De Volkskrant tv-selectie voor maandag 28 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Beeld uit de documentaire Zorg om Daan. Beeld KRO-NCRV
Beeld uit de documentaire Zorg om Daan.Beeld KRO-NCRV

Koken met Van Boven
NPO 2, 20.25 uur

Yvette van Boven laat zien hoe je van melk yoghurt kunt maken en bakt er een cheesecake van die 'onmogelijk kan mislukken'. Ook kookt ze siroop van Hollandse duindoorn en rozenbottel, voor in een smoothie of een klassieke vlaflip.

Beste vrienden
NPO 3, 20.30 uur

Spelshow waarin twee duo's van bevriende BN'ers op avontuur gaan in pittoresk Europa. In deze eerste aflevering: cabaretiers Carolien Borgers en Eva Crutzen, en comedians Nabil Aoulad Ayad en Rayen Panday. Klaas van Kruistum presenteert.

Zorg om Daan
NPO 2, 20.55 uur

Het verhaal van Jacomien en Paul, die twee jaar zoeken naar het juiste opvangtehuis voor hun meervoudig gehandicapte zoon Daan (12). Ze hadden hem tot zijn 18de thuis wil houden, maar die zorg is te zwaar. Waar is Daan in goede handen?

De herontdekking van de wereld
CANVAS 21.10 uur

Start van nieuwe reeks waarin zes Vlaamse wetenschappers hun grote voorbeeld achterna reizen. In aflevering 1 volgt filosoof Johan Braeckman het spoor van de Amerikaanse sociaal psycholoog Stanley Milgram, van het beruchte shockexperiment.

Schuldig
NPO 1, 22.10 uur

Deze week het verhaal van deurwaarder Ed. Hij zit al 23 jaar in het vak en is wel wat gewend. Hij wordt vaak uitgescholden en soms geslagen. 'Nee, er is natuurlijk nooit iemand die zegt, goh wat ben ik blij dat jij langs bent geweest vandaag.'

Luchtig én gelaagd

De docuserie Schuldig is ontroerend en doortastend maar stemt soms ook wat mismoedig. Lees hier de TV-recensie van Hanna Bervoets.

De Braboneger verkaast?!
NPO 3, 22.25 uur

De in Suriname geboren en in Tilburg getogen Steven Brunswijk (online ook bekend als De Brabo-neger) onderzoekt met zijn vrienden Nederlandse gewoonten en gebruiken. Deze week: schuurfeesten, linedancen, chihuahuabingo, zeilen.

Schatten - Eine nächtliche halluzination (Arthur Robison, 1923)
Arte, 00.50-02.45 uur

Het Duits expressionisme is een van de meest uitbundig vormgegeven filmstromingen van de vorige eeuw, maar zo surrealistisch, gevarieerd en technisch complex als de klassiekers Das Cabinet des Dr. Caligari (1920), Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) of Metropolis (1927) is het vanavond door Arte uit te zenden Schatten - Eine nächtliche halluzination niet. De naar Duitsland geëmigreerde Amerikaan Arthur Robison (1883-1935) past ogenschijnlijk eenvoudigere middelen toe dan zijn bekendere collegafilmers uit die periode: Schatten ontleent zijn grootste kracht niet aan uitzinnige decorstukken, maar aan een uitgekiend spel met schaduwen en spiegels.Het verhaal lijkt eenvoudig: een baron organiseert een diner, waarbij hij vermoedt dat zijn gasten stuk voor stuk een oogje hebben op zijn vrouw. Een kundige schaduwspeler-hypnotiseur laat vervolgens zien wat er zou gebeuren als de gasten hun verlangens doorzetten en de baron jaloers blijft. Ook voor de toeschouwer wordt het verschil tussen echt en onecht op een gegeven moment diffuus. De schaduwen op de muren, de vloer en het plafond van het landhuis waar wordt gedineerd dienen zowel als uitvergroting van de karakters als manifestatie van het onderbewuste. Thematisch doet de film denken aan Stanley Kubricks zwanenzang Eyes Wide Shut, waarin fantasie en jaloezie ook een relatie ontregelen. Unieke cinema. Zonder tussentitels bovendien: het visuele spel verdient en krijgt alle aandacht.

Winter Sleep (Nuri Bilge Ceylan, 2014)
Arte, 20.15-23.25 uur

De films van de Turkse regisseur-scenarist Nuri Bilge Ceylan laten zich nooit zonder een beetje moeite veroveren, maar Winter Sleep (bekroond met de Gouden Palm in Cannes) trekt de kijker al heel snel het verhaal in. Anders dan zijn meditatieve misdaadepos Once Upon a Time in Anatolia (2011) bevat het relatiedrama volop dialogen. En hoewel Ceylan de tijd neemt - meer dan drie uur - voelt Winter Sleep niet te lang. Ceylan pakt je langzaam in, met de uitgesponnen gesprekken tussen de hooghartige intellectueel Aydin (Haluk Bilginer), zijn jongere vrouw Nihal en zus Necla, alle drie woonachtig in hetzelfde huis in de fotogenieke, rotsachtige streek Cappadocië. Ceylan ontmantelt Aydin zonder genade, gebaseerd op een aantal verhalen van Anton Tsjechov, met name Voortreffelijke mensen (1886) en Mijn vrouw (1892). De humor van Tsjechov, altijd al een inspiratiebron voor Ceylan, bleef bewaard en doet het opmerkelijk goed op de 21ste-eeuwse Turkse steppe. Winter Sleep is een gelaagd, subtiel maar ook pijnlijk en vilein portret van een man in crisis, waarmee Ceylan niet alleen Aydin te kijk zet, maar de maskers van ons allemaal af lijkt te nemen.

Batman Begins (Christopher Nolan, 2005)
Veronica, 20.30-23.15 uur

De vijfde moderne Batman-film was destijds een verrassende. Nadat de barokke stripfilms van Tim Burton waren verworden tot ietwat plat en campy actievermaak in Batman 3 en 4 van Joel Schumacher, keerde regisseur-scenarioschrijver Christopher Nolan terug naar het begin van de held, om het personage, met succes, weer enige diepte te geven. We zien hoe Batman (Christian Bale) zijn ouders verliest en als cynicus zijn stad verlaat om er gelouterd (na tamelijk breed uitgesponnen levenslessen in de Aziatische bergen) terug te keren. Met één doel: zij die angst en terreur willen zaaien, zo opjagen dat ze zullen voelen wat angst echt is. Destijds was het al duidelijk: dit is een post-11-september-Batman en dat zullen we weten. Uitstekende bijrollen van Michael Caine, Rutger Hauer en Morgan Freeman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden