De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 1 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Matthew McConaughey (links) en Jared Leto in Dallas Buyers Club Beeld
Matthew McConaughey (links) en Jared Leto in Dallas Buyers ClubBeeld

Voyeur
Netflix

Een documentaire naar het boek Het voyeursmotel van journalist Gay Talese. Over een moteleigenaar die in de jaren zeventig vanaf zijn zolder slapende en seksende klanten bespiedde en daar decennia later een boekje over opendeed.

College Tour
NPO 2, 21.05 UUR

Hij werd de eerste Nederlandse man die de Giro d'Italia won: wielrenner Tom Dumoulin. In de sportschool van de Universiteit van Maastricht vertelt Dumoulin aan Twan Huys en een zaal vol studenten hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

DWDD University
NPO 1, 20.35 UUR

Een nieuw tv-college van Freek Vonk over de dierenwereld. Dit keer richt hij zich op speciale zintuigen en geeft hij antwoord op vragen als: hoe kan een varaan geuren proeven en hoe jaagt een reuzeninktvis in het donker van de diepzee?

Freek Vonk Beeld anp
Freek VonkBeeld anp

Das ABC der Rock-Tabus
ARTE, 21.45 uur

Een duik in de gedeelde geschiedenis van Abba, de Bee Gees en de Carpenters. Alle drie waren ze een antwoord op de rock-'n-roll van de jaren zeventig, alle drie braaf en in eerste instantie impopulair bij de serieuze muziekpers.

Duivelse Dilemma's
NPO 2, 22.55 UUR

Eerste in een reeks nieuwe korte films over maatschappelijke kwesties. In aflevering Sex Ding vertelt regisseur Simone van Dusseldorp (Diep) het verhaal van de 16-jarige Vita, van wie een pikante foto op Instagram belandt.

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 UUR

Een Britse bank, deze week, bij Graham Norton. Hij ontvangt zanger sir Elton John, allround mediafavoriet Stephen Fry, actrice Carey Mulligan en popster Robbie Williams. De Amerikaanse zangeres Pink verzorgt de muziek.

Dallas Buyers Club (Jean-Marc Vallée, 2013)
Canvas, 21.15-23.10 uur.

Hij mag dan uitgemergeld op een ziekenhuisbed zitten, dat weerhoudt cowboy Ron Woodroof er niet van de vrouw in de witte jas naast zijn bed verlekkerd op te nemen en te complimenteren met haar schoenen. Eens een charmeur, altijd een charmeur, vervelend hoestje of niet. Dat Woodroof (Matthew McConaughey) een lul van een vent is, namelijk een homofobe seksist, is een van de pluspunten van Dallas Buyers Club, de eerste mainstream-aidsfilm in twintig jaar. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een snuivende, zuipende, rondneukende heteroseksuele cowboy, die in 1985 het (toen nog) doodvonnis 'aids' kreeg en het er niet bij liet zitten. Matthew McConaughey mergelde zich uit voor de rol en maakt indruk met de gladde handigheid waarmee Woodroof alles regelt, van vrouwen tot medicijnen. Zijn overdadige zelfvertrouwen blijkt, eenmaal herwonnen, zijn reddingsboei. Daarbij is tegenspeler Jared Leto zeker zo interessant als de al even op eigenbelang gerichte flamboyante transvrouw met wie hij bevriend raakt.

The Lord of the Rings: The Return of the King (Peter Jackson, 2003)
SBS 6, 20.30-01.20 uur (onderbroken door Hart van Nederland én Shownieuws).

Overtuigend slotoffensief van de Lord of the Rings-trilogie, waarmee regisseur Peter Jackson c.s. miljarden binnenhaalde. In het derde deel, dat het Oscarrecord van Titanic en Ben-Hur (elf stuks) evenaarde, breekt de oorlog tussen de zwarte vorst Sauron en de witte coalitie van tovenaar Gandalf in alle hevigheid los. Hoewel alles draait om de geijkte strijd tussen goed en kwaad, is dit derde deel als losstaande film op verhaalniveau nauwelijks te behappen. Maar ook dan is het een spektakel. De massale slagveldscènes die in The Two Towers (deel 2) indruk maakten, blijken slechts een voorproefje van wat Jackson de kijker in The Return of the King voorschotelt.

The Illusionist (Neil Burger, 2006)
Eén, 23.25-01.10 uur.

Twee grote Amerikaanse speelfilms over hetzelfde onderwerp in één jaar; in 2006 gebeurde het met Neil Burgers The Illusionist en The Prestige van Christopher Nolan. In beide films draait het om illusionisme, maar waar het Nolans ambitie was om de ultieme goochelfilm te maken, verwerkte Burger het uitgangspunt van zijn film, dat hij baseerde op een kort verhaal van Pullitzer Prize-winnaar Steven Millhauser, tot een liefdesgeschiedenis. De magiër waar het in The Illusionist om draait, ene Eisenheim (Edward Norton), gebruikt zijn mysterieuze krachten met name om de vrouw van zijn dromen in te palmen.

Suzanne (Katell Quillévéré, 2013)
NPO 2, 23.45-01.10 uur.

Suzanne is een losgeslagen vrouw die zich door niemand laat vertellen wat ze moet doen. Niet door haar zus en ook niet door haar vader, of ze nu 15, 20 of achter in de 30 is. En telkens als ze de volgende manke stap in haar leven heeft gezet een onvoorziene zwangerschap, de romance met een crimineel springt regisseur-scenarist Katell Quillévéré resoluut vooruit in de tijd. Jarentachtigdecors maken rap plaats voor grunge en mobieltjes, terwijl Suzannes vader elke scène kaler wordt. Een interessant experiment, en hoofdrolspeelster Sara Forestier kan die gewaagde en haastige verteltrant prima aan. Op enkele aangrijpende momenten na is de structuur alleen te plompverloren om je echt bij Suzannes relaas te betrekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden