De Volkskrant tv-selectie voor maandag 27 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Manhatten van en met Woody Allen. Beeld
Manhatten van en met Woody Allen.Beeld

De provincie (Jan Bosdriesz, 1991)

ONS, 14.55-16.30 uur

'Ik wil dat het altijd zo blijft. Ik wil nooit meer naar huis.' Het is de verzuchting van Lili (Tamar van den Dop) op een prachtige zomerdag. Ze ligt met haar twee vrienden op een rivierdijk, in dat eindeloze, stuurloze en toch zo bepalende tijdvak tussen middelbare school en studie. Het zijn woorden die iedereen, verliefd of verliefd geweest, herkent. En ze tekenen de sfeer die de Nederlandse speelfilm De provincie goed weet te vangen: een gelukzalig heden dat langzaam overgaat in een minder poëtische toekomst. Ze weten dat het einde nabij is: de eigenzinnige domineeszoon Frank (Thom Hoffman) heeft het wel gezien in het dorp van zijn jeugd en gaat zijn geluk elders beproeven; Peter (Pierre Bokma) heeft zich ingeschreven voor een medicijnenstudie in Leiden; en Lili weet dat ze alleen zal achterblijven. Al is daar natuurlijk Koos (Gijs Scholten van Aschat) nog, de pispaal van het groepje, maar dat is de enige van de drie in wie Lili geen zin heeft.

Jaren later duiken bovenstaande en andere flashbacks op in het hoofd van Frank, die terugkeert naar het dorp uit zijn jeugd omdat zijn vader gaat verhuizen. In de dagen die volgen, treffen de vrienden elkaar weer en blijken er diepe wonden geslagen in de harmonie die het kwartet ooit tekende. Verantwoordelijk voor de butsen: verkeerde keuzes in de liefde. Gevolg ervan: een dramatisch slot, waarin de film onnodig uit de bocht vliegt.

Regisseur Jan Bosdriesz en scenarist Hugo Heinen maakten van de gelijknamige roman van Jan Brokken (in combinatie met een kort verhaal van zijn hand) een iets te gedragen film, maar de voortreffelijke acteurs overstijgen hun literaire dialogen die te veel vertellen waar ook al getoond wordt: 'Wij met zijn vieren, dat was mooi. Alles wat erna kwam, was minder.' De provincie is dankzij hen overeind gebleven.

Pierre Bokma, Tamar van den Dop en Thom Hoffman. Beeld
Pierre Bokma, Tamar van den Dop en Thom Hoffman.Beeld

Manhattan (Woody Allen, 1979)

AMC, 18.30-20.15 uur

Het Amerikaanse mediaconcern AMC heeft ook een Benelux-filiaal, dat te zien is bij (onder meer) de duurdere pakketten van providers KPN en Ziggo. Het aanbod bestaat uit tv-series (Humans) en speelfilms; op dit moment een golfje minder bekende en daardoor des te leukere Amerikaanse uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Deze week onder meer de curieuze biopic Ned Kelly (Tony Richardson, 1970, met Mick Jagger), de thriller China Moon (John Bailey, 1994, met Ed Harris en Madeleine Stowe) en de scifi-comedy Making Mr. Right (Susan Seidelman, 1987, met John Malkovich). Voorwaar een origineel aanbod. Dat geldt misschien minder voor Manhattan, al blijft die film een van de hoogtepunten uit het omvangrijke oeuvre van Woody Allen. Dus zoek die zender eens op en geniet van de highbrow romantische komedie over de joodse, 44-jarige, min of meer mislukte schrijver Isaac Davis (Allen zelf), die een relatie heeft met de 17-jarige Tracy (Mariel Hemingway) en verliefd wordt op de neurotische maîtresse (Diane Keaton) van zijn beste vriend (Michael Murphy). Manhattan blinkt uit in oneliners, beoefent op een briljante manier zelfspot en schetst op mild kritische wijze de tijdgeest van relatietherapie en vrije seksuele moraal.

Kung Fu Panda (Mark Osborne, 2008)

RTL 8, 20.30-22.15 uur

Briljante animatiefilm over pandabeer Po (met de stem van acteur Jack Black), een met overgewicht kampende emotionele eter en groot kungfufan, die leert moraal! in zichzelf te geloven. Let direct al al op de droomsequentie aan het begin: een wonderschone ode aan de Japanse animatie. Instantklassieker.

The Oscars 2017

Net 5, 16.50 uur

Herhaling van de uitreiking van de Oscars, die Net 5 afgelopen nacht ook al live uitzond. Ideaal voor zij die geen zin hadden de hele nacht op te blijven, maar wel benieuwd zijn naar de comedy van presentator Jimmy Kimmel, en alle bedankspeeches.

Kunststof

NPO 1 Radio 1, 19.00 uur

Frénk van der Linden praat met actrice Carine Crutzen over de nieuwe uitvoering van toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf?. Crutzen speelt Martha, de vrouw die in de huiskamer een verbale oorlog voert met echtgenoot George.

DWDD Heimwee: Het Lagerhuis

NPO 1, 19.00 uur

Tweede deel van de terugkeer van debatprogramma Het Lagerhuis met Paul Witteman, in DWDD. Ditmaal zijn lijsttrekkers Sylvana Simons (Artikel 1) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) te gast in het discussiepanel.

2Doc: Inzake Saoedi-Arabië

NPO 2, 21.00 uur

In deze documentaire over de wijze waarop Nederland zaken doet met het islamitisch Saoedi-Arabië blijkt dat Nederlandse universiteiten miljoenen verdienen aan Saoedische studenten die op kosten van hun land geneeskunde studeren.

Pauw & Jinek: De verkiezingen

NPO 1, 23.00 uur

Vanuit Hotel Americain in Amsterdam maken Jeroen Pauw en Eva Jinek een reeks verkiezingsuitzendingen. In aflevering één schuiven VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en SP-lijsttrekker Emile Roemer aan.

Eva Jinek. Beeld Pim van Boesschoten
Eva Jinek.Beeld Pim van Boesschoten

Tiki Taka Touzani

RTL 7, 22.00 uur

De YouTube-ster en straatvoetballer Soufiane Touzani, bekend van zijn inventieve voetbaltrucs, stapt over naar de tv. In deze serie ontmoet hij bekende voetballers, zoals in de eerste aflevering Ajax-spelers Hakim Ziyech en Abdelhak Nouri.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden