De Volkskrant tv-selectie voor maandag 7 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen toont de publieke omroep nogmaals dit weinig verfijnde doch vermakelijk-satirische pamflet van Michael Moore. Beeld
Aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen toont de publieke omroep nogmaals dit weinig verfijnde doch vermakelijk-satirische pamflet van Michael Moore.Beeld

Met het mes op tafel
NPO 2, 19.20 uur

Een nieuw seizoen van de bluf- en kennisquiz gaat van start. Opnieuw met quizmaster Herman van der Zandt en zingende barvrouw Mylou Frencken én een nieuwe huispianist: Klaas van Dijk vervangt zijn broer, de in juni overleden Martin van Dijk.

2Doc: The Choice
NPO 2, 19.55 uur

Twee uur durende documentaire van de Amerikaanse zender PBS, waarin de presidentskandidaten Clinton en Trump uitvoerig onder de loep worden genomen door vrienden, familie, tegenstanders, journalisten en politieke insiders.

Buurman, wat doet u nu?
Eén, 21.25 uur

In haar serie over bekende Nederlanders bezoekt de Vlaamse presentator Cath Luyten in Amsterdam-Zuidoost opiniemaker en radiopresentator Prem Radhakishun. De verbale wervelwind komt nooit tot rust, ook niet aan zijn keukentafel, blijkt.

In de ban van sport
RTL 7, 22.00 uur

Nieuwe reeks sportdocumentaires. In de eerste aflevering een portret van oud-voetballer Demy de Zeeuw. Naast zijn carrière bij o.a. AZ, Ajax en Spartak Moskou, begon hij een kledingmerk met hulp van collega's Eljero Elia en Gregory van der Wiel.

Demy de Zeeuw aan het begin van zijn tijd bij RSC Anderlecht, 25 januari 2013. Beeld afp
Demy de Zeeuw aan het begin van zijn tijd bij RSC Anderlecht, 25 januari 2013.Beeld afp

Freeks wilde wereld
NPO 3, 18.10 uur

Nieuwe avonturen in het wild voor bioloog Freek Vonk. In de eerste aflevering is Vonk in Madagaskar, waar hij veel baobabbomen, ook bekend als 'onderstebovenbomen', op zijn pad vindt. Op een bosexpeditie ziet hij een sifaka (een halfaap) lopen.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen spreekt met schrijver Arnon Grunberg over zijn net verschenen brievenboek Aan nederlagen geen gebrek. Daarin volgen we de carrière van de jonge Grunberg via de brieven waarmee hij zijn sociale omgeving bestookte.

Arnon Grunberg is te gast bij Nooit meer slapen. Beeld epa
Arnon Grunberg is te gast bij Nooit meer slapen.Beeld epa

Where to Invade Next (Michael Moore, 2015)
NPO 3, 23.05-01.05 uur

Aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen toont de publieke omroep nogmaals dit weinig verfijnde doch vermakelijk-satirische pamflet van Michael Moore (Bowling for Columbine), waarin de documentairemaker c.q. beroepsactivist misstanden in zijn thuisland aankaart door erop te wijzen hoe goed enkele Europese landen hun zaken voor elkaar hebben. In Italië hoort Moore van doorbetaalde vakantiedagen. Hij ontdekt gratis universitair onderwijs in Slovenië, huiswerkloze leerlingen in de succesvolle onderwijsnatie Finland en vrouwelijke bankiers in IJsland. Hoewel de misstanden in de Verenigde Staten reëel zijn, dreigt Moore keer op keer zijn eigen glazen in te gooien door Europese problematiek volstrekt te negeren. Als komedie is Where to Invade Next geslaagder. Geweldig, de scène in een Franse schoolkantine, waar Moore van een verfijnde én gezonde warme lunch smult, denkend aan de fastfoodrommel die Amerikaanse scholen serveren en het toch niet kan laten zijn piepjonge disgenoten van een meegesmokkeld blikje cola te laten proeven.

The Butler (Lee Daniels, 2013)
RTL 8, 20.30-23.10 uur

Cecil Gaines (Forest Whitaker) werkt zich in dit degelijke historische drama op van hotelmedewerker tot butler in het Witte Huis, waar hij van 1957 tot 1986 zou werken onder zeven Amerikaanse presidenten. Hoewel er echt een butler was die tientallen jaren in het Witte Huis werkte (hij heette Eugene Allen), is vrijwel alles aan de film verzonnen. Scenarioschrijver Danny Strong plaatst het serviele karakter van Cecil, onzichtbare getuige van de wereldgeschiedenis, in contrast met de militante overtuigingen van zijn oudste zoon Louis (David Oyelowo). Op Forrest Gump-achtige wijze zijn Cecil en zijn zoon bij historische momenten aanwezig. Zo is Louis in de buurt wanneer Martin Luther King wordt vermoord en sluit hij zich aan bij de Black Panthers. Ondertussen maakt Cecil in Washington mee hoe Nixon naar de Watergatetapes luistert en Reagan weigert het apartheidsregime in Zuid-Afrika te boycotten. Wie zich niet te veel stoort aan die scenariotruc, krijgt een interessant lesje Amerikaanse geschiedenis.

Pirates of the Caribbean: At World's End (Gore Verbinski, 2007)
Veronica, 20.30-23.50 uur

Dat ook dit derde deel van Pirates of the Caribbean het niveau van een oubollig spelletje zeeslag met gemak overstijgt, bewijst alleen al de uitzinnig vormgegeven scène waarin de flamboyante piraat Jack Sparrow (Johnny Depp), die aan het eind van het vorige deel verdween in de klauwen van een zeemonster, in een bloedheet woestijnlandschap gevangen zit. Gore Verbinski maakt er een hallucinante trip van, waarin talloze Sparrowtjes met een leger aan krabben de zeeheld uit zijn limbo trachten te slepen. De scène illustreert dat de Pirates-franchise met At World's End is uitgegroeid tot een avant-gardistische blockbusterserie waarin alles mogelijk is. De sprankelende verpakking is de formule tegen sleetsheid.

Ivan de Verschrikkelijke (Sergei Eisenstein, 1945)
Arte, 23.15-02.25 uur

In 1940, toen de relaties tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie dankzij het Molotov-Ribbentroppact tijdelijk goed waren, kreeg de Russische regisseur Sergei Eisenstein de opdracht in het Bolsjoi-theater Die Walküre te ensceneren. Zo extreem en avant-gardistisch was zijn interpretatie, dat de pianist Heinrich Neuhaus grapte dat dat de Duitse invasie verklaarde. Eisensteins operacarrière was voorbij, maar zijn twee-delige film Ivan de Verschrikkelijke (Ivan Grozny) bewijst hoe diep hij door de ervaring was beïnvloed. Decors en kostuums zijn theatraal, het ritme van de filmmontage is aangepast aan de soundtrack van Sergej Prokofjev.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden