De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 1 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Michael Schaap, ook wel bekend als de Hokjesman. Beeld Bart Mühl
Michael Schaap, ook wel bekend als de Hokjesman.Beeld Bart Mühl

De hokjesman

NPO 2, 21.05 uur.

Na twee eerdere succesvolle series is hokjesman Michael Schaap terug. Vanavond onderzoekt hij de Drenten. Drenthe is een provincie zonder echte steden en zonder universiteiten. Wat doet die uitzonderingspositie met de Drent?

Catch

NPO 3, 21.25 uur.

Het criminele duo Kim (Sallie Harmsen) en Ian (Robert de Hoog) is op zoek naar hun baby. Cameraman Stan (Maarten Heijmans) wordt tegen wil en dank het avontuur ingezogen. Vanavond proberen de drie het losgeld bij elkaar te krijgen.

Acteurs Robert de Hoog, Sallie Harmsen en Maarten Heijmans tijdens de opnames van de televisieserie Catch. Beeld anp
Acteurs Robert de Hoog, Sallie Harmsen en Maarten Heijmans tijdens de opnames van de televisieserie Catch.Beeld anp

Bed & Breakfast

NPO 1, 21.30 uur.

In het heerlijk kneuterige Bed & Breakfast wordt vandaag geslapen bij een hobbyboer in de Zuid-Hollandse gemeente Krimpenerwaard en wordt vertoefd in een 'landhuis met een geschiedenis' in Bergen op Zoom. Welke B&B wint?

Andere tijden sport

NPO 1, 22.25 uur.

Een blik op de Eindhovense jaren van Ronaldo Luis Nazario, de Braziliaan die op 7 juni 2011 afscheid nam als voetballer. Met vijftien doelpunten is hij WK-topscorer aller tijden. Hij is misschien wel de beste spits die Nederland ooit heeft gekend.

Ronaldo in het shirt van PSV. Beeld anp
Ronaldo in het shirt van PSV.Beeld anp

Mrs Brown's boys

BBC 1, 22.30 uur.

In deze comedyserie kan Agnes Brown het niet laten zich te mengen in de levens van haar zes volwassen kinderen. Agnes verheugt zich op het huwelijk van Rory en Dino, totdat ze de arrogante huwelijksplanner La La Doggy ontmoet.

Mouna's keuken

NPO 2, 22.55 uur.

In deze dramaserie kookt Mouna (Mouna Goeman Borgesius) al dertig jaar elke vrijdagavond voor haar vrienden. Vandaag zit Mouna niet lekker in haar vel. Dochter Emma gaat op kamers en zoon Tijs zit in Indonesië en laat maar niets horen.

Film

Margin Call (J.C. Chandor, 2011)

NPO 3, 21.55-23.40 uur.

De eer van de eerste echte kredietcrisisfilm gaat naar Margin Call, over de gedeeltelijke ontmanteling van een grote Lehmann Brothers-achtige investeringsbank die op het punt staat failliet te gaan. Het grote Amerikaanse filmtalent J.C. Chandor (All is Lost, A Most Violent Year) serveert in zijn regiedebuut de dreigende financiële ramp als een stijlvolle en razendspannende thriller, die zich afspeelt gedurende een doorwaakte periode van 36 uur. Vooral de nachtscènes in witblauw licht zijn schitterend: ze suggeren een eigen, gesloten realiteit, als uitvergroting van de bubbel waarin het bedrijf ook overdag het zicht op de werkelijkheid verloor. Het gebouw waarin onder anderen Kevin Spacey en Jeremy Irons discussiëren over wat en hoe er te redden valt, lijkt in enkele scènes bovendien overgeleverd aan ongrijpbare machten, als hoog boven het hoofd van de jonge jongen die de reusachtige verliespost voor het eerst ontdekte, de opperbazen hun helikopter laten landen op het dak.

'Ik begrijp er helemaal niks van', verzucht menigeen in én buiten de film. Daar ligt de crux, zoals recentelijk ook het steengoede The Big Short liet zien. Kern van de zaak, uiteraard, naar de werkelijkheid getekend: de financiële risico's die zijn genomen, zijn veel te groot. De cultuur tussen de mannen (Stanley Tucci, Zachary Quinto, Spacey, Irons) en een enkele vrouw (Demi Moore) doet authentiek aan. Alles is te koop, iedereen is te ontslaan. Chandor putte uit bronnen dicht bij huis; zijn vader werkte decennialang bij een soortgelijke bank.

The Company Men (John Wells, 2010)

Eén, 23.25-01.05 uur.

Bobby Walker (Ben Affleck) kan het niet bevatten. Dat het crisis is, wist hij. Dat er ontslagen zouden vallen bij het bedrijf waar hij werkt, viel te verwachten. Maar dat hij werkloos zou worden? Walker beschouwt zichzelf als het vleesgeworden succesverhaal: hij is goed in zijn werk als verkoper, heeft een dik salaris, een schitterend huis en een gelukkig gezin. The Company Men draait om drie mannen die hard geraakt worden door de economische crisis. Naast Bobby zijn het de oudere, loyale werknemer Phil (Chris Cooper) en mededirecteur Gene (Tommy Lee Jones). Alle drie zien ze hun werk als de belangrijkste pijler van hun identiteit. Baanverlies betekent verlies van status, zelfvertrouwen en zingeving (en dan zijn er nog de financiële consequenties). Regisseur John Wells, een ervaren televisiemaker, slaagt er in zijn speelfilmdebuut goed in om het contemporaine mannenleed invoelbaar te maken. Dat lukt zelfs wanneer het om luxeproblemen gaat, al neigt het soms naar een doorsnee-degelijke televisiefilm.

Io sono l'amore (Luca Guadagnino, 2009)

BBC 2, 01.25-03.20 uur.

Je moet er ontvankelijk voor zijn, maar als je dat bent, is Io sono l'amore een schitterend drama. De een zal het pathos noemen, de ander melodrama. Hoe dan ook schotelt regisseur Luca Gua-dagnino vanaf volgende week in de bios met zijn La piscine-remake A Bigger Splash ons op Italiaans gepassioneerde wijze een tragische geschiedenis voor die zijn weerga slechts in vroeger tijden kent. Tilda Swinton (die de film mede produceerde) is een Russische emigrante die de zoon van een textielmagnaat heeft getrouwd. Ze doet haar best in de rijke en traditionele omgeving, maar is willoos wanneer, via haar zoon, de culinair onderlegde Antonio in haar leven verschijnt. Het is het begin van een even heftige als uitzichtloze relatie en de katalysator van dramatische gebeurtenissen binnen een gezin dat maar met moeite de schijn van harmonie kan ophouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden