De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 1 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
null Beeld
Beeld

Mustang (Deniz Gamze Ergüven, 2015)
Canvas, 22.05-23.40 uur.

Een wild veulen, de manen waaiend in de wind; de vijf zusjes uit Mustang (vorig jaar genomineerd voor de beste niet-Engelstalige Oscar) lijken samen wel zo'n ongetemd dier, zolang ze in hun Noord-Turkse kustplaatsje met rust worden gelaten. In de beginscène komen ze na schooltijd aan zee terecht en klimmen op de schouders van jongens om in het water met elkaar te duelleren. Het spel ademt vooral onschuld.

Mustang wordt verteld vanuit het perspectief van de jongste telg van de familie, spring-in-'t-veld Lale, die net als haar zusjes Nur, Ece, Selma en Sonay geen kwaad ziet in het pubergedrag. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Terug van het strand horen de meisjes dat de buurvrouw over hun 'obscene' gedrag heeft geklaagd. De gevolgen zijn ernstig. De zusjes, opgevoed door hun oom en grootmoeder, krijgen huisarrest. Alles wat hen verder nog kan bederven - make-up, computers, mobieltjes - gaat achter slot en grendel.

De debuterende Turkse schrijver-regisseur Ergüven motiveert haar jonge cast tot fantastisch spel, waardoor de band tussen de zusjes gloedvol van het doek spettert. Met name Günes Nezihe Sensoy - alles opslorpende ogen, tomeloze energie - neemt je als Lale compleet voor zich in. Hoe opstandiger de meisjes zijn, hoe radicaler het huisarrest en hoe méér ze in een traditioneel islamitisch keurslijf worden geperst. Zo'n onderwerp ontaardt gemakkelijk in dik uitgesmeerde ellende, maar op een enkele misstap na maakt Ergüven er een beheerst, aangrijpend en spannend drama van.

The Lunchbox (Ritesh Batra, 2013)
NPO 2, 22.45-00.20 uur.

Dabawalas heten ze, de vijfduizend mannen die in de Indiase stad Bombay de thuisgekookte, warme lunch van moeder de vrouw bij hun werkende echtgenoten afleveren. Een geweldig systeem. Op een miljoen lunchboxen wordt er slechts één verkeerd bezorgd, berekenden wiskundigen van Harvard. The Lunchbox volgt juist die ene verloren maaltijd, die uiteindelijk resulteert in voorzichtig contact tussen een bijna gepensioneerde, grommerige weduwnaar en de vrouw die met die lunchbox juist haar man had willen terugveroveren.

De Indiase filmer Ritesh Batra schreef het scenario kort na terugkomst in zijn geboortestad, na een mislukt verblijf als accountant in New York. Het viel hem plotseling op dat de documentaires over het bezorgsysteem de mensen achter de makers, bezorgers en ontvangers van de maaltijden onbesproken laten. Dat eenvoudige uitgangspunt leverde een ontroerend en licht melancholiek drama op.

My Week with Marilyn (Simon Curtis, 2011)
NPO 3, 00.10-01.40 uur

Bijzondere acteerprestatie van Michelle Williams, die niet alleen in de huid kroop van het personage Elsie, dat het personage Marilyn Monroe in de film The Prince and the Showgirl speelt, maar ook de twee personen uit wie Marilyn Monroe bestond gestalte gaf: het publieke personage, opgetrokken uit de clichés van het supervrouwelijke, en de privépersoon Marilyn. Privé-Marilyn beleefde gedurende haar korte verblijf in Londen voor de opnamen van The Prince and the Showgirl een korte romance met de ik uit de titel en de verteller van de film: Collin Clark, een assistent van een assistent op de set (Eddie Redmayne). En dat allemaal in het Londen van het brave jaar 1956, toen Monroe scènes opnam met de chique Engelse acteur Laurence Olivier (Kenneth Branagh). My Week with Marilyn is een al even brave film, die dankzij Williams (en eigenlijk dankzij Monroe) het aanzien meer dan waard is.

Louis Theroux: My Scientology Movie
NPO 3, 20.25 uur

Het komt niet vaak voor dat het Louis Theroux niet lukt ergens binnen te komen, toch mocht de Brits-Amerikaanse documentairemaker niet bij de Scientology Kerk naar binnen. En juist dat gegeven gebruikte hij voor deze film.

Baardmannetjes
NPO 2, 21.15 uur

De vogelliefhebbers en baardmannetjes (Nico de Haan en Hans Dorrestijn) bezoeken Rotterdam, waar De Haan een zeldzaam familielid van de reiger spot: het woudaapje. Dorrestein vindt dit vogeltje een tikkeltje narcistisch.

Boswachter gezocht
SBS 6, 21.25 uur

Ruim vierhonderd kandidaten meldden zich aan voor dit tv-programma waarin een boswachter voor het eiland Texel wordt gezocht. Wie heeft de meeste natuurkennis en de beste sociale vaardigheden? Vanavond de eerste aflevering.

Linda's zomerweek
RTL 4, 21.30 uur

In de laatste aflevering van Linda de Mols talkshow in de zomermaanden zijn schrijver Saskia Noort en cabaretier Najib Amhali te gast. En zoals elke aflevering verzorgt jazz-zanger Wouter Hamel de muzikale omlijsting.

The Graham Norton Show
NPO 3, 23.15 uur

Talkshowhost Graham Norton heeft ook deze keer niet de minsten op de bank zitten. Acteurs Jennifer Lawrence, James McAvoy en Johnny Depp schuiven aan, evenals comedian Jack Whitehall en rapper Will.I.Am.

The Graham Norton Show Beeld YouTube
The Graham Norton ShowBeeld YouTube

Melt! Festival 2017
Arte, 23.25 uur

Het Duitse elektrofestival Melt! vierde in juli zijn 20ste verjaardag en daarom was de aanpak nog grootser dan normaal. Onder anderen The Kills, Phoenix, Die Antwoord, M.I.A., Richie Hawtin en Warpaint traden op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden