De Volkskrant tv-selectie voor maandag 5 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Greta Gerwig en Analeigh Tipton in Damsels in Distress. Beeld
Greta Gerwig en Analeigh Tipton in Damsels in Distress.Beeld

2Doc: Verlaten
NPO 2, 20.30 uur

Wat doet het met je als je partner er van de een op de andere dag vandoor gaat? Die vraag onderzoekt documentairemaker Hetty Nietsch. De aandacht voor de verlatene is vaak kortstondig, terwijl het zware deel dan nog moet komen.

Holland!
NPO 3, 20.30 uur

Ryanne van Dorst gaat op haar eigen grof gebekte wijze op zoek naar wat de Nederlander tot Nederlander maakt. Vandaag duikt ze in de tradities: wordt het niet eens tijd om carnaval ook boven de rivieren te gaan vieren?

Mij overkomt het niet
Één, 21.25 uur

Journalist Fatma Taspinar praat met zes mensen die ongewild een dodelijk ongeluk veroorzaakten en daardoor als dader door het leven moeten. In deze aflevering vertelt Luc over de last die hij nog dagelijks ervaart.

Doden liegen niet
NPO 3, 22.00 uur

Forensisch patholoog Frank van de Goot neemt de kijker mee in zijn werk. De familie van Henk, die op 20-jarige leeftijd omkwam tijdens een vakantie op Cyprus, wil weten of zijn dood veroorzaakt is door een erfelijke aandoening.

Rapper, theatermaker, acteur én presentator Akwasi is te gast in Nooit meer slapen. Beeld anp
Rapper, theatermaker, acteur én presentator Akwasi is te gast in Nooit meer slapen.Beeld anp

Die Story Im Ersten
ARD, 22.45 uur

Hoe serieus moeten we de dreigementen nemen van Kim Jong-un, die van Noord-Korea een atoommacht wil maken? Wat voor man is hij en waar is hij op uit? Journalist Klaus Scherer praat met experts en ingewijden.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Rapper, theatermaker, acteur én presentator Akwasi is te gast in Nooit meer slapen. Het was lange tijd stil rondom zijn hiphopformatie Zwart Licht, maar dit jaar verschijnt dan eindelijk het langverwachte vierde album, Bliksem.

Damsels in Distress (Whit Stillman, 2011)
RTL 8, 20.30-22.35 uur

Gek geval, de bewust ouderwets getitelde film Damsels in Distress (jonkvrouwen in nood). Een romantische komedie is het, met alle liefdesverwikkelingen van dien, maar dan zonder het bijbehorende drama. Al wordt er nog zoveel bedrogen en gelogen of van relatie gewisseld, de vier samenwonende student-heldinnen lossen het steeds weer op met een goed, weloverwogen gesprek. Iedereen laat elkaar rustig uitpraten. Regisseur Whit Stillman (The Last Days of Disco, Love & Friendship) legt in zijn tweede speelfilm bovendien steeds dezelfde wazigheid over de beelden en laat die vergezeld gaan van gemakkelijk in het gehoor liggende popmuziek. De kijker neemt zo met alle zintuigen de gecontroleerde zachtheid waar waarmee de dames elkaar consequent bejegenen.

Lily (Analeigh Tipton) is net nieuw op de campus van Seven Oaks University, wanneer Violet (Greta Gerwig), Heather (Carrie MacLemore) en Rose (Megalyn Echikunwoke) haar uitverkiezen als vriendin én medestrijder. Violet en de haren hebben namelijk de gewichtige taak op zich genomen om de mannelijke losers onder de studenten door deze moeilijke jaren heen te helpen, en wel met aandacht, vriendschap en liefde. Zo runnen de dames een zelfmoord(preventie)centrum dat vooral goed bezocht schijnt te worden vanwege de gratis koffie en donuts, schaart Violet zich aan de zijde van een nerd die niet zonder zijn balletje kan (Ryan Metcalf) en krijgt Heather iets met een jongen (Billy Magnussen) die nooit heeft geleerd kleuren te onderscheiden. Lily zelf valt voor de charmes van Fransman Xavier (Hugo Becker), een elegante aanhanger van het katharisme en de bijbehorende rituelen. Niets van dit alles leidt echt ergens toe, in Damsels in Distress, maar de film is in alle kalmte vaak behoorlijk grappig (lees: effectief melig). De spelers hebben het duidelijk fijn met elkaar en het gebrek aan climaxen is verfrissend. Of dodelijk saai, als je er niet voor in de stemming te krijgen bent. En de film verandert bij tijd en wijle ook nog in een lieve, nostalgische musical, al kan geen van de acteurs goed zingen of dansen.

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981)
Veronica, 20.30-22.50 uur

In dit oerdeel uit de Indiana Jones-serie, Raiders of the Lost Ark, is het 1936 en moet onderzoeker en ontdekkingsreiziger Indiana Jones (Harrison Ford) de Ark des Verbonds uit handen van de nazi's zien te redden. Heerlijk, bezield popcornamusement levert dat op.

Het was overigens niet zozeer nazihaat die regisseur Steven Spielberg inspireerde tot het maken van de film. De belangrijkste inspiratiebronnen voor Spielberg en producer George Lucas waren de avonturenfilmreeksen uit de jaren dertig én de avonturen van Kuifje. De fantastische proloog is naar verluidt gebaseerd op een Donald Duck die Spielberg in zijn jongensjaren had gelezen, waarin oom Donald en zijn neefjes in een tempel tegen de krankzinnigste boobytraps aanlopen. Raiders of the Lost Ark werd een kassucces, won vijf Oscars en er kwamen twee uiterst geslaagde vervolgen. Het ging pas mis toen Ford in 2008 op semibejaarde leeftijd opnieuw in de huid van de avonturier kroop, aan de zijde van een nogal vervelende Shia LaBeouf.

Ford deed het drie jaar geleden uitstekend in de zevende Star Wars, The Force Awakens, en viel vorig jaar positief op in de tweede Blade Runner. Daarom zou het zomaar kunnen dat Spielberg iets slims bedenkt om Ford nog één keer te laten excelleren in de vijfde Indiana Jones, die in de zomer van 2020 in première moet gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden