De Volkskrant tv-selectie voor maandag 2 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Coen Verbraak presenteert wederom Kijken in de ziel. Beeld anp
Coen Verbraak presenteert wederom Kijken in de ziel.Beeld anp

Helemaal het einde
RTL4, 20.30 uur

Voor fans van Ik Vertrek: een nieuw programma waarin drie gezinnen hun huis in Nederland verruilen voor een lap grond in Chili. RTL levert een startkapitaal en een hutje met basisvoorzieningen. Aan de gezinnen de taak er iets moois van te bouwen.

Kijken in de ziel
NPO 2, 21.10 uur

Coen Verbraak spreekt in een nieuw tweeluik met mensen die een dierbare hebben verloren. Hoe leef je verder na het verlies van een partner, een kind of een andere naaste? Gaat rouw op een dag over, of kun je je leven lang in verdriet blijven hangen?

De herondekking van de wereld
CANVAS, 21.10 uur

Filip Vermeylen is kunsteconoom en reist in de voetsporen van voorbeeld John Maynard Keynes (1883-1946). Wat kunnen we leren van de man die een antwoord zocht op de economische crisis van de jaren 30?

Eva Jinek neemt de napraat weer voor haar rekening. Beeld anp
Eva Jinek neemt de napraat weer voor haar rekening.Beeld anp

Weemoedt
RTL 5, 21.30 uur

Komische dramaserie van en met Thijs Römer over een talentmanager in crisis. Job Weemoedt behoedt zijn sterren graag voor de verleidingen van de showbizz, maar zet zelf wel de bloemetjes buiten. Gebaseerd op Römers boek uit 2015.

The Sandhamn Murders
NPO 3, 22.15 uur

Volop moord en mysterie, de komende vijf avonden in deze serie over inspecteur Thomas Andreasson van de Zweedse eilandengroep Sandhamn. In de eerste aflevering doet hij met een jeugdvriendin onderzoek naar een verdrinkingszaak.

Jinek
NPO 1, 23.00 uur

Talkshow Pauw heeft winterstop, dus is de komende twee maanden de napraat op NPO 1 in handen van Eva Jinek. Zij belooft online te gaan experimenteren met platform Make-Up your mind met Eva en een 'chatbot' voor interactie met de kijkers.

Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985)
Veronica, 20.30-22.50 uur

In de eerste van drie Back to the Future-films reist hoofdpersoon Marty McFly (de doorbraak van Michael J. Fox) terug in de tijd om ervoor te zorgen dat zijn ouders elkaar ontmoeten. In deel 2 (uit 1989) verblijft hij in de toekomst (2015, 21 oktober om precies te zijn, waar hij zijn toekomstige kinderen tegen het lijf loopt. En in deel drie (1990) raakt McFly verzeild in het Wilde Westen. Marty is een ambitieuze jongen in een Californisch stadje waar voor ambities niet echt ruimte is; zijn ouders zijn weggezakt in een masochistisch arbeidersbestaan. Logisch dat Marty bevriend is met de buitenissige wetenschapper Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd), die erin is geslaagd een tijdreisauto in elkaar te knutselen. En daar gaat Marty, om dertig jaar eerder te zien dat zijn ouders allerminst van plan zijn hun leven met elkaar te delen. Dus helpt hij ze een handje.

Annie (John Huston, 1982)
Eén, 14.15-16.20 uur

Vaste prik tijdens (en vlak na) de feestdagen, deze schaamteloos sentimentele en bij vlagen cartooneske musical, naar de Little Orphan Annie-strips van Harold Gray. Debutante Aileen Quinn danst, tapt en zingt als een Shirley Temple van de jaren tachtig door de decors; de één zal gillend wegrennen voor de rode krullenbol Annie, die gedurende de dik twee uur durende film het ene hart na het andere steelt met haar twinkelende ogen en onverwoestbare levensvreugde. Er straalt warempel licht aan de horizon wanneer de stinkend rijke kalerd Daddy Warbucks (Albert Finney) Annie op proeftijd in huis neemt. Dan moet nog wel worden afgerekend met de slonzige bazin van het weeshuis en haar doortrapte boevenbroer.

In Her Shoes (Curtis Hanson, 2005)
RTL 8, 20.30-23.10 uur

In Her Shoes gaat over rollen en patronen. Over hoe het menselijke karakter een bepaalde vorm aanneemt zonder dat de eigenaar zich afvraagt waarom hij of zij zo is geworden, en of daar nog iets aan te doen is. De zussen Maggie (Cameron Diaz) en Rose (Toni Collette) zijn elkaars tegenpolen: de jongere Maggie leidt een wild bestaan vol drank en seks, Rose is een brave workaholic. Ze delen alleen dezelfde schoenmaat en een zekere onmacht hun leven vorm te geven. Wanneer Maggie noodgedwongen bij Rose intrekt, leidt dat tot ongemak en ruzie. Na een standaardbegin rekt de recentelijk overleden regisseur en Hollywoodveteraan Curtis Hanson (L.A. Confidential, Wonder Boys) de scenariowetten van Hollywood prettig op en verandert de film in een vermakelijke, soms ontroerende zoektocht naar houvast en geluk. Hanson steunt op het contrast tussen de blonde, springerige Diaz en de droogkomische, altijd tastende Collette. De twee actrices gaan in de film steeds meer op elkaar lijken.

The Spectacular Now (James Ponsoldt, 2013)
Net 5, 22.35-00.25 uur.

Ondanks prijzen en loftuitingen op het Sundance Film Festival werd deze fijne kleine coming-of-agefilm in Nederland niet in de bioscoop uitgebracht. De wegen van de ellendige nietsnut (Miles Teller) en het consciëntieuze meisje (Shailene Woodley) kruisen elkaar in zomers Atlanta. Langzaam groeien ze naar elkaar toe wanneer ze hun overeenkomsten ontdekken. Fijngevoelig verteld, fijnbesnaard gespeeld en fijnzinnig geregisseerd wordt dat dan toch een bijzondere film.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden