De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 10 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Revolutionary Road. Beeld
Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Revolutionary Road.Beeld

Reizen Waes

NPO 3, 20.30 uur

Eerste deel van een dubbelaflevering over een reis van 6.000 kilometer door China. Tom Waes begint aan de oostkust bij Shanghai en komt onderweg naar het westen langs Tianducheng, waar complete delen van Parijs zijn nagebouwd.

DCI Banks

EEN, 20.40 uur

Rechercheur Banks moet een moordzaak oplossen en stuit daarbij op misdaadbobo Steve Richards. Bewijzen en getuigen verdwijnen en Banks wordt onder zware druk gezet om de zaak snel af te handelen. Desnoods zonder Richards.

Ten strijde

NPO 2, 21.05 uur

Jort Kelder en Pieter Jan Hagens kiezen het ruime sop en reconstrueren Piet Heins verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628. Hoe hard kwam een kanonskogel aan? Welke strategie had de Hollandse zeevaarder? Welke rol speelden pech en geluk?

Jort Kelder en Pieter Jan Hagens. Beeld AvroTros
Jort Kelder en Pieter Jan Hagens.Beeld AvroTros

Culture Club

CANVAS, 21.15 uur

Live vanuit Antwerpen een cultuurmagazine met Sofie Lemaire en Bent Van Looy. Deze week ontvangen ze schrijver Tommy Wieringa en actrice en filmmaker Hilde Van Mieghem. Ook is er aandacht voor het werk van beeldhouwer Rik Wouters.

Incredible Dr. Pol

NAT. GEOGRAPHIC, 22.00 uur

Jan Pol, de in Michigan opererende televisie-veearts, wordt gevolgd tijdens zijn vakantie in Nederland. Hij bezoekt zijn geboortedorp Wateren, een Friese paardenshow en de Universiteit Utrecht. Volgende week begint een nieuw seizoen van Dr. Pol.

Tekst gaat verder onder de video.

The Secrets of Your Food

BBC 2, 22.00 uur

In deze reportage over de invloed van voedsel op ons brein, wordt in een laboratorium cafeïne geserveerd aan bijen. Ook eten presentatoren Michael Mosley en James Wong een loeihete peper om de effecten ervan te testen op hun hersenen.

Tekst gaat verder onder de video.

Revolutionary Road (Sam Mendes, 2008)

Canvas, 22.05-00.05 uur

Sam Mendes laat er in Revolutionary Road geen gras over groeien. In de eerste scène leren de twee hoofdpersonages elkaar kennen op een feestje; na dat romantische begin lijkt de toekomst voor hen open te liggen. De gelukkige jaren die April en Frank vervolgens als koppel hebben, worden resoluut overgeslagen: in de volgende scènes zien we hen tierend naast elkaar in de auto zitten. Hoe hebben twee op slag verliefde jonge mensen in dit verbitterde echtpaar kunnen veranderen?

April en Frank Wheeler blijken een door iedereen geïdealiseerd stel, dat zich zoals zoveel andere paartjes door zijn burgerlijke jarenvijftigbestaan heeft laten klemzetten. Ze willen het dolgraag opnieuw proberen met elkaar, maar ook wanneer de Wheelers beginnen te dromen over een nieuw leven in Parijs en hun liefde weer opbloeit, voel je dat het niet lang goed zal gaan.

Regisseur Sam Mendes (American Beauty) weet hoe hij Richard Yates' roman uit 1961 naar zijn hand moet zetten: hij maakt het interieur van het typische buitenwijkhuis van de Wheelers stiekem steeds kaler en zorgt dat de belichting geleidelijk harder en ongenadiger wordt. En let ook op hoe weinig de twee kinderen van de Wheelers in beeld zijn en op welke doorslaggevende momenten in het verhaal ze plotseling worden opgevoerd. Tegelijkertijd houden Mendes en zijn formidabele hoofdrolspelers de aandacht volkomen bij de personages; sterker en intenser had de reünie van Titanic-sterren Leonardo DiCaprio en Kate Winslet niet kunnen zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

Crazy/Beautiful (John Stockwell, 2001)

Eén, 23.35-01.10 uur

Crazy/Beautiful is een zoete film met grimmige randjes. John Stockwell maakte van zijn debuut een film over klasseverschillen, maar toch vooral een liefdesverhaal tussen twee scholieren van 17, die beiden naar middelbare school gaan in een yuppiewijk van Los Angeles. Hij een arme Mexicaanse immigrant en zij (Kirsten Dunst, zeer sterk) de dochter van een welgesteld, altijd druk Congreslid.

Tekst gaat verder onder de video.

De rouille et d'os (Jacques Audiard, 2012)

NPO 2, 23.45-01.36 uur

Alain (Matthias Schoenaerts) is een beest van een man: agressief, impulsief, een gespannen bonk vlees. Hij is met zijn zoontje Sam naar de Côte d'Azur gekomen, waar zijn zus woont. Het kind is hem plotseling in de schoot geworpen: zijn ex is in Amsterdam opgepakt voor handel in drugs. Alain vindt een baantje als uitsmijter bij een discotheek, waar hij Stéphanie (Marion Cotillard) ontmoet. Hoe regisseur Jacques Audiard (Un prophète) die twee bij elkaar weet te krijgen en een romantisch drama uitzet rond de vechtersbaas en de elegante orkadresseur, is een van de verrassingen van De rouille et d'os. Miraculeus ook, hoe Audiard de met flair gebrachte, soapachtige plot toch realistisch laat ogen.

Tekst gaat verder onder de video.

Betty (Claude Chabrol, 1992)

Arte, 01.00-02.40 uur

In tegenstelling tot Chabrols bekendste werk is Betty geen thriller, maar een cynische karakterstudie over een jonge vrouw die de bar van een hotel binnenkomt en alleen maar wil roken en drinken. Ze wordt liefdevol opgevangen door de oudere hoteleigenares en wordt verliefd op haar minnaar. Prachtig acteerwerk van Chabrols muze Stéphane Audran als de oudere vrouw en Marie Trintignant als de jonge.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden