De Volkskrant tv-selectie voor maandag 9 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Scarlett Johansson en Chris Evans in Captain America: The Winter Soldier. Beeld
Scarlett Johansson en Chris Evans in Captain America: The Winter Soldier.Beeld

Hart & Ziel: Music Match

NPO 2, 19.20 uur

Deze week leidt Floris Kortie een spelprogramma over vooroordelen over klassieke muziek. Teamleiders Mike Boddé en Jeroen van Merwijk moeten erachter komen wat de favoriete klassieke muziek is van een boer, een vuilnisman en een ict'er.

Van alle tijden

NPO 2, 19.55 uur

Hans Goedkoop presenteert deze nieuwe geschiedenisquiz, waarin twee teams hun kennis moeten etaleren over alle perioden uit de geschiedenis. Van klassieke jaartallen tot de supersnelle derde ronde met alleen vragen over de 21ste eeuw.

2Doc: Krijg nou tieten

NPO 2, 21.00 uur

Documentaire van Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre over vrouwen die drager zijn van het borstkankergen BRCA. Zij hebben 60 tot 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Dit stelt hen voor moeilijke keuzen.

Van God los

NPO 3, 21.20 uur

In de aflevering 'Stormram' dringt Dennis (Benja Bruijning) het huis van Sven (Tibor Lukács) binnen om hem een lesje te leren. Dennis doet dit uit liefde voor Monica (Maartje Remmers), die het niet kan verkroppen dat Sven haar heeft gedumpt.

Johnny into the wild

RTL 4, 21.30 uur

Johnny de Mol reist met actrice en schrijfster Isa Hoes en haar twee kinderen af naar Namibië voor een ontmoeting met de Bosjesmannen, een stam van jagers en verzamelaars die leven van de natuur en hun eigen wetten en tradities hebben.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen interviewt schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari (1963) over zijn nieuwe roman Klont. In het boek onderzoekt Februari hoe de mens greep op zijn leefwereld houdt in tijden waarin hij afhankelijk is van technologie.

Captain America: The Winter Soldier (Anthony en Joe Russo, 2014)

Veronica, 20.30-23.15 uur

In het pantheon der superhelden is Captain America toch het braafste jongetje van de klas. Niks vliegen of spinnenwebben schieten, nee, hij is slechts extreem snel en sterk. En dan gelooft hij ook nog eens blind in samenwerking, is hij ondubbelzinnig patriottistisch en strijdt hij altijd voor recht en rechtvaardigheid. Tamelijk suf allemaal, zeker nu we onze superhelden tegenwoordig het liefst een beetje getroebleerd zien (kijk wat dat betreft vooral naar de recente tv-serie Legion: het bewijs bovendien dat de combinatie superheld en fris vertelperspectief wel degelijk bestaat).

Captain America: Winter Soldier lost dat probleem desondanks slim op. De blonde gespierde padvinder krijgt een donker randje en de gladde acteur Chris Evans heeft soms zelfs een donkere blik. Dit heeft alles te maken met het feit dat Captain America aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is ingevroren en onlangs in het heden weer tot leven is gekomen. Hij is niet alleen getraumatiseerd en doelloos door het gebrek aan een grote oorlog, maar hij heeft ook stilgestaan, terwijl de rest van de wereld door ging.

De regisserende broers Anthony en Joe Russo, ook verantwoordelijk voor het reeds verschenen derde deel én de nog komende Avengers delen drie en vier, geven de film in het begin een prettig soort paranoia mee, die doet denken aan thrillers uit de jaren zeventig. Dan zijn er nog actiescènes die zo overdadig destructief zijn dat het de vraag of dat voor de plot werkelijk nodig is effectief wegdrukt. Troefkaart: de Russische en dus pragmatische Black Widow (Scarlett Johansson), die net als Captain America opdook in de Avengersfilms, maar nooit een eigen avontuur heeft gekregen.

Jason Bourne (Paul Greengrass, 2016)

Film1 Action, 20.30-22.30 uur

Vijfde aflevering in de op Robert Ludlums thrillers gebaseerde Bourne-filmfranchise, de zijtak The Bourne Legacy uit 2012 meegerekend (met Jeremy Renner). En de vierde in de originele reeks met Matt Damon, die voor het laatst optrad in The Bourne Ultimatum (2007). Toen was het op, zei de hoofdrolspeler in koor met regisseur Paul Greengrass, die het actiegenre injecteerde met zijn jachtige filmstijl. Maar écht op is het nooit in Hollywood, dus kwamen Damon en Greengrass negen jaar later gewoon weer bijeen.

Het eerste uur rijgt superieure achtervolgingsscènes aaneen, onder meer door een vanwege volksopstanden in brand staand Athene. Greengrass' vertrouwde onrustige cameravoering en montage gijzelen de blik. Nooit krijgt de kijker een moment van ontspanning. Bourne 5 biedt wat dat betreft meer van hetzelfde: het is goed, zonder te verrassen.

Blade II (Guillermo del Toro, 2002)

Veronica, 23.15-01.30 uur

De Mexicaanse filmmaker Guillermo del Toro wisselt originele fantasyfilms (The Devil's Backbone, Pan's Labyrinth) af met formulematiger genrewerk, waaronder twee delen van Hellboy en dit vervolg op de smakelijke pulp/vampierenfilm Blade uit 1998. Del Toro was bij de eerste Blade niet betrokken. Daarin werd Wesley Snipes geïntroduceerd als half mens, half vampier, die uitgroeit tot redder van de mensheid als die wordt aangevallen door moordlustige vampiers.

In dit tweede deel werkt Blade juist samen met de vampiers om de zogenoemde Reaper Vampires te elimineren. Binnen de beperkingen van het budget en het genre maakte Del Toro van dit vervolg onderhoudende, en soms zelfs hoogst vermakelijke pulp. De derde en laatste Blade, zonder Del Toro aan het roer, werd met beduidend minder lol gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden