De Volkskrant tv-selectie voor maandag 30 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Giulia Boschi en Isaach De Bankolé in Chocolat. Beeld
Giulia Boschi en Isaach De Bankolé in Chocolat.Beeld

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur

Frénk van der Linden praat met journalist en schrijfster Usha Marhé, geboren in Paramaribo en opgegroeid in de militaire dictatuur van Bouterse. Ze publiceerde veel over de Decembermoorden. Zal Bouterse ooit nog berecht worden?

Leven in de brouwerij

NPO 2, 20.25 uur

De bevriende cabaretiers Patrick Stoof en Kasper van Kooten zoeken het perfecte biertje. Ze bezoeken daartoe de top van de Nederlandse bierbrouwers. Doel is hun eigen bier te brouwen. Kennis van mout, gist, hop en gerst blijkt onontbeerlijk.

Het Monitor Debat

NPO 2, 21.00 uur

Teun van de Keuken en Liesbeth Staats leiden vier debatten over sociale vraagstukken. De eerste betreft de arbeidsmarkt: flexwerkers, mensen met vaste contracten en werkgevers discussiëren over de vraag of er gelijke kansen zijn.

Spoorloos

NPO 1, 21.15 uur

De 19-jarige Eline was tien jaar geleden de eerste Chinese vondeling ter wereld die haar biologische ouders, die haar vanwege de eenkindpolitiek te vondeling hadden gelegd, had teruggevonden. Hoe vergaat het haar familie in China nu?

George III - The genius of the mad king

BBC 2, 22.00 uur

Nu voor het eerst in tweehonderd jaar de Royal Archives zijn geopend, komen er talloze nieuwe feiten boven over de Britse koning George III (1738-1820). Die werpen nieuw licht op de 'gekke' koning.

The Promise

Canvas, 23.15 uur

De documentaire zoekt de waarheid achter de moord uit 1985 op Derek en Nancy Haysom uit Virginia. Jens Soering, de vriend van hun dochter Elizabeth, werd veroordeeld tot tweemaal levenslang, maar bleef zijn onschuld uitschreeuwen.

Chocolat (Claire Denis, 1988)

TV 5, 00.05-01.49 uur

Dit fraaie debuut is niet te verwarren met het bekendere, gelijknamige romantische drama met Juliette Binoche, Johnny Depp en een chocoladewinkeltje. De Franse filmmaker Claire Denis (Beau travail, 35 Rhums), werd direct uitgenodigd voor de hoofdcompetitie van het filmfestival van Cannes.

Denis baseerde het scenario deels op haar eigen jeugd in de toenmalige Franse kolonie Kameroen. We volgen het verhaal door de ogen van een jonge Française die terugreist naar Kameroen, het land waar ze als klein meisje opgroeide. Met subtiele tijdssprongetjes schetst ze de veranderde verhoudingen tussen Frankrijk en zijn voormalige koloniën. Met Nederlandse ondertiteling.

Missing (Costa-Gavras, 1982)

Arte, 20.15-22.10 uur

De Griekse regisseur Costa-Gavras werd in 1969 bij een groot publiek bekend met het intrigerende Z. Die film, waarin Yves Montand een Griekse politicus speelt op wie neofascisten een aanslag plegen, gaf het genre politieke thriller een duw in de goede richting. Costa-Gavras zou dat dertien jaar later nog eens doen met Missing.

In dit al even klassiek geworden ontvoeringsdrama gaat een fenomenale Jack Lemmon als de nerveuze, conservatieve Amerikaanse zakenman Ed Horman in het Chili van Allende op zoek naar zijn vermiste zoon. Samen met schoondochter Sissy Spacek komt hij achter de bittere waarheid. Horman raakt daarbij niet alleen zijn zoon, maar ook zijn vertrouwen in het vaderland kwijt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat, helaas, nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.

Young Adult (Jason Reitman, 2011)

RTL 8, 20.30-22.30 uur

Na Juno een nieuwe samenwerking tussen regisseur Jason Reitman en scenarioschrijver Diablo Cody. En net als Juno is Young Adult moeilijk te vangen. Een schurende, romantische komedie met onconventionele humor, zoiets.

Charlize Theron (Monster, Aeon Flux) is een dertiger en geslaagd schrijver van kinderboeken. Ze is net gescheiden en dat is in haar geval reden om terug te keren naar waar ze is opgegroeid; van New York naar een grauwe woonwijk in Minnesota. Ze is vastbesloten haar jeugdliefde te heroveren. Maar die, gespeeld door Patrick Wilson (Little Children), is inmiddels gelukkig getrouwd, heeft een dochtertje, en zit niet te wachten op deze wat egocentrische en alcoholistische vrouw die zijn leven komt ontwrichten. Waarna de film almaar ongemakkelijker wordt en de kijker, niet gewend aan dit soort vervreemding uit Hollywood, steeds onrustiger.

The Lost World: Jurassic Park (Steven Spielberg, 1997)

Veronica, 20.30-23.05 uur

Met een budget van, omgerekend, ruim 90 miljoen euro, de geavanceerdste animatiesoftware van het moment en de beste technici wist Steven Spielberg zijn vervolg op de dinosaurushit Jurassic Park (1993) behoorlijk spannend te maken. Net als in deel 1 stelen de angstaan jagende dieren de show.

Een team van wetenschappers, onder wie Ian Malcolm (Jeff Goldblum) en zijn vriendin Sarah Harding (Julianne Moore), reist naar een tropisch eiland waar het krioelt van de dinosaurussen. Malcolm probeert te voorkomen dat de beesten door een pretparkeigenaar naar Amerika worden verscheept: 'Het slechtste idee uit de lange, trieste geschiedenis van slechte ideeën.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden