De Volkskrant tv-selectie voor maandag 19 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Morgan Freeman in Kiss the Girls (Gary Fleder, 1997). Beeld
Morgan Freeman in Kiss the Girls (Gary Fleder, 1997).Beeld

De Bewaarders
NPO 2, 20.25 uur

Ruim een jaar lang filmde Marc Schmidt in een gloednieuw gevangeniscomplex in Zaanstad. De bewaarders moeten efficiënter werken en gedetineerden krijgen meer bewegingsvrijheid. Mooie plannen, maar hoe werkt dat in de praktijk?

Wereldrecord
CANVAS, 21.15 uur

In de laatste aflevering uit de reeks alles over het zwemrecord van de Braziliaan César Cielo Filho, die in 2009 op de 100 meter onder de 47 seconden dook. In het sportlab in Eindhoven test presentator Maarten Vangramberen Filho's zwempak.

Kinderkopkes
EEN, 21.25 uur

Nieuw programma waarin zangeres en presentator Kristel Verbeke (ex-K3) praat met Vlaamse prepubers. Dit keer ontmoet ze de 11-jarige Emma, van wie de vader tweeënhalf jaar geleden om het leven kwam bij een auto-ongeluk.

Dance Around the World
NPO 3, 21.30 uur

Nieuwe reisserie waarin vrienden en dansers Jan Kooijman en Ish Ait Hamou de wereld over vliegen om nieuwe dansen te leren. In Colombia verdiepen ze zich in het slavernijverleden en leren ze een van oorsprong Afrikaanse slavendans.

Jan Kooijman en Ish Ait Hamou. Beeld ANP Kippa
Jan Kooijman en Ish Ait Hamou.Beeld ANP Kippa

Das Microsoft-Dilemma
ARD, 22.55 uur

Overheden in heel Europa werken met software van Microsoft, maar wat doet het bedrijf om die systemen te beschermen tegen hackers? Journalisten van de ARD spreken experts over de Europese afhankelijkheid van de Amerikaanse computergigant.

Cold Blooded
CANVAS, 23.20 uur

Een nieuwe documentaire (deel 1 van 4) over de moord die schrijver Truman Capote zou inspireren tot zijn klassieker In Cold Blood. In 1959 wordt een boerengezin uit Kansas beroofd en gedood; de twee daders krijgen de doodstraf.

Kiss the Girls (Gary Fleder, 1997)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

De onvolprezen Amerikaanse criticus Roger Ebert (1942-2013) bedacht ooit een interessante filmwet, op basis van de vele films die hij voor de kiezen had gekregen. 'Elk personage van wie de functie zich niet meteen laat bepalen, moet belangrijker zijn dan hij of zij lijkt te zijn.' Hoewel dit zeker geen wet van Meden en Perzen is, kun je aan de hand van Eberts 'Law of Conservation of Character' bij talloze mainstream-thrillers en -detectives vrij makkelijk de identiteit van de moordenaar achterhalen.

Probeert u zelf maar eens, bij het degelijke Kiss the Girls. Hierin speelt Morgan Freeman forensisch psycholoog Alex Cross, die betrokken raakt bij een ontvoerings- en seriemoordzaak waarbij ook zijn nichtje slachtoffer lijkt te zijn geworden. Ashley Judd is de jonge, kickboksende chirurg die eveneens door de telkens in duisternis gehulde moordenaar in zijn kerkers wordt opgesloten. Zij weet te ontsnappen en schaart zich aan Cross' zijde. Regisseur Gary Fleder en scenarist David Klass maken een best spannend, Silence of the Lambs-achtig avontuur van James Pattersons roman (1995), maar aan Eberts wet ontkomen ze niet. Geen punt. Mocht u de dader al vroegtijdig op het spoor zijn, dan blijft het nog steeds amusant om te zien hoe de film hem (of haar) als personage opvoert, zonder haar (of hem) aanweziger of verdachter te maken dan strikt noodzakelijk. Kiss the Girls is de eerste van drie Alex Cross-verfilmingen. Freeman kroop nog eenmaal in de huid van de detective, in Lee Tamahori's Along Came a Spider (2001). In Alex Cross (2012) van Rob Cohen speelt Tyler Perry het titelpersonage. Along Came a Spider is morgen te zien op hetzelfde tijdstip, op dezelfde zender.

Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989)
Veronica, 20.30-23.10 uur

Sean Connery en Harrison Ford vormen een komisch kibbelend duo in deze derde, erg fijne Indiana Jones-film. Als vader en zoon Jones, beiden archeoloog en ontdekkingsreiziger, proberen ze zich al ruziënd een stel nazi's van het lijf te houden tijdens een zoektocht naar de bron van de onsterfelijkheid, de Heilige Graal. Leuke rol ook voor River Phoenix, in scènes uit Indy's jonge jaren die ons leren hoe de held aan zijn hoed, zijn zweep, zijn naam én angst voor slangen kwam. Spielberg en Ford waagden zich in 2008 aan een volgens velen matig vierde deel en voor 2020 hebben Spielberg en Ford deel vijf al in de planning staan.

Cidade de Deus / City of God (Fernando Mereilles & Kátia Lund, 2002)
Viceland, 22.00-00.25 uur

De eerste, jachtig gesneden shots van deze moderne klassieker lijken een vrolijke buurtbarbecue aan te kondigen. Jonge mannen, jonge jongens eigenlijk, schreeuwen en lachen. Maar dan vlucht één van de kippen. Wanneer ze erachteraan gaan, blijken ze allemaal een wapen te hebben. En op de volgende straathoek staan ze opeens oog in oog met de politie. In de sloppenwijken van Rio de Janeiro leidt alles tot geweld. Met warme tinten en een zwierige camera toont regisseur Meirelles hoe een paar jochies uitgroeien tot meedogenloze gangsters. Opmerkelijk: ouders zijn zo goed als afwezig, drugs spelen al op zeer jonge leeftijd een rol, de politie is altijd en overal corrupt en de betekenis van het woord meedogenloos in de favela's gaat onze verbeelding te boven. Huiveringwekkend meesterwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden