De Volkskrant tv-selectie voor maandag 5 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Lake Bell in de door haar geschreven en geregisseerde film In a World. Beeld
Lake Bell in de door haar geschreven en geregisseerde film In a World.Beeld

2Doc: De claim - Zoektocht naar roofkunst uit WO II

NPO 2, 20.25 uur

In deze documentaire volgt Ditteke Mensink de Restitutiecommissie, die zaken behandelt waarbij door de nazi's geroofde kunstschatten door Nederlandse Holocaustoverlevenden worden geclaimd.

Beste vrienden

NPO 3, 20.30 uur

In Zuid-Italië strijden twee bekende koppels om de titel 'beste vrienden'. Het zijn acteurs Jennifer Hoffman en Loek Peters versus acteurs Sanne Vogel en Noah Valentyn. Zij spelen onder meer een levensgroot monopolyspel in het stadje Monopoli.

In de ban van sport

RTL 7, 22.00 uur

De ex-voetbaltrainer en Feyenoordfanaat Jan Boskamp is een vast gezicht aan de borreltafel van Voetbal Inside. In deze documentaire blijkt dat hij er nog een grote passie op nahoudt: hij is geobsedeerd door de Tweede Wereldoorlog.

Titanic's Tragic Twin

BBC 2, 22.00 uur

Na het zinken van de Titanic in 1912 ging ook zusterschip de Britannic, destijds het grootste schip ter wereld, ten onder. De Britannic zonk in 1916 voor de kust van het Griekse eiland Kea, zo wordt in deze documentaire gereconstrueerd.

Schuldig

NPO 1, 22.10 uur

In aflevering vier over de serie rond mensen met schulden in de Amsterdamse Vogelbuurt zien we hoe de spanning toeneemt in het huisje van oma en opa. Ook groeit de radeloosheid bij dierenwinkeleigenaar Dennis.

Stapel post in Dennis' dierenwinkel in de serie Schuldig. Beeld Jean Counet
Stapel post in Dennis' dierenwinkel in de serie Schuldig.Beeld Jean Counet

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Journalist en schrijver Rudie Kagie is te gast. Kagie schreef jarenlang voor Vrij Nederland en is betrokken bij de oprichting van de nieuwe opiniekrant Argus. In zijn nieuwe boek Hopman beschrijft Kagie zijn jeugd in een pleeggezin.

In a World... (Lake Bell, 2013)

RTL 8, 20.30-22.30 uur

'In a World...' Het zijn de woorden waarmee menig trailer van een speelfilm begint. En altijd worden ze uitgesproken door een zware mannenstem die langzaam spreekt en overdreven articuleert. Het is de grote droom van de 30-jarige Carol de eerste vrouwelijke inspreker van dit soort trailers te worden. Kansen liggen er, nu de grootste spreker van de beroemde woorden is overleden. Wel lullig dat haar vader, zelf óók een groot inspreker die op het punt staat voor zijn werk een Golden Trailer Lifetime Achievement Award te krijgen, haar niet steunt, maar zijn zegen geeft aan een concurrent van Carol.

Het is het originele vertrekpunt voor de lichtvoetige komedie van debuterend regisseur Lake Bell, die ook het scenario schreef en de hoofdrol vertolkt. Ze zet met veel zelfspot de filmwereld erin neer als de bekende verzameling narcisten. Een wereld waarin 30-jarige actrices 60-jarige dikke, behaarde mannen sexy noemen, waarin iedereen iedereen kent en tegenkomt, en een wereld die zichzelf uitgebreid fêteert. (De Golden Trailer Awards, het evenement waarop Carols vader zijn oeuvreprijs krijgt, bestaat in werkelijkheid trouwens ook.)

De vaart blijft erin doordat Bell vaardig wat zijlijntjes in het verhaal heeft verwerkt. Zo zijn er de romkom-achtige liefdesperikelen van haar vader, haar zus én haarzelf. En Carol verdient haar geld als stemcoach, wat haar verslaafd heeft gemaakt aan andermans stemmen, die ze voortdurend opneemt voor haar stemmenarchief.

Het resultaat is een opgewekt niemendalletje met onbekende maar uitstekende acteurs (al zal iedereen Fred Melamed herkennen; hij speelde ontelbaar veel bijrollen, alleen al in zeven Woody-Allenfilms) en vermakelijke gastoptredens van Eva Longoria en Geena Davis.

Diplomacy (Volker Schlöndorff, 2014)

Arte, 13.55-15.15 uur.

Tijdens het staartje van de Tweede Wereldoorlog had de Duitse generaal Dietrich von Choltitz het lot van Parijs in handen. De belangrijkste strategische en monumentale plekken in de stad waren voorzien van explosieven, het afbrokkelende Duitse Rijk zou de eeuwenoude stad meesleuren in zijn eigen ondergang. Het was aan de Zweedse consul Raoul Nordling om de generaal op andere gedachten te brengen.

Wat volgt is een klassiek kamerspel, met twee oudere heren in één decor. Het verbale machtsspel toont geen afgebakend goed en kwaad, maar een speelveld met een moraal zo grijs als het haar van beide hoofdrolspelers, André Dussollier (Nordling) en Niels Arestrup (Von Choltitz).

Az aranyember (Alexander Korda, 1919)

Arte, 23.45-01.10 uur

De Frans-Duitse cultuurzender Arte zendt al een aantal weken op de late maandag meer en minder obscure klassiekers uit de tijd van de stomme film uit. Dat leidt week in week uit tot aangename , soms ronduit verpletterende verrassingen. Vanavond een wat conventioneler werk van een pionier van de Oostenrijks-Hongaarse filmindustrie, die in de jaren dertig naar Engeland vluchtte; toen hij dit melo- annex misdaaddrama maakte, was hij pas 26.

Het verhaal gaat over een schipper die een vluchtende vader en dochter de Donau over helpt. Nadat de vader bij een ongeluk om het leven is gekomen, trouwt de schipper het meisje en legt en passant beslag op een vermogende schat van de overledene. Maar het huwelijk blijkt onder slecht gesternte geboren te zijn. Enfin, toestanden. Maar vooral veel spectaculaire opnamen op en rond de Donau, wat de film ook tot een historisch document van de rivier maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden