bouwen. Dat gaat ten koste van de watervoorziening van bewoners en, vooral, landbouwers. Een van die laatste verzet zich en krijgt bijval van een aantal dorpelingen, onder wie een pittige garagehouder (Sonia Braga). Redford overgoot het verhaal niet alleen met zachte kleuren, maar ook met een licht mysterieuze ondertoon, wat hem op de kritiek kwam te staan dat de film nogal zwalkt tussen sprookje en realistisch drama. Maar het past bij het verhaal, de locatie en het spel van de acteurs. Sterker nog: eigenlijk is het de grootste charme van de film.