De Volkskrant tv-selectie voor maandag 2 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Jean-Paul Belmondo en Anna Karina in 'Pierrot le fou' Beeld
Jean-Paul Belmondo en Anna Karina in 'Pierrot le fou'Beeld

Pierrot le fou (Jean-Luc Godard, 1965)

Arte, 20.15-22.00 uur.

Vanaf het moment dat actrice Anna Karina in beeld komt, springt Pierrot le fou alle kanten op. Wat vrij gewoontjes begint als een romance tussen schoonheid Marianne (Karina) en lapzwans Ferdinand (Jean-Paul Belmondo), verandert nu eens in een roman, dan weer in een stripverhaal, gedicht, film noir of Brechtiaans toneelstuk, en soms zelfs in een musical. Zie bijvoorbeeld de scène waarin Marianne voor Ferdinand een ontbijt bij elkaar verzamelt en een liedje begint te zingen waar Ferdinand maar niet bij wil invallen. Ook als Marianne haar mond houdt en het pianodeuntje op de geluidsband aan hém overlaat, weigert Ferdinand te zingen. Godard vangt het wederzijdse zwijgen van de personages in ongemakkelijke close-ups, tot Marianne zelf maar weer gaat zingen. Het liedje heeft zijn glans verloren en dooft snel uit, terwijl het eigenlijk een liefdesduet had moeten worden. Zomaar een briljante scène uit dit tragikomische meesterwerk - de film zit tjokvol moois, met een camera die Karina blijft filmen alsof hij vlinders in zijn buik heeft. Na de voltooiing van Pierrot le fou kwamen de eerste wolken in het huwelijk van Godard en Karina. Godard schreef het script van de film grotendeels tijdens de opnamen, om zich door de stemming op de set te laten beïnvloeden. Veelzeggend dus dat het relaas na de zomerse start een tragische wending neemt; iets wat zich in het hartzeer van dat eerste muzieknummer al voorzichtig aankondigt.

Hotell

Film1 Spotlight, 18.50-20.30 uur

(Lisa Langseth, 2013) Het Zweedse Hotell begint als een venijnig familiedrama over een geknakte vrouw, die niet in staat is de scherven van haar uit elkaar gespatte droom bijeen te rapen wanneer blijkt dat haar pasgeboren zoontje enkel met slangetjes en machines in leven kan worden gehouden. Gefilmd met een onrustige handheld camera oogt haar instorting in eerste instantie als een Scandinavisch cliché, maar werken doet het wel, dankzij overtuigend spel van Alicia Vikander. De titel ontleende filmmaakster Lisa Langseth aan een nieuwsbericht over een vrouw die door een emotionele stoornis geen contact voelde met haar directe omgeving: per situatie kon ze zelf een gevoel kiezen. Haar innerlijk omschreef ze als een hotel - in iedere kamer een ander gevoel. De film vervolgt met de uitwerking van die gedachte. In een serie opmerkelijk lichtere sequenties sluit Erika zich aan bij een praatgroep, waar alle lotgenoten besluiten dat ze het liefst een tijdje iemand anders willen spelen om hun trauma's te behandelen. Hier ontvouwt Hotell zich als een variant op Lars von Triers The Idiots, hoewel beduidend minder radicaal..

The Bourne Identity

Veronica, 20.30-22.50 uur.

(Doug Liman, 2002) Doug Liman, een groot bewonderaar van Robert Ludlums spionagebestsellers, zette de verfilming van diens The Bourne Identity eerder op als drama dan als actiefilm. Jason Bourne weet niet meer wie hij is wanneer hij in de eerste film uit een reeks van vier zwaargewond uit de Middellandse Zee wordt gevist. Maar als enge sluipmoordenaars het op hem hebben voorzien, blijkt hij, ook tot zijn verbazing, over ingenieuze vechttechnieken en overlevingsstrategieën te beschikken. Vanaf dat moment wordt zijn zoektocht naar zijn identiteit ook een spectaculair kat-en-muisspel met de overheid, dat door regisseur Liman naar woeste hoogten wordt gedreven. Met uitstekend spel van Matt Damon, die na zijn rol als Bourne vaker mannen zonder eigenschappen zou spelen.

Matt Damon in The Bourne Identity Beeld Tark VKN Archive
Matt Damon in The Bourne IdentityBeeld Tark VKN Archive

Gort à la carte

NPO 2, 19.25 uur

De Franse vissoep bouillabaisse kent vele versies. Ilja Gort is in de Provence, waar hij de oorspronkelijke 'armeluissoep' eet bij een visser. Hij vergelijkt die met de luxe miljonairsversie in het beroemdste bouillabaisserestaurant van Marseille.

Dictator

NPO 3, 20.30 uur

Deze week zendt BNN een opmerkelijk sociaal experiment uit waarin acht jongeren gevangen worden gezet in de historische strafkolonie in Veenhuizen. Daar worden hun identiteit en hun vrijheid afgepakt door een onzichtbare macht: de Dictator.

Maliebaanmonologen

NPO 2, 22.45 uur

Een nieuwe monoloog van een persoon die tijdens de oorlog werkzaam was aan de Utrechtse Maliebaan. Deze keer Erna Boomsma, een meisje uit een NSB-gezin, dat in 1944 werd aangenomen bij de Sicherheitspolizei op Maliebaan 74.

The O.J. Simpson Trial

Net 5, 21.30 uur

Amerikaanse dramaserie (eerder al te zien bij de BBC) over de strafzaak tegen footballspeler O.J. Simpson wegens de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Met sterrencast: John Travolta, David Schwimmer en Cuba Gooding Jr. als O.J. zelf.

O.J. Simpson Trial Beeld Vince Bucci
O.J. Simpson TrialBeeld Vince Bucci

Perception

Eén, 23.00 uur

Eric McCormack (Will uit sitcom Will & Grace) speelt in deze nieuwe serie de hoofdrol van Daniel Pierce, een schizofrene neuropsychiater die de FBI af en toe helpt. In aflevering één wordt een grote speler uit de farmaceutische industrie vermoord.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

De Vlaamse singer-songwriter Bent Van Looy (bekend als frontman van Das Pop) is te gast bij Pieter van der Wielen om te vertellen over zijn nieuwe soloplaat Pyjama Days. Hij woonde lang in Parijs, maar is weer terug in zijn oude stad Antwerpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden