De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 15 december
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Het klokhuis NPO 3, 18.40 uur
Presentator Nienke duikt in de wereld van kleur. Wat doen kleuren met onze gevoelens? Zijn zwart en wit ook kleuren? En waarom is een rood T-shirt in rood licht nog steeds rood en wordt het in blauw en groen licht zwart?
Flikken Maastricht NPO 1, 20.30 uur
Eva en Wolfs krijgen te maken met de moord op een jonge kapster, wier vader wraak wil nemen op de daders. Met gevaar voor eigen leven gooien de agenten zich in deze moordzaak en het is de vraag of een grote ramp te voorkomen is.
Lees verder onder de trailer.
Slimste Mens: De slimsten vs de rest, NPO 2, 20.30 uur
De makers van De slimste mens maken handig gebruik van het succes van deze quiz met deze nieuwe formule waarin oud-winnaars en finalisten het opnemen tegen slimmeriken uit het kijkerspubliek. Wie mag zich hierna de aller-, allerslimste noemen?
Pronkstuk van Nederland, NPO 2, 21.20 uur
Jort Kelder trapt de verkiezing Het pronkstuk van Nederland af. Wordt het Nijntje? Het Meisje met de parel? Of misschien toch de boekenkast van Hugo de Groot? En wat zeggen deze pronkstukken eigenlijk over Nederland en de Nederlanders?
Der satirische Jahresrück-blick 2017, ZDF, 23.30 uur
Het jaar mag nog niet ten einde zijn, de eerste terugblikken op 2017 zijn al op de buis. Presentatoren Werner Doyé en Andreas Wiemers geven een overzicht van de grootste smoezen rond sjoemelaffaires en ook Donald Trump komt uitgebreid aan bod.
The Graham Norton Show, BBC 1, 23.35 uur
Vanavond staat deze Britse komische talkshow volledig in het teken van Star Wars. Graham Norton spreekt met The Last Jedi-sterren Daisy Ridley, John Boyega en Mark Hamill. De muzikale ondersteuning komt van Sam Smith.
Avondland, NPO 3, 21.25 uur
Ergens in het Land van Maas en Waal staat een boer voor zijn nog nasmeulende schuur. Dialoogje met iemand uit de buurt: 'Heb je brand gehad?' 'Dat zie je toch?' Sjongejongejonge, het is ook altijd wat, hè?'
Met afgemeten vignetachtige scènes als deze ontleedt regisseur Nico van den Brink samen met Victor van der Valk, met wie hij het scenario van Avondland schreef, zorgvuldig een modern-Nederlandse plattelandsgemeenschap. De boerenjongens uit de buurt racen rondjes op hun quads (in een schitterende gefilmde scène halen ze elkaar in volle vaart op zonder op elkaar te hoeven wachten - sowieso is cameraman Emo Weemhoff iemand om in de gaten te houden), rouwen ze om een overleden vriend en maken zich zorgen over de uitbreidende grote stad, met al die hijskranen in de verte. 'Nog effe en we zijn een buitenwijk', zegt er een. De tv toont ondertussen beelden van vluchtelingen en als de Marokkaanse scooterjongens uit de buurt in dezelfde kroeg een potje tafelvoetbal spelen fluisteren ze ongemakkelijk grinnikend 'Allahu Akbar' voor zich uit.
Ondanks of wellicht juist dankzij de cerebrale vertelstijl, is deze een-na-laatste One Night Stand, het jaarlijkse filmproject van de publieke omroep dat jong regie- en schrijftalent een podium biedt, een rijk en gelaagd kleinood over nieuwe verhoudingen in een veranderende wereld.
Black Swan, Canvas, 21.15 uur
(Darren Aronofsky, 2010) In de meeste horrorfilms zijn spiegels niet te vertrouwen. Dat weet regisseur Darren Aronofsky ook. In zijn meesterwerk Black Swan strooit hij met zo veel briljante spiegeleffecten dat ze het cliché ontstijgen. Hoe ferventer ballerina Nina (Natalie Portman) zich aan haar felbegeerde hoofdrol in Tsjaikovski's Zwanenmeer wijdt, hoe labieler ze wordt. Veel van deze griezelreflecties zijn zo subtiel dat je ze na drie keer kijken nog niet allemaal hebt gezien, maar het gaat Aronofsky dan ook juist om het subliminale, onderhuidse effect dat ze sorteren. In dat opzicht is Black Swan een veel subtielere horrorfilm dan je door de barokke stijl en de geweldig pompeuze muziek zou denken. Verdiende Oscars voor de film en voor Portman, terwijl ook Barbara Hershey als Nina's moeder angstaanjagend goed is.