De Volkskrant tv-selectie voor maandag 8 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit documentaire The Origin of Trouble, winnaar van de VPRO Documentaire Prijs 2016.

150 jaar Rode Kruis

NPO 1, 15:45/NPO 2 20:30 uur

Het Rode Kruis bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd met de Henry Durant-lezing door VN-gezant Sigrid Kaag, vanmiddag in de Ridderzaal. 's Avonds volgt de documentaire Wij zijn allen broeders, met verhalen van vrijwilligers.

Extreme River Challenge

CANVAS, 21:15 uur

Avonturier Steve Backshall maakt een boottocht over de Baliem-rivier in Indonesië. Hij ontmoet de Dani, een volk van krijgers die landbouwers zijn geworden. Ook slaapt Backshall naast een 200 jaar oude, gemummificeerde soldaat.

The Origin of Trouble

NPO 2, 21:20 uur

Tessa Pope wil weten waarom haar vader geen deel uitmaakt van haar leven en gaat gewapend met een camera te rade bij haar familie. The Origin of Trouble is de afstudeerfilm van Pope, die er de documentaireprijs van de VPRO mee won.

Trippers

NPO 3, 21:50 uur

In de grootste kung fu-school ter wereld worden Chinese kinderen klaargestoomd voor een carrière als vechtkunstenaar. BNN-presentator Jan Versteegh draait een paar dagen mee om te zien wat de 46 duizend leerlingen leren.

Jan VersteeghBeeld anp

Nieuwsuur

NPO 2, 22:00 uur

Wie wint de Libris Literatuurprijs? Juryvoorzitter Janine van den Ende maakt het vanavond bekend. Onder anderen Lize Spit (Het smelt), Arnon Grunberg (Moedervlekken), Jeroen Olyslaegers (Wil) en Marja Pruis (Zachte riten) zijn genomineerd.

Jeroen Olyslaegers, Walter van den Berg, Lize Spit, Alfred Birney, Arnon Grunberg (op de foto zijn plaatsvervanger Jasper Henderson) en Marja Pruis zijn genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.Beeld anp

Death Row

CANVAS, 23:10 uur

Documentaireserie van Werner Herzog maakte over gevangenen die wachten op de doodstraf. Vandaag het verhaal van politieagent Robert Fratta. In 1994 liet Fratta twee huurmoordenaars zijn vrouw vermoorden, sindsdien zit hij vast.

Regisseur Werner Herzog.Beeld epa

Australia (Baz Luhrmann, 2008)

RTL 8, 20:30-00:00 uur

De Australische regie-virtuoos Baz Luhrmann bewees het onomstotelijk met zijn vorige werk: uitgemolken genres kunnen een tweede leven krijgen wanneer je ze met elkaar mengt of flink laat botsen. Met Romeo + Juliet (1996) maakte hij een even authentieke als hippe Shakespeare voor de MTV-generatie, Moulin Rouge! (2001) betekende de spectaculaire wederopstanding van de musical. Zijn van champagne doordrenkte 3D-verfilming van F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby (2013) werd minder unaniem lovend ontvangen, evenals zijn spectaculair uit de voegen barstende hiphop-disco-Netflixserie The Get Down, waarvan het tweede deel vorige maand online werd gezet.

Ook Australia is een uiterst hybride film, en dan niet alleen omdat het ruwe Australische landschap zo wonderlijk versmelt met Luhrmanns hyperrealistische ansichtkaartenstijl. In feite krijg je twee films voor de prijs van een: wat eindigt als een familievariant op Pearl Harbour begint als een epische western met komische trekjes. Spil van Luhrmanns mallemolen is andermaal Nicole Kidman, die als de Britse tuttebel Sarah Ashley naar het Australische stadje Darwin komt om haar veefokkende echtgenoot op ontrouw te betrappen. Ook is er oorlogsdrama en een subplot over het Australische beleid om aboriginalkinderen uit hun gezinnen te verwijderen en in blanke families onder te brengen.

Net als voorganger Moulin Rouge! is Australia ronduit onverzadigbaar: om de twee minuten een adembenemend vergezicht, een voorbijdenderende kudde of oorverdovende explosie, en op kleinere schaal zorgen heftige zoenpartijen en opbloeiende moedergevoelens voor minstens zoveel hoogtepunten. De bombastische muziekscore doet gezellig mee, Arvo Pärt-pastiches mixend met flarden Waltzing Matilda en veel, veel te veel Wizard of Oz.

Fast & Furious 6 (Justin Lin, 2013)

Veronica, 20:35-23:10 uur

Ook in dit vanavond uit te zenden zesde deel van de krankzinnig populaire filmfranchise, die in de bioscopen inmiddels is aanbeland bij deel acht, schittert het scenario door afwezigheid. Over huurlingen en overlopers gaat het, mocht u het per se willen weten. Maar belangrijk is dat allesbehalve. Waar het wel over gaat: racemonsters die over elkaar buitelen alsof het speelgoedautootjes zijn, een soundtrack vol motorgeronk en explosies en, vooral die inmiddels veelgeroemde, want opvallend multiculturele cast vol stoere jongens (Vin Diesel, The Rock) en meisjes (Michelle Rodriguez). Deel 7 gaat tijdens de aftiteling alvast in startpositie staan, met een cameo van de enige actiester die nog in de serie ontbrak. Overigens is dit deel 6 de laatste aflevering uit de serie die hoofdrolspeler Paul Walker tot het einde meemaakte: ten tijde van de opnamen van Fast 7 (2015) verongelukte hij met zijn auto.

Non-Stop (Jaume Collet-Serra, 2014)

ZDF, 22:15-23:50 uur

Sinds Taken (2009) duikt Liam Neeson voortdurend op als overjarige actieheld-met-tegenzin, ergens toe gedwongen door belachelijke omstandigheden. In Non-Stop is hij een immer gekweld kijkende luchtmaarschalk. Zo'n type dat voor de vlucht nog even een slok sterke drank neemt: persoonlijke problemen dus. Uitgerekend hij krijgt te maken met een bijzonder soort kaping tijdens een intercontinentale vlucht. De plotwendingen zijn zó vergezocht dat ze wel moeten verrassen en ze volgen elkaar zo snel op, dat de gapende plotgaten niet eens ergerlijk zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden