De Volkskrant tv-selectie voor maandag 6 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Hier kunt u vanavond naar kijken:

Bart Koetsenruijter
Sharon Stone in Basic Instinct (1992). Beeld
Sharon Stone in Basic Instinct (1992).Beeld

Het monitor debat

NPO 2, 21.00 uur

Teun van de Keuken en Liesbeth Staats leiden een debat rond het thema 'Oud in eigen huis'. Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Ouderen, zorgverleners en mantelzorgers gaan in discussie.

Stephen Fry in Central America

Canvas, 21.15 uur

In zijn reisserie bezoekt Stephen Fry twee van de gevaarlijkste landen in Centraal-Amerika: El Salvador en Honduras. Daarna doet hij Nicaragua aan, een de veiligste landen. Fry doet een poging tot surfen en proeft een nieuwe bananensoort.

Stephen Fry in Central America. Beeld
Stephen Fry in Central America.Beeld

Buurman, wat doet u nu?

Eén, 21.25 uur

De Vlaamse Cath Luyten komt met een nieuwe reeks reportages waarin zij met bekende Nederlanders op stap gaat. In de eerste aflevering mag ze twee nachten logeren in de Blaricumse villa van Gordon. Hoe bevalt dit glamourleven?

Lauren! en de liefde

NPO 3, 21.30 uur

Lauren Verster ontmoet Rahna en Cynthia, die dachten dat ze een buitenlandse liefde hadden gevonden. Totdat bleek dat de heren uit waren op een verblijfsvergunning. De dakloze Martin en Rosa kunnen een sprookjeshuwelijk niet betalen.

Lauren! en de liefde. Beeld Michel Schnater
Lauren! en de liefde.Beeld Michel Schnater

Abgehört und abgenickt

BBC 2, 22.00 uur

Documentaire over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst, waarbij de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel werd afgeluisterd. Hubert Seipel onderzoekt in hoeverre Duitse politici hiervan op de hoogte waren.

Basic Instinct (Paul Verhoeven, 1992)

Net 5, 23.10-01.45 uur

Hij wilde, zei hij destijds in een interview, al zo lang zo graag een echte thriller maken. Dus koos Paul Verhoeven op de top van zijn Hollywoodroem hij had zijn naam gevestigd met de kassuccessen Robocop (1987) en Total Recall (1990) het script van Joe Eszterhas over de ondergang van een labiele, overmoedige politieman. Deze Nick Curran (Michael Douglas) moet de lustmoord op een rockster onderzoeken en belandt in de tentakels van een vrouw aan wie hij in alle opzichten niet kan tippen. De psycholoog en schrijver Catherine Tramell (Sharon Stone) palmt hem in, verleidt hem, speelt met hem, liegt hem voor en laat hem zijn eigen ondergang bewerkstelligen in een razend gecompliceerd plot, dat bij een weerzien van de film opvallend goed blijkt te kloppen.

Thriller en fatale vrouw: dat klinkt als Hitchcock (van wie Verhoeven een groot bewonderaar is) en film noir. En een perfecte, hedendaagse combinatie van die twee is het heerlijk vette Basic Instinct. Verhoeven vulde het toch al rijkelijk met seks toebedeelde script nog wat verder aan met pikante scènes: beroemd werden het verhoor waarin Tramell geen ondergoed draagt en de stomende vrijpartij tussen Curran en Tramell, door de eerste zelfgenoegzaam betiteld als 'the fuck of the century' (zij noemt het later 'just a good start'). Componist Jerry Goldsmith (Papillon, Chinatown en 249 andere scores) voorzag de film van passend zware, Hitchcockiaanse muziek. En artdirector Terence Marsh liet het op locatie in San Francisco vaker regenen dan nodig, zodat er via de vele ramen en ruiten veel druppels weerspiegelen in de getergde gezichten van de personages. Maar bovenal is Basic Instinct een typische Verhoevenfilm, waarin de personages overlevers zonder scrupules zijn, die veeleer worden voortgedreven door lust dan door ogenschijnlijk nobeler motieven. Een van zijn beste films.

Mrs. Doubtfire (Chris Columbus, 1993)

RTL 8, 20.30-23.05 uur

Veel rollen van de in 2014 door zelfmoord om het leven gekomen acteur Robin Williams, bekijk je sindsdien toch met een licht ongemak. Jarenlang leek hij door het leven te gaan als sympathieke, geestige acteur, die altijd met een moppentrommel onder de arm liep, terwijl hij in werkelijkheid kampte met een alcoholverslaving en depressies. Neem zijn rol in Mrs. Doubtfire. Daarin is hij een vader die zijn kinderen niet meer mag zien. Om dat toch te kunnen, bedenkt hij een list: hij verkleedt zich als een oude dame en kinderjuf. Deze humor met een tragische basis werd een succesvolle klucht, met ook een hoofdrol voor de grimeurs, die met een Oscar werden beloond.

King Kong (Peter Jackson, 2005)

Veronica, 22.15-01.50 uur

Na zijn Lord of the Rings-trilogie bleek de Nieuw-Zeelandse filmmaker Peter Jackson ook een klassieker om te kunnen toveren tot een enerverende, zeldzaam spectaculaire en warempel ook nog ontroerende avonturenfilm van drie uur terwijl het uit 1933 stammende King Kong daarvoor al vaak mishandeld was. Jackson besteedde alle tijd en moeite aan bijna surrealistische special effects, zoals de over elkaar een ravijn in buitelende brontosaurussen. Maar de film heeft zeker ook, zoals het hoort, een hart. Minstens zo onvergetelijk als al het spektakel is de 'romance' tussen de reuzenaap (via het motion capture-procedé vertolkt door Andy Serkis, die ook een gewoon rolletje heeft) en de door hem ontvoerde blondine Ann Darrow (Naomi Watts). Onvergetelijk is het nachtelijke uitstapje van Kong in New York. Tussen het vandaliseren door zet hij het samen met Darrow op een soort van schaatsen.

RADIO

NPO Radio 1, 19.00 uur

Jellie Brouwer spreekt singer-songwriter Lucky Fonz III over zijn nieuwe theatervoorstelling Superlekker. In deze onemanshow zingt Lucky Fonz (echte naam Otto Wichers) elf nieuwe liedjes en vertelt hij komische verhalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden