De Volkskrant tv-selectie voor maandag 27 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Catherine Zeta-Jones en George Clooney in Intolerable Cruelty. Beeld
Catherine Zeta-Jones en George Clooney in Intolerable Cruelty.Beeld

Jules Unlimited

NPO 3, 20.30 uur

In de tweede nieuwe aflevering van het avontuurlijke VARA-programma leert presentator Jamie Trenité zijspancrossen in Valkenswaard, doet Eva Koreman lawine-onderzoek in Zwitserland en vervangt Maurice Lede anodes in de Eemshaven.

2Doc: Mano Bouzamour

NPO 2, 20.55 uur

Portret van de Marokkaans-Nederlandse schrijver Mano Bouzamour, die op 22-jarige leeftijd debuteerde met De belofte van Pisa. Filmmaker Roy Dames volgde Bouzamour en is erbij wanneer de roman verschijnt en zowel lof als kritiek ontvangt.

'Ik kan zo schaamteloos zijn als ik wil'

Lees hier een interview met Mano Bouzamour (+).

Reggie Yates: Life and death in Chicago

NPO 3, 21.40 uur

De Britse presentator Reggie Yates verdiept zich in het wapengeweld in Chicago. Veel slachtoffers van de schietpartijen in de armste stads-wijken zijn Afro-Amerikaanse mannen. Reggie gaat op zoek naar de schuldigen zijn van de misstanden.

Tekst gaat verder onder de video.

Amazing Hotels

BBC 2, 22.00 uur

De reportageserie biedt een kijkje achter de schermen bij de grootste hotels ter wereld. In aflevering één het Marina Bay Sands hotel in Singapore. Een staf van 9.500 mensen ontvangt jaarlijks een miljoen gasten. Bijzonder: hun megazwembad.

Tekst gaat verder onder de video.

How to get away with murder

Één, 22.45 uur

Start van seizoen drie van deze misdaadserie over advocate en rechtendocent Annalise Keating (Viola Davis) die elk jaar haar beste studenten in haar advocatenkantoor laat werken. De moord op Wallace Mahoney is nog onopgelost.

Tekst gaat verder onder de video.

A London Spy

NPO 2, 23.00 uur

In de tweede aflevering van deze Britse spionageserie heeft Danny (Ben Whishaw) ontdekt dat de knappe man met wie hij een affaire had (Edward Holcroft) een MI6-spion was die later werd vermoord. En Danny is de hoofdverdachte.

Tekst gaat verder onder de video.

Intolerable Cruelty (Joel en Ethan Coen, 2003)

Net 5, 20.30-22.35 uur

'Wat George Clooney betreft, laten we het zo stellen: hij is geen Cary Grant.' Aldus Donald Trump, in een interview mei vorig jaar, vlak nadat Clinton-aanhanger Clooney had bezworen dat Trump nooit de presidentsverkiezingen zou winnen. Het lot besliste anders, maar dat wil nog niet zeggen dat Trump wat zijn supersterrenvergelijking gelijk had. Sterker nog, filmfans en critici hebben vanaf Clooneys doorbraak in Hollywood steeds weer op de treffende gelijkenis tussen Clooney en Grant gewezen. Het internet barst van de collages waarop de knappe kop-met-geprononceerde-kin van de een naast die van de ander wordt gelegd. En voorbij de uiterlijke overeenkomsten is het ook Clooneys suave, ontspannen en toch masculiene charme die menigeen direct aan Grant doet denken.

Clooney is de vergelijking zelf nooit uit de weg gegaan, wat nergens zo duidelijk blijkt als in Intolerable Cruelty van de gebroeders Coen. In deze romantische - nou ja, romantisch... - komedie speelt Clooney een succesvolle echtscheidingsadvocaat, die net als de goudzoekende en zeer aan hem gewaagde femme fatale Marilyn (Catherine Zeta-Jones) uitblinkt in bedrog en manipulatie. En dat in een chic milieu waarin een tot de dood standhoudend eerste huwelijk een zeldzaamheid is: aan de lopende band wordt er in de film gehuwd en weer gescheiden. De vaart, luchtigheid en smeuïg bitse ondertoon van Intolerable Cruelty roept welbewust herinneringen op aan de screwball comedy's uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw: heerlijke slagvelden van films, waarin de liefde tig keer onderuitgaat voordat ze al strompelend het happy end bereikt, en de voor elkaar bestemde (tot elkaar veroordeelde?) hoofdpersonages elkaar te lijf gaan met een spervuur aan suggestieve dialogen. En inderdaad, geen mannelijke acteur die met dergelijke materie zo goed overweg kon als Cary Grant. Wie dat weet, kan Clooneys optreden in Intolerable Cruelty onmogelijk anders zien dan als een hommage aan Grant, de Nespresso-man van het klassieke Hollywood.

Tekst gaat verder onder de video.

Experimenter (Michael Almereyda, 2015)

Film 1 Drama, 20.30-22.04 uur

Sociaal psycholoog Stanley Milgram moet uitentreuren het gehoorzaamheidsexperiment verdedigen dat hem beroemd en berucht heeft gemaakt. En ook dan moet hij kalm blijven, vriendelijk doen. Klopt het dat hij honderden proefpersonen voorspiegelde dat ze hun (onzichtbare) medeparticipant almaar hoger oplopende stroomstoten moesten geven zodra deze een vraag incorrect beantwoordde? Is het waar dat verreweg de meeste proefpersonen doorgingen met straffen? Het zijn vragen die Milgram (Peter Sarsgaard) blijven bezighouden wanneer hij in het fascinerende Experimenter vanuit het hiernamaals zijn loopbaan napluist. En zo verpakt regisseur, scenarist en producer Almereyda de feiten steeds op een hoogst onconventionele manier. Terwijl Milgram het neplaboratorium van zijn experiment geloofwaardig inricht, is de film vaak artificieel: de personages lopen door overduidelijk geprojecteerde decors en Milgram wendt zich vaak rechtstreeks tot het publiek. Soms achtervolgd door een olifant. Aldus wordt Experimenter ook zelf een intrigerend experiment in gehoorzaamheid: in hoeverre laat je je als toeschouwer door het verhaal meeslepen?

Tekst gaat verder onder de video.

Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989)

Veronica, 20.30-23.05 uur

Sean Connery en Harrison Ford vormen een komisch kibbelend duo in de derde, en ook weer erg fijne Indiana Jones-film. Als vader en zoon Jones, beiden archeoloog en ontdekkingsreiziger, proberen ze zich al ruziënd een stel nazi's van het lijf te houden tijdens een zoektocht naar de bron van de onsterfelijkheid, de Heilige Graal. Spielberg en Ford waagden zich in 2008 aan een matig vierde deel en voor 2019 hebben ze deel 5 al in de planning staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden