De Volkskrant tv-selectie voor maandag 25 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

De Lama's Back in Action

Spoorloos
NPO 1, 21.45 uur

'Hij was een wildvreemde, maar er was meteen herkenning tussen ons, hoe moet je dat uitleggen, een goed gevoel. Dat is gebleven.' Hoe is het als je na een half leven ergens op de wereld die ene onbekende terugvindt die toch zo werd gemist. In de Spoorloos-kerstspecial vertellen moeders en vaders en broers en zussen hoe het verder ging na de hereniging.

Het succes van de kringloopwinkel
NPO 2, 21.10 uur

Warme miniserie over de winkel die helemaal niet te lijden heeft onder online-verkoop. De winkel die verspilling tegengaat, buurthuis is en (eet)café, mensen de winter doorhelpt, asielzoekers op de fiets helpt en waar iedereen kan komen helpen, ook met een pijnlijk verleden of een pijnlijk heden, een winkel die met andere woorden het sociale cement van de samenleving is: de kringloopwinkel. Nederland op zijn liefst.

300 years of French and Saunders
BBC 1, 23.35 uur

De kont van Kim Kardashian, wat Handmaid's Tale, wat Wonderwoman, moddervrouwtjes en ander nieuw materiaal, maar 'niet te veel, want Dawn kan haar tekst niet meer onthouden', zegt Jennifer Saunders met een grote lach. Tien jaar na hun laatste tv-werk, zijn Dawn French en Jennifer Saunders terug met een kerstspecial en '300 jaar ervaring' om op terug te kijken.

De Lama's Back in Action
NPO 3, 21.20 uur

'Je ligt met z'n allen in het water te spartelen en dan helpt de ander je. Dat geeft de vriendschap toch een andere dimensie.' Zegt Tijl Beckand over de kunst van het improviseren. Hij en de andere Lama's hielden een reuzenreünie in de Ziggo Dome.

Toy Story 3 (Lee Unkrich, 2010)
BBC 1, 14.20 uur

Puntgaaf sluitstuk van de trilogie over het speelgoed van jongetje Andy. Dik tien jaar na deel 2 kostte het de makers geen moeite de wereld van Toy Story weer tot leven te wekken, vol vertrouwde en nieuwe creaties. De geslaagde grappen volgen elkaar in hoog tempo op, de beelden zijn vol met de prachtigste details. De plot is vanaf het begin gelardeerd met verfijnde tragiek: Andy, te oud om met poppen te spelen, zet het speelgoed op zolder wanneer hij naar de universiteit vertrekt. Door allerlei misverstanden belandt de speelgoedploeg echter in de kinderopvang. In die griezelig georganiseerde crèche ontpopt Toy Story 3 zich als onvervalst gevangenisdrama.

The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939)
Net 5, 16.20 uur

De ene film blijft leuk omdat je er steeds iets nieuws in ontdekt, de andere omdat je precies weet wat je krijgt. The Wizard of Oz behoort tot de laatste categorie. Een zalige rits traktaties is het, van de tornado die Dorothy (Judy Garland) en haar hondje Toto naar Oz slingert, via het moment dat de film overgaat in Technicolor, over de Yellow Brick Road naar de lekker vette confrontaties tussen Dorothy en de Heks van het Westen. En natuurlijk met zijn allen in de startblokken om Somewhere over the Rainbow en Ding-Dong! The Witch Is Dead mee te zingen.

The Great Dictator (Charles Chaplin, 1940)
Canvas, 21.55 uur

Memorabele satire op Hitler en het fascisme, waarin een Joodse kapper en de Hitler-achtige dictator Adenoid Hynkel per abuis van identiteit wisselen; de antisemitische dictator wordt gearresteerd en de kapper herstelt al imiterend de wereldvrede. De grappigste scène is die waarin de echte Hynkel een speech geeft en de microfoons brabbeltaal uitslaan: 'Democracy schtunk! Liberty schtunk! Freisprechen schtunk!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden