De Volkskrant tv-selectie voor maandag 4 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Vincent Lindon (links) en Firat Ayverdi in Welcome. Beeld
Vincent Lindon (links) en Firat Ayverdi in Welcome.Beeld

3 op reis midweek

NPO 3, 19.50 uur
Deze aflevering staat in het teken van eilanden. Kaj van der Ree is op IJsland en Evi Hanssen vindt in de archipel de Azoren een verlaten hotel. Floortje Dessing brengt op het Japanse eiland Okinawa een bezoek aan de oudste mensen ter wereld.

2Doc: Beerput Nederland

NPO 2, 20.25 uur
In deze documentaire onderzoekt Wilfried Koomen milieucriminaliteit in Nederland. Milieurechercheurs vertellen hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan. De overheid knijpt een oogje dicht.

Bed & Breakfast

NPO 1, 21.20 uur
De seizoensafsluiter van de Omroep Max-kijkcijferhit waarin bed-and-breakfasthouders elkaars logement testen. De deelnemers slapen in een hemelbed in een statig Brabants pand en in een modern appartementengebouw bij een oud klooster.

The Real Marigold on Tour

BBC 1, 22.00 uur
Na haar serie over oud worden in India keert Miriam Margolyes terug met dit vierluik, waarin zij met andere ouderen ondervindt hoe de oude dag in China eruitziet. De pensionado's verblijven in Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan.

Verbotene Filme

Arte, 22.30 uur
Een thema-avond over propagandafilms, die begint met de docu Das Erbe der Nazi-Kinos, over speelfilms uit het Derde Rijk. Veel van deze films worden nog altijd alleen onder strikte voorwaarden vrijgegeven. Om 23.35 uur is Kolberg (1945) te zien.

Jinek

NPO 1, 22.55 uur
Eva Jinek keert de komende drie maanden terug op de late avond met haar talkshow vol gasten uit de actualiteit. Ook medewerker Jaïr Ferwerda is er weer, als de verslaggever die in het land de stemming peilt bij burgers en politici.

Welcome (Philippe Lioret, 2009)

NPO Cultura, 22.05-23.50 uur
De 17-jarige, Koerdisch-Iraakse Bilal (Firat Ayverdi) heeft na een reis van 4.000 kilometer Calais bereikt en belt vanuit een telefooncel naar Londen. Daar wacht zijn stille liefde Mina. Hij zegt: 'Morgen ben ik er.' Nog slechts 32 kilometer scheiden hem van het beloofde land.

De omstandigheden in het grijze Franse stadje zijn echter iets anders dan Bilal zich had voorgesteld. De oversteek naar Engeland is niet eenvoudig en hetzelfde geldt voor het verblijf in Calais. Zo is het Fransen op straffe van een boete of erger verboden illegale vluchtelingen op welke wijze dan ook (een lift geven bijvoorbeeld) te helpen. Daarom neemt de jongen, in eigen land heeft hij de bijnaam 'de renner', een rigoureuze beslissing.

Lioret legt de schrijnende toestanden bloot die het gevolg zijn van de wetgeving, in mooi klein gehouden scènes. De film, met een sterke Vincent Lindon als de zwemleraar die Bilal opvangt, veroorzaakte in eigen land veel ophef.

Toni Erdmann (Maren Ade, 2016)

Film 1 Drama, 20.30-23.05 uur
Een Duitse, bijna drie uur durende, zich gemoedelijk ontwikkelende komedie over de gefrustreerde relatie tussen een bemoeizuchtige vader en een werkverslaafde dochter. Klinkt niet als het ideale recept voor een filmhuishit en toch werd het overrompelende Toni Erdmann precies dát. Ook al is de film eerder pijnlijk dan grappig.

Misschien ligt daar wel de grote kracht van Maren Ades derde film: in de bedrieglijk vanzelfsprekende manier waarop kluchterige toestanden overgaan in herkenbare situaties. Enkele goed gemikte absurditeiten houden het familiedrama in balans. Peter Simonischek is in elk geval heerlijk om naar te kijken, als zestiger Winfried die denkt dat hij dochter Iris blij maakt door haar tijdens haar consultancywerk in Roemenië een verrassingsbezoek te brengen. Ook tegenspeler Sandra Hüller verdient niets dan lof voor haar vertolking: fenomenaal, hoe ze Iris evenveel ijzigheid als kwetsbaarheid verleent, tot en met die wonderlijk ontroerende vertolking van Whitney Houstons The Greatest Love of All.

Een Hollywood-remake met Jack Nicholson en Kristen Wiig staat in de steigers, maar zo gaaf als deze instantklassieker zal een tweede Toni Erdmann niet snel worden.

Soof (Antoinette Beumer, 2013)

RTL 8, 20.30-22.35 uur
Er is ruimte voor verbetering in het leven van Soof (Lies Visschedijk). Het runnen van haar cateringbedrijf is lastig te combineren met de zorg voor huishouden, obstinate puberdochter en jongenstweeling. En dan is er nog de langs het gezin heen levende, overwerkte echtgenoot (Fedja van Huêt). Zie daar de opeengestapelde moderne ellende in de romantische komedie Soof, losjes gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman.

Beumer regisseert kundig. Zus Marjolein Beumer, die het script schreef, houdt de dialoog voldoende scherp en dankzij Visschedijk blijft Soof een vrouw van vlees en bloed.

The Dark Knight Rises (Christopher Nolan, 2012)

Veronica, 20.30-23.50 uur
Waardig slotstuk van Nolans Batmantrilogie, die evenwel niet kan tippen aan voorganger The Dark Knight (2008). Daarin was Heath Ledger onovertroffen als The Joker; hier is er Tom Hardy als de gemaskerde Bane. Hij wil de beschaving redden door haar te vernietigen en beraamt vanuit het riool van Gotham een opstand. Vertier biedt de in leer gehulde dief Selina (Anne Hathaway), die verdacht veel lijkt op Catwoman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden