De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 21 juli
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
De Vierdaagse van Nijmegen
NPO 2, 14.00 uur
Rechtstreeks verslag van de slotdag van de Nijmeegse Vierdaagse. Verslaggevers Harm Edens, Sonja Booms en Martijn Bink praten met lopers. NOS-nieuwslezer Dionne Stax is deelnemer, en vertelt hoe het er 'in de koers' aan toegaat.
De nieuwe Stradivarius
NPO 2, 20.25 uur
Rik Mol, de trompettist van het Metropole Orkest, wordt gevolgd in zijn zoektocht naar een nieuw instrumen. Hij gaat naar New York om inspiratie op te doen en mag daar even op de trompet van grootheid Louis Armstrong spelen.
Louis Theroux: Under the knife
NPO 3, 20.30 uur
In deze reportage uit 2007 verdiept Louis Theroux zich in de wereld van de plastische chirurgie. Eve voert een volledige make-over uit, Chris neemt een nieuwe borstkas. En Theroux laat bij zichzelf wat vet wegzuigen.
Baardmannetjes
NPO 2, 21.15 uur
Baardmannetjes Hans Dorrestijn en Nico de Haan gaan voor het vierde seizoen op diervriendelijke vogeljacht. In de eerste nieuwe aflevering gaan de heren in Zwolle op zoek naar de slechtvalk. Is de stad wel een fijne habitat voor deze vogel?
Kleine helden
Canvas, 21.15 uur
De Vlaming Rudi Vranckx is in Kenia, waar olifanten en neushoorns, twee van de grootste attracties van het land, worden bedreigd door stropers. Vranckx ontmoet drie Kenianen die tot het uiterste gaan om deze diersoorten te beschermen.
Depeche Mode: 101
Arte, 22.10 uur
Muziekdocumentaire uit 1989 van D.A. Pennebaker, waarin hij de Britse band Depeche Mode volgde tijdens hun uiterst succesvolle Music for the Masses Tour. De tour eindigt met een stadionconcert voor 80 duizend fans in het Californische Pasadena.
Films
A Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971)
Canvas, 22.25-00.45 uur.
'Nadsat', zo noemde de Engelse schrijver Anthony Burgess het op oud-Engels en Russisch geïnspireerde dialect dat gesproken wordt door de personages in zijn briljante A Clockwork Orange. Stanley Kubrick maakte er dankbaar gebruik van in de tijdloze verfilming van het boek over de jonge delinquent Alex De Large (Malcolm McDowell), wiens interesse uitgaat naar verkrachting, melk, Beethoven en 'ultrageweld'. In de voice-overs, een favoriete stijlfiguur van Kubrick, zijn de neologismen volop aanwezig. 'Droogs' zijn vrienden, een 'chelloveck' is een kerel, een 'devotchka' een meisje. De elegante zinnen die Alex ermee maakt, contrasteren met zijn gewelddadige levenshouding. 'The first thing that flashed into my gulliver was that I'd like to have her right down there on the floor with the old in-out, real savage.' De Britse stiff upper lip sprak er destijds schande van: welk voorbeeld gaf Stanley Kubrick de jeugd wel niet met zijn seksuele perversie en opgewekt uitgevoerde moordpartijen? Verhalen over copycats volgden en geweldsmisdaden werden geregeld teruggevoerd op deze film, in Engeland wasA Clockwork Orange 27 jaar lang verboden. Het is desondanks een klassieker die je minstens een keer gezien moet hebben en die je overigens eerder uit je slaap houdt door gedachten aan een totalitaire staat dan dat die verleidt om Singin' in the Rain zingend op moordtocht te gaan.
The Kids Are All Right (Lisa Cholodenko, 2010)
NPO 3, 23.45-01.30 uur.
Klassiek gezinsdrama, behalve dat de aanvoerders van dit gezin een lesbisch koppel zijn (gespeeld door Julianne Moore en Annette Bening). Verfrissend, hoe homoseksualiteit hier geen thema is, maar een gegeven. Zoals de genrewetten willen, dreigt het eerst als hecht gepresenteerde gezin uit elkaar te vallen, waarna alles draait om het hervinden van de balans. De ontsporing wordt in gang gezet wanneer dochter Joni (Mia Wasikowska) op kamers gaat en samen met broer Laser (Josh Hutcherson) contact zoekt met hun biologische vader Paul (Mark Ruffalo); een opgewekte überhetero die op zijn 18de zaad doneerde omdat hem dat leuker leek dan bloed prikken. Zijn komst maakt bij moeder Jules (Moore) gevoelens los die ze bij haar werkverslaafde partner Nic (Bening) al tijden mist.
24 Hour Party People (Michael Winterbottom, 2002)
Arte, 00.15-02.10 uur.
De productieve Engelse regisseur Michael Winterbottom zoekt al zijn hele filmcarrière naar de grenzen van het medium en beweegt zich daarbij soepel tussen bevlogen engagement en speels amusement. Het is lastig een genre te noemen waaraan de man zich niet heeft gewaagd. Hij maakte sciencefiction (Code 46), smaakvolle porno (9 Songs), een belangwekkende, nagespeelde documentaire (The Road to Guantanamo), een thriller vol controversieel geweld (The Killer Inside Me) en drie speelfilms van de oorspronkelijke tv-serie The Trip, waarin Steve Coogan en Rob Brydon al improvisatiegrappend diverse restaurants bezoeken. Het leidde op z'n minst tot gedenkwaardige films en, bezien in de context van zijn oeuvre, opvallende filmkoppels zoals Christopher Eccleston en Kate Winslet. Na het degelijke drama Jude (1996) volgde bijvoorbeeld de oorlogsfilm Welcome to Sarajevo (1997). En in 2002, het jaar waarin zijn ijzingwekkende vluchtelingenepos In This World werd uitgebracht, verscheen ook de vanavond door Arte vertoonde swingende en semi-feitelijke muziekfilm 24 Hour Party People, over de oprichting van het roemruchte platenlabel Factory Records. Met een sublieme Coogan als labelbaas Tony Wilson.