De Volkskrant tv-selectie voor maandag 20 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Gary Oldman en Christian Bale in Batman Begins. Beeld
Gary Oldman en Christian Bale in Batman Begins.Beeld

3 op reis midweek, NPO 3, 19.50 uur

BNN'er Maurice Lede verkent deze midweek het noordwesten van Marokko. Hij begint zijn reis met een bezoek aan Casablanca. Tussendoor zijn oude beelden te zien van Chris Zegers en Geraldine Kemper in respectievelijk de VS en Madagaskar.

Pilotenmasker, NPO 2, 20.20 uur

Documentaire over een groep jonge kinderen met kanker. De patiëntjes worden behandeld in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en kregen van regisseur Simonka de Jong de kans om zelf ook te filmen.

Strafpleiters, CANVAS, 21.15 uur

Kijken in de ziel op z'n Vlaams: presentator Gilles De Coster interviewt acht topadvocaten, onder wie Abderrahim Lahlali, die een aantal Syriëstrijders bijstond, en Katrien Van der Straeten, advocaat in de zaak rond de parachutemoord.

Nachtzuster, NPO 1, 21.20 uur

Patiënten brengen een ode aan de nachtzuster. Kleine verhalen van onder anderen Jaap, die op vakantie met een dwarslaesie in het ziekenhuis belandde. Over het belang van zorg en een luisterend oor, juist wanneer alle anderen naar huis zijn.

Labour - The Summer that Changed Everything, BBC 2, 22.00 uur

Kijkje achter de schermen bij de Britse Labourpartij. Partijleider Jeremy Corbyn en zijn collega's worden gevolgd, juist wanneer zij tegen de verwachtingen de verkiezingen winnen van Theresa May.

Infantilio, NPO 3, 22.15 uur

Kinderen doen volwassenen na en voeren onzingesprekken die alleen oude mensen kunnen verzinnen. Herhaling van seizoen 1, dat zich bijvoorbeeld afspeelt bij de psychiater. Op de website van de VPRO staan sinds kort nieuwe sketches.

Jeremy Corbyn. Beeld Reuters
Jeremy Corbyn.Beeld Reuters

Batman Begins, Veronica, 20.35-23.20 uur

De vijfde moderne Batman-film was destijds een verrassende. Nadat de barokke stripfilms van Tim Burton waren verworden tot ietwat plat en campy actievermaak in Batman 3 en 4 van Joel Schumacher, keerde regisseur-scenarioschrijver Christopher Nolan terug naar het begin van de held om het personage, met succes, weer enige diepte te geven. We zien hoe Batman (Christian Bale) zijn ouders verliest en als cynicus zijn stad verlaat om er gelouterd (na tamelijk breed uitgesponnen levenslessen in de Aziatische bergen) terug te keren. Met één doel: zij die angst en terreur willen zaaien zó opjagen, dat ze zullen voelen wat angst echt is. Destijds, nog voor Nolan de vervolgen The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012) maakte, was het al duidelijk: dit is een post-9/11-Batman en dat zullen we weten. Uitstekende bijrollen van Michael Caine, Gary Oldman, Rutger Hauer en Morgan Freeman.

Georgia Rule, RTL 8, 20.30-22.45 uur

Voormalig kindster Lindsay Lohan houdt zich in dit drama over gecompliceerde familierelaties prima staande naast Jane Fonda en Felicity Huffman, respectievelijk haar grootmoeder en moeder. Lohan is de opstandige tiener Rachel, die tijdens een gedwongen verblijf bij oma in het saaie Idaho een zware beschuldiging uit aan het adres van haar stiefvader. Wijlen regisseur Marshall, die zich doorgaans toelegde op romantische komedies (Pretty Woman, Runaway Bride), schuwt de clichés niet en lijkt blijmoediger dan het beladen onderwerp toelaat. Maar juist dankzij de luchtige toon en het weinig gedweeë karakter van Rachel die vastbesloten is geen slachtoffer te zijn is Georgia Rule een sympathieke film.

Everybody Wants Some!, Film 1 Family, 20.30-22.25 uur

Uitbundige, op-en-top Amerikaanse studenten- komedie over een stel eerste- en tweedejaars dat vlak voor het begin van de colleges alles op alles zet om te feesten en te neuken, met wat honkbal tussendoor. Totaal anders dan voorganger Boyhood (2014) en toch is regisseur Linklater hier op zijn best. Niemand die zo goed een bepaalde periode treft, in dit geval 1980, zonder dat die situering om aandacht gaat schreeuwen. Niemand die zijn helden zo heerlijk laat rondhangen zonder enige behoefte aan een sturend plot. Everybody Wants Some! haakt aan bij Linklaters Dazed and Confused (1993), het is ook een direct vervolg op Boyhood, dat eindigt als held Mason gaat studeren. Kijk je voorbij alle lolbroekerij dan vind je hier dezelfde heimwee naar een verloren tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden