De Volkskrant tv-selectie voor maandag 21 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
null Beeld
Beeld

EK Hockey: België-Holland

NPO 3, 19.30 uur

Om 20.00 uur staat in het Wagener Stadion in Amstelveen de confrontatie tussen België en Nederland op het programma. Blijven de Nederlandse heren in de winning mood na de klinkende 7-1 overwinning op Spanje van zaterdag?

Koken met Van Boven

NPO 2, 19.50 uur

Yvette van Boven gaat in deze herhaling van haar culinaire serie met een grote pompoen aan de slag. Ze gebruikt de pompoen van 'kop tot staart' bij het maken een pastei zonder vlees. Haar hond wordt verwend met verse lijnzaadkoekjes.

Wild Mexico

Canvas, 21.05 uur

BBC-drieluik over de natuur van Mexico. Dit keer de tempels van de Maya's in de bossen van het schiereiland Yucatan. Hier leven jaguars, apen en tropische vogels. Dit oerwoud kent allerlei vaak nog onontdekte, onderaardse waterreserves.

Kijken in de ziel: Militairen

NPO 2, 21.15 uur

Coen Verbraak ondervraagt zijn divers gezelschap militairen over de toestand in de wereld. Mocht er een oorlog komen, is Nederland dan in staat zich voldoende te verweren? Stelt ons leger nog iets voor of is een Europees leger een beter idee?

We zijn er bijna!

NPO 1, 21.25 uur

Het gezelschap in Ierland is aanbeland bij de Cliffs of Moher, een toeristische trekpleister. De ouderen verblijven op een camping met uitzicht op de prachtige kliffen. In het dorp Bunratty wordt een middeleeuwse avond bijgewoond.

Off the record

Canvas, 23.45 uur

In dit muziekprogramma vertelt Ruben Block, de frontman van de Belgische rockband Triggerfinger, over de platen die hem muzikaal hebben gevormd. Onder anderen Poison Ivy, Nick Cave, Howlin' Wolf en PJ Harvey komen voorbij.

Barbara (Christian Petzold, 2012)

Arte, 13.35-15.20 uur.

Mannelijke regisseurs en hun vrouwelijke muzen: het blijft een klassieke relatie binnen de cinema. In de dagen van weleer had je D.W.Griffith en Lillian Gish, Josef von Sternberg en Marlene Dietrich, Jean-Luc Godard en Anna Karina. Een van de meest bijzondere contemporaine werkrelaties is die tussen Christian Petzold en Nina Hoss. Zes films maakten de Duitse regisseur en zijn landgenote tot dusver samen, waarbij Hoss aan Petzolds kristalheldere vertellingen steeds weer het perfecte, ernstige, ietwat bleke en enigmatische gezicht verleende. 'Ik heb weinig uitleg nodig om te snappen wat hij wil', zei Hoss vorig jaar tegen Slant Magazine. 'Zijn personages hebben achtergronddetails nodig om tot leven te komen. Niet dat je een soort sjabloon moet scheppen; het gaat eerder om een lading die je als toeschouwer misschien niet direct begrijpt, maar die je wel de hele film geboeid houdt.'

Dat is ook precies wat Petzolds DDR-drama Barbara zo fantastisch maakt. Hier speelt Hoss een arts uit Berlijn, die in het Oost-Duitsland van 1980 wordt overgeplaatst naar een klein ziekenhuis aan de Oostzee. Daar wordt ze opgewacht door de geneesheer-directeur van het ziekenhuis (Ronald Zehrfeld, ook een Petzold-getrouwe) en de Stasi die haar in de gaten moet houden. Terloops wordt langzaam duidelijk waarom het zo stil is op straat en waarom de toenadering tussen mensen altijd in een vroeg stadium stagneert. Dat de horror van het Oost-Duitse systeem in het alledaagse schuilt, toont regisseur Petzold in klein gehouden scènes en oogstrelende opnamen, terwijl Hoss inderdaad tot in detail maar zonder nadrukkelijkheid de titelheldin gestalte geeft. Hoe weinig ze ook over zichzelf loslaat, de angst krijgt Barbara maar niet uit haar ogen.

X2 (Bryan Singer, 2003)

Veronica, 20.35-23.10 uur.

Rond de eeuwwisseling vormde X-Men het startsein voor een aantal stripverfilmingen waarin spektakel hand in hand ging met oprechte en uitgebreide aandacht voor de persoonlijke strubbelingen van de superhelden in kwestie. Regisseur Singer (The Usual Suspects) bleek de aangewezen persoon om van de bonte verzameling mutanten, in 1963 ontsproten uit het brein van de Amerikaanse stripauteur Stan Lee, een overtuigend geheel te smeden. De film kreeg een eveneens door Singer geregisseerde vervolg, X2, dat meer effecten en minder plot biedt: dat de door Ian McKellen gespeelde Magneto een kwaadaardige mutant is die niet met de mensheid wil samenleven, en dat Patrick Stewart als professor Xavier zijn tegenhanger is, wordt nauwelijks meer aangestipt. De plot is niet meer dan een excuus voor visuele virtuositeit. Later op de avond ook nog het veel minder geslaagde vervolg X-Men: The Last Stand (2008).

Grease (Randal Kleiser, 1978)

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Aanstekelijke musical naar het gelijknamige Broadwaystuk uit 1972, waarin de liefde zegeviert zoals ze hoort te zegevieren. Olivia Newton-John transformeert van tutje in stoeipoes voor stoere bink John Travolta. Die verandert op zijn beurt in brave borst. De hitlijsten werden in 1978 gedomineerd door liedjes uit de film, waaronder You're the One That I Want, Hopelessly Devoted to You en Grease.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden