De Volkskrant tv-selectie voor maandag 26 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

David Strathairn in Good Night, and Good Luck.

Koken met Van Boven
NPO 2, 20.25 UUR

Bij de start van het vijfde en laatste seizoen gaat Yvette van Boven op reis naar Frankrijk. Onderweg bezoekt ze een wegrestaurant en maakt ze een chauffeurslunch met friet, stoofvlees en een croque madame.

Dream School
NPO 3, 20.25 UUR

Schoolverlaters komen samen in een speciaal klasje, geleid door bokser Lucia Rijker en rector Eric van 't Zelfde. Iedere week geven uiteenlopende gasten een college, zoals deze keer Kim Feenstra (fotografie) en Roos Schlikker (scenario).

College Tour
NPO 2, 21.00 UUR

Te gast is auteur Michael Wolff, schrijver van de veelbesproken Trump-biografie Fire & Fury. Het Parool meldde vrijdag dat Wolff niet blij was met de gestelde vragen. Op Twitter schreef Wolff na afloop: 'Ik doe nooit meer televisie.'

Michael Wolff is te gast bij College Tour.Beeld epa

Eindelijk thuis
NPO 1, 21.15 UUR

Nieuw programma waarin presentator Daan Nieber op reis gaat met geadopteerden en een van hun adoptieouders. In aflevering 1 zien we Raul, die terugkeert naar Colombia, waar hij als 2-jarige van straat werd gehaald.

Where the wild men are
CANVAS, 21.15 UUR

De Engelse programmamaker Ben Fogle ontmoet ex-punkrocker Lynx Vilden. Ze zei het muzikantenwereldje gedag en woont en werkt nu in de wildernis van North Cascades, een natuurpark in het noorden van de VS.

The Good Doctor
RTL 4, 21.30 UUR

Nieuwe dramaserie over een piepjonge arts met autisme. De jongen werkt zijn nieuwe collega's in San Jose op de zenuwen, maar verricht het ene wonder na het andere. In Amerika gingen de kijkcijfers van The Good Doctor door het dak.

Good Night, and Good Luck (George Clooney, 2005)
Viceland, 20.30-22.25 uur

De tweede van de zes films die acteur George Clooney tot nu toe regisseerde, is zijn beste. In verrukkelijk zwart-wit maakte hij een even historisch als politiek actueel portret van Edward R. Murrow, presentator van het CBS-nieuwsprogramma See It Now. De kettingroker, in de film uitstekend vertolkt door David Strathairn, droeg in de late jaren vijftig bij aan de val van communistenjager Joseph McCarthy. Good Night, and Good Luck de titel verwijst naar de woorden waarmee Murrow zijn show altijd afsloot legt de laatste maanden van zijn strijd vast.

Clooneys belangrijkste troef: hij stopte zijn film vol verwijzingen naar het Amerika van George Bush jr., zonder schoolmeesterachtig te zijn. In één van de laatste scènes kijkt Murrow naar een televisiescherm waarop president Dwight Eisenhower vol vuur vertelt over de normen en waarden van de Amerikaanse maatschappij, een land waarin iedereen vrij is, en niemand zonder formele aanklacht gevangen kan worden gezet. Fijn moment. Knappe film, met bijrollen van Clooney zelf en Robert Downey Jr.

Elser (Oliver Hirschbiegel, 2015)
Arte, 20.15-21.45 uur

Oliver Hirschbiegels tweede film over de Tweede Wereldoorlog (na het gedurfde Hitler-bunkermelodrama Der Untergang) is weinig spannend geënsceneerd en daardoor wat langdradig. Toch is het verhaal van Georg Elser, de lone wolf die Hitler al in 1939 bijna opblies, een fascinerende geschiedenis. Al was het maar omdat de nazi's niet konden of mochten geloven dat er slechts één man achter de aanslag schuilging. Hoe kwam de flegmatieke Elser tot zijn daad? Terwijl zijn dorp in sneltreinvaart transformeert van politiek verdeelde maar hechte gemeenschap tot propagandistisch nazi-jubeldorp, ondergaat Elser een genuanceerdere innerlijke verandering. Hirschbiegel ontvouwt het verhaal heen en weer springend in de tijd. Hij heeft aangename hoofdrolspelers gestrikt: van de gezichten van acteurs Christian Friedel (als Elser) en Burghart Klaussner (als naziverhoorder) valt veel af te lezen. Het tweetal deelde al eens samen het doek in Michael Hanekes bekroonde drama over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog (Das weisse Band). De nakaart-structuur van Elser mag wat looiig zijn, Hirschbiegels keuze om de verzetsdaad te filmen zonder overdreven heroïsering valt te prijzen. Eén wilskrachtige, maar doodgewone man had het naziregime omver kunnen werpen. Dat blijft iets verbazingwekkends.

The Butler (Lee Daniels, 2013)
RTL 8, 20.30-23.10 uur

Cecil Gaines (Forest Whitaker) werkt zich in dit degelijke historische drama op van hotelmedewerker tot butler in het Witte Huis, waar hij van 1957 tot 1986 zou werken onder zeven Amerikaanse presidenten. Hoewel er echt een butler was die tientallen jaren in het Witte Huis werkte (hij heette Eugene Allen), is vrijwel alles aan de film verzonnen. Scenarioschrijver Danny Strong plaatst het serviele karakter van Cecil, onzichtbare getuige van de wereldgeschiedenis, in contrast met de militante overtuigingen van zijn oudste zoon Louis (David Oyelowo). Op Forrest Gump-achtige wijze zijn Cecil en zijn zoon bij historische momenten aanwezig. Zo is Louis in de buurt wanneer Martin Luther King wordt vermoord en sluit hij zich aan bij de Black Panthers. Ondertussen maakt Cecil in Washington mee hoe Nixon naar de Watergatetapes luistert en Reagan weigert het apartheidsregime in Zuid-Afrika te boycotten. Wie zich niet stoort aan die scenariotruc, krijgt een interessant lesje Amerikaanse geschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden