De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 11 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Inside Llewyn Davis. Beeld epa
Inside Llewyn Davis.Beeld epa

Flaked

Netflix

Een nieuwe telg in de Netflix-familie van tragikomische series over dolende zielen in de grote stad (Love en Master of None). Will Arnett speelt alcoholist Chip, die na een heftig auto-ongeluk een nieuw leven begint in troosteloos Venice, L.A.

Inspector George Gently

Eén, 20.35 uur.

Inspecteur Gently - speurneus in het Northumberland van de jaren zestig - is verbaasd wanneer een vrouw op tragische wijze zelfmoord pleegt. Waarom wilde deze arts haar leven beëindigen? Al snel vallen meer lijken uit de kast.

Hotel Van Dale

NPO 2, 21.00 uur.

Als opmaat voor de Boekenweek verzamelen schrijvers en liefhebbers van de Nederlandse taal zich op het podium van Hotel Van Dale. Thomas van Luyn is de bellboy en ontvangt onder anderen Nelleke Noordervliet, Ronald Snijders en Ellen Deckwitz.

Thomas van Luyn. Beeld anp
Thomas van Luyn.Beeld anp

Band of Brothers

RTL7, 22.00 uur.

Bioscoopwaardige tv-serie uit 2001, waarin producenten Tom Hanks en Steven Spielberg het verhaal vertellen van de Amerikaanse Easy Company in WO II. Aflevering 1 begint met de trainingstijd en de luchtlanding in Normandië in juni 1944.

Artsnight

BBC 2, 00.00 uur.

Thurston Moore, frontman van Sonic Youth, viert 40 jaar punkrock met ontmoetingen met muzikale helden Pete Shelley (Buzzcocks) en Chrissie Hynde. Hij spreekt documentairemaker en concertfilmer Julien Temple en eert X-Ray Spex.

Thurston Moore, frontman van Sonic Youth. Beeld Wikimedia Commons
Thurston Moore, frontman van Sonic Youth.Beeld Wikimedia Commons

Nooit meer slapen

NPO RADIO 1, 00.30 uur.

Verslaggever Botte Jellema neemt een kijkje bij repetities van muziektheatergroep BOT, die werkt aan een voorstelling in de Nijmeegse energiecentrale. In de studio spreekt Ester Naomi Perquin Rembrandtkenner Ernst van de Wetering.

Midnight in the Garden of Good and Evil (Clint Eastwood, 1997)

BBC 2, 00.30-03.00 uur.

Voordat de New Yorkse journalist John Berendt besloot een boek te schrijven over zijn nieuwe woonplaats was Savannah, op de grens van South Carolina en Georgia, een ingeslapen stad. Ooit katoenhoofdstad van Amerika, nu vergane glorie. Maar Berendts roman, die lang de bestsellerlijsten aanvoerde, veranderde dat. Nog meer veranderde toen Clint Eastwood het boek verfilmde. Sindsdien heeft het toerisme de conservering van Savannah een beslissende stimulans gegeven. De Italiaanse palazzo's, Engelse landhuizen en Franse chateaus pronken nu weer in al hun glorie van weleer.

Terwijl roman en film eigenlijk gaan om de merkwaardige inwoners, zoals de excentrieke rijkaard Jim Williams, antiekhandelaar, restaurateur én homo. Dat laatste werd in de conservatieve gemeenschap gedoogd, of liever: genegeerd. Maar als Williams op een avond zijn jonge minnaar Sonny vermoordt, gaat een kleine beerput open. Het perspectief van de film ligt bij een New Yorkse schrijver (John Cusack) die aanvankelijk voor een reportage in een tuintijdschrift stad en Williams bezoekt, maar zo gebiologeerd raakt door die merkwaardige zuidelijke sfeer dat hij er besluit te blijven.

Romancing the Stone / The Jewel of the Nile (Robert Zemeckis/Lewis Teague, 1984/1985)

RTL 8, 20.30-22.40/22.40-00.50 uur.

Heerlijk vrijdagavondvermaak, deze double bill met het ruziënde duo Michael Douglas en Kathleen Turner, respectievelijk als avonturier en romanschrijfster. Het verhaal is iets ingewikkelds met een schatkaart en een schurk (Danny DeVito), maar minstens zo belangrijk is de romantische strijd die tussen de twee in deel één leidt tot een huwelijk, waarna deel twee begint na afloop van de wittebroodsweken.

Inside Llewyn Davis (Joel en Ethan Coen, 2013)

NPO 3, 22.25-00.10 uur.

Greenwich Village, New York, 1961. Het moet een magische tijd geweest zijn. Al voordat Bob Dylan ervoor zorgde dat de plaats en tijd historisch werden in de muziekgeschiedenis, kwamen de folkzangers erheen om er te spelen. Die van beloften zwangere tijd hebben de Coen-broers vastgelegd in deze geweldige film over de fictieve zanger Llewyn Davis (mooie rol van Oscar Isaac). Hij mag graag doen of hij vasthoudt aan zijn principes, maar dat het met zijn doorbraak niet wil vlotten, komt toch vooral doordat hij een - in Coenfilms zo kenmerkende - lapzwans is wie het lot niet gunstig gezind is. Hij slaapt, dakloos geworden, bij vrienden en bekenden op de bank, vergooit in een onvergetelijke scène met een door Justin Timberlake gespeelde musicus zijn kansen om succesvol sessiemuzikant te worden en ziet niet dat de tijd hem inhaalt.

Villa Amalia (Benoît Jacquot, 2009)

NPO 2, 23.35-01.03 uur.

Ann is een concertpianiste die na een thrillerachtig begin korte metten maakt met haar leven tot dan toe. Ze stuurt haar man de deur uit, verkoopt haar appartement en haar vleugel en vernietigt alles wat aan dat muziekleven herinnert. Met steeds minder bagage onderneemt ze een reis naar het eiland Ischia voor de kust van de Zuid-Italiaanse stad Napels, waar ze rust lijkt te vinden. Isabelle Huppert geeft haar personage iets merkwaardig stuurs mee: Ann gaat met alle emotionele gebeurtenissen om alsof het een voorjaarsschoonmaak is - voortdurend wekt ze de indruk niemand nodig te hebben voor haar levensgeluk. Een vervreemdende film.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden