De Volkskrant tv-selectie voor maandag 28 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Voor één week in het jaar is Linda de Mol gastvrouw van haar eigen talkshow: Linda's Zomerweek Beeld anp
Voor één week in het jaar is Linda de Mol gastvrouw van haar eigen talkshow: Linda's ZomerweekBeeld anp

De helden van Arnout
EEN, 20.40 uur

Een reis in het spoor van vergeten Belgen die grootse daden verrichten en daarover schreven in hun dagboek. In aflevering 1 volgt verslaggever Arnout Hauben het verhaal van Joseph Abbeel, die met het leger van Napoleon naar Rusland trok.

Kijken in de ziel
NPO 2, 21.10 uur

In deze laatste aflevering vraagt Coen Verbraak zijn gasten naar de momenten waarop zij (even) geen militair zijn. Zijn die er wel wel? Marineduiker Sander Kool en militair verpleegkundige Yvonne van Nieuwburg komen aan het woord.

Coen Verbraak, presentator Kijken in de Ziel Beeld anp
Coen Verbraak, presentator Kijken in de ZielBeeld anp

Linda's Zomerweek
RTL 4, 21.30 uur

Voor één week in het jaar is Linda de Mol gastvrouw van haar eigen talkshow. In een mooi-weer-decor ontvangt ze vrienden en bekende Nederlanders, waaronder in deze eerste aflevering BNN-presentator Jan Versteeg en Patricia Paay.

Mr. Frank Visser doet uitspraak
SBS 6, 21.30 uur

Mr. Frank Visser buigt zich over een klacht van een stel dat al vijftig jaar met plezier in landelijk Berkel en Rodenrijs woont, maar nu ruzie heeft met de nieuwe buurman. Hij heeft een groot nieuwbouwhuis gebouwd en beschuldigt het stel van landjepik.

100 Jahre UFA
ARTE, 22.10 uur

Precies 100 jaar geleden werd in Berlijn de Universum Film-Aktien Gesellschaft opgericht, een filmstudio die zou uitgroeien tot een van de invloedrijkste van de 20ste eeuw. Wat speelde er achter de schermen bij Duitslands grootste filmfabriek?

Mr. Frank Visser Beeld anp
Mr. Frank VisserBeeld anp

24 Hours in Police Custody
CANVAS, 23.05 UUR

Een kijkje op het politiestation van Luton, dicht bij Londen. Een vrouw wordt binnengebracht omdat ze een uitsmijter een kopstoot heeft gegeven. Een ander wordt opgepakt omdat hij met een hockeystick door een raam stond te gluren.

Pride (Matthew Warchus, 2014)
Arte, 13.35-16.00 uur

De rode draad in het heerlijk opgewekte Pride is de toenadering tussen twee verdrukte subculturen die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben, of willen hebben, maar een gemeenschappelijk doel blijken te delen; solidariteit.

De film handelt over de onmogelijk geachte publieke steun van een groep homo's en lesbiennes aan de stakende mijnwerkers anno 1984. In het grauwe Engeland van Thatcher sloegen beide minderheden de handen ineen; een gebeurtenis die in de tussenliggende dertig jaar nagenoeg volledig in vergetelheid raakte. Het Britse publiek liep er drie jaar geleden in ieder geval mee weg. Pride is, zeker in Engelse ogen, een film in de traditie van Billy Elliot; een typisch nationaal gerecht van sociaal realisme en lichtvoetig drama.

De toenadering splijt in de film zowel de eigen als de te helpen gemeenschap. Waarom geld inzamelen voor de homofobe contreien waaruit we zijn gevlucht?, klagen sommige gays. Gelukkig zijn er weinig personages in Pride die níét plotsklaps verbroederd raken middels een handdruk, speech, disconummer dan wel rondslingerende dildo. De film volgt een onvervalst feelgoodschema, waarin plotwendingen nauwelijks verrassen en emoties er dik bovenop liggen, maar niettemin beroeren. Dat ligt ook aan enkele exquise acteurs. Van Imelda Staunton (Harry Potter) als onverzettelijke Welshe moederkloek tot de Britse comedygrootheid Bill Nighy (Love Actually) in een voor zijn doen ingetogen rol als oud-mijnwerker die zijn hele leven al een (niet moeilijk te raden) geheim met zich meedraagt. Meest verrassend: Dominic West (Jimmy McNulty in The Wire) als flamboyante gay-actievoerder, die met zijn dansjes waardering oogst onder de mijnwerkers.

Van destijds bekendgemaakte plannen om Pride tot musical te bewerken is overigens al een tijdje niets vernomen.

X-Men: First Class (Matthew Vaughn, 2011)
Veronica, 20.30-23.10 uur

De Cuba-crisis een gevolg van menselijk blufpoker? Welnee, het waren mutanten die de Amerikanen en Russen in 1962 tegen elkaar uitspeelden. Wie nu met zijn ogen rolt, zit helemaal verkeerd bijX-Men: First Class. Maar anders valt er best wat lol te beleven aan de actiescènes en jarenzestigdecors. Deze vijfde (en niet beroerdste) X-men-film speelt zich af voor alle andere, dus kan die mooi de psychologie schetsen van de bewoners van het X-men-universum, dat wordt bevolkt door wezens met vleugels of monstervoeten. Uiteindelijk lukt het alleen James McAvoy en Michael Fassbender, die Professor X en Magneto spelen, om als acteurs hun personages de speciale gaven te laten overstijgen.

The Woman in Black (James Watkins, 2012)
RTL 8, 20.30-22.30 uur

In zijn eerste post-Harry Potter-filmrol had acteur Daniel Radcliffe weinig te doen. In The Woman in Black speelt hij Arthur Kipps, een jonge advocaat die vanuit Londen naar een afgelegen dorp wordt gestuurd om de nalatenschap van een dame te beheren. In haar gigantische landhuis blijkt het helemaal niet pluis, en in het dorp sterven om de haverklap kinderen. Radcliffe hoeft in deze klassiek uitgevoerde Britse spookfilm alleen maar somber te kijken; griezeleffecten doen de rest. The Woman in Black is degelijk en sfeervol, maar niet verrassend. Openwaaiende deuren, krassende vogels, een krakende plankenvloer en bleek geschminkte geestverschijningen voegen weinig toe aan het horrorgenre.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden