De Volkskrant tv-selectie voor maandag 19 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Haya en juf Kiet Engels in 'De kinderen van juf Kiet'. Beeld
Haya en juf Kiet Engels in 'De kinderen van juf Kiet'.Beeld

Confederations Cup
NPO 2, 16.45 uur

Vanuit Rusland verslaat de NOS de FIFA Confederations Cup, het voetbaltoernooi dat geldt als de generale repetitie voor het land dat het jaar erop het WK organiseert. Vandaag verslaat Frank Snoeks de wedstrijd Australië-Duitsland.

Great American Railway Journeys
Canvas, 21.15 uur

Journalist Michael Portillo vervolgt zijn treinreis door de VS. Deze week van Washington D.C. naar een oude slavenmarkt in Alexandria, Virginia. De trip eindigt in Mount Vernon, de residentie van de eerste president van de VS, George Washington.

Anita wordt opgenomen
NPO 1, 21.25 uur

In de laatste aflevering van haar reeks bezoeken aan ziekenhuizen loopt Anita Witzier mee op de afdeling geriatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Daar worden ouderen met uiteenlopende problemen behandeld.

Panorama: London Tower Fire
BBC 1, 21.30 uur

Reportage die probeert te reconstrueren hoe de 24 verdiepingen tellende Grenfell Tower in het westen van Londen vorige week in zo'n schokkend hoog tempo in de brand kon vliegen. Waarom werden de zorgen van bewoners genegeerd?

Trippers
NPO 3, 21.50 uur

Tim Hofman ziet in de Filipijnen hoe president Duterte en zijn handlangers hun drugsproblematiek op onorthodoxe manier aanpakken. Motto: niet praten maar meteen schieten op drugsdealers of gebruikers. Gevolg: duizenden doden.

Health tests
Canvas, 22.05 uur

Britse documentaire over de zin en onzin van gezondheidstests. Presentator Michael Mosley ondergaat een hartscan, een CT-scan en een alzheimertest en ontdekt dat elke test wel een aantal nadelen of gevaren met zich meebrengt.

De kinderen van juf Kiet (Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster, 2016)
NPO 2, 20.00-22.00 uur

Zo'n juf zou elke basisschool moeten hebben, denk je tijdens het kijken naar De kinderen van Juf Kiet al snel. In de internationale instroomklas van Kiet Engels (60), onderwijzer in het Noord-Brabantse Hapert, zitten jonge vluchtelingenkinderen uit onder meer Syrië en Somalië: 6- tot 8-jarigen die vaak gruwelijke dingen hebben meegemaakt, maar nu een stevige start moeten zien te maken in het Nederlandse leven van alledag.

Kiet treedt daarbij nu eens kordaat en streng op, terwijl ze dan weer een kind echt onder haar vleugels neemt. En dat steeds vol aandacht, liefde en betrokkenheid. Gedurende een jaar werden Kiet en haar scholieren gevolgd door documentairemakers-echtpaar Lataster; de camera blijft op ooghoogte (of iets lager) van de kinderen en behalve het schoolpersoneel komt geen volwassene in beeld.

Terwijl de wisselende kleding getuigt van het verstrijken van de seizoenen, groeien jonge mensen als de 8-jarige Haya uit tot tot personages die je in je hart sluit net als Kiet zelf. Een onvergetelijke, ultramenselijke documentaire.

Mulholland Dr. / Lost Highway (David Lynch, 2001 / 1997)
Arte, 20.15-22.35 / 22.35-00.50 uur

Een fijne Lynch-double bill, voor wie zich momenteel laaft aan het derde seizoen van Twin Peaks, tegen een flinke stoot Duitse nasynchronisatie kan, vooral voor de beelden gaat of de films zo vaak heeft gezien dat hij de originele woorden kan dromen.

In Lynch' meesterwerk Mulholland Dr. speelt Naomi Watts een jonge vrouw die het helemaal wil maken in Hollywood en intussen haar door geheugenverlies geplaagde vriendin (Laura Harring) helpt. Redelijk helder allemaal, tot een mysterieus doosje tevoorschijn wordt gehaald en de film in een fascinerend (of frustrerend) labyrint verandert.

Een droomvariant op de film noir, net als het iets minder geslaagde Lost Highway, met Bill Pullman als wantrouwende echtgenoot die in de gevangenis belandt en daar zomaar in iemand anders transformeert om het even eenvoudig samen te vatten, terwijl Lynch' onnavolgbare beelden en unieke sfeer eigenlijk geen simpele beschrijving dulden.

The Taking of Pelham 123 (Tony Scott, 2009)
RTL 7, 20.30-22.40 uur

Scotts remake van de klassieker uit 1974 scheert vervaarlijk over de rails, wanneer gluiperd Ryder (John Travolta) met zijn team een New Yorkse metrolijn kaapt. Denzel Washington biedt prima tegenspel als de koelbloedige man in de controlekamer die met de kapers moet onderhandelen alvorens hij zich persoonlijk een weg naar de locomotief baant. Zodra Scott er de kans toe krijgt monteert hij er vanouds wild op los, maar terwijl elke actiescène piekfijn is uitgevoerd zijn het vooral Washington en Travolta die de film de moeite waard maken. En dat terwijl ze elkaar hoofdzakelijk via de intercom spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden