De Volkskrant tv-selectie voor maandag 17 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Acteur Rick Paul van Mulligen. Beeld anp
Acteur Rick Paul van Mulligen.Beeld anp

Monument MH17
NPO 1, 13.55 en 19.00 uur

Verslag van de openingsceremonie van het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen, dat grenst aan de Polderbaan van Schiphol, waar de MH17 op 17 juli 2014 opsteeg. In het bos wordt elk slachtoffer van de ramp herdacht met een eigen boom.

Kunststof
NPO Radio 1, 19.00 uur

Frénk van der Linden gaat een uur lang in gesprek met acteur Rick Paul van Mulligen (1981). In zijn voorstelling Paradijsvogel, te zien op festival De Parade, richt Van Mulligen de schijnwerpers op de zonderlinge en afwijkende figuren van de wereld.

3 op reis midweek
NPO 3, 19.55 uur

Presentator Lex Uiting is in de Braziliaanse metropool São Paulo, waar hij de grootste Gay Pride ter wereld bezoekt. Voor dat feest begint, brengt hij eerst een bezoek aan het Ibirapuerapark en de kleurrijke straat Batman Alley.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

3 op reis bezoekt de grootste Gay Pride ter wereld in São Paulo. Beeld afp
3 op reis bezoekt de grootste Gay Pride ter wereld in São Paulo.Beeld afp

Koken met Van Boven
NPO 2, 19.50 uur

De losse culinaire serie van de a-typische tv-kok Yvette van Boven wordt vanaf het begin herhaald. In de eerste aflevering haalt Van Boven rauwe melk bij de biologische boer en verwerkt deze in citroenhangop, melklikeur en een frambozencake.

World's oldest family
BBC 1, 20.30 uur

Portret van het oudste gezin ter wereld: de Donnelly's wonen op het platteland van Noord-Ierland. Bij elkaar opgeteld waren Austin Donnelly en zijn dertien broers en zussen 1.117 jaar oud. Austin stierf voordat het record officieel was.

Traders
Canvas, 22.10 uur

Engelse documentaire over de harde wereld van de aandelenmarkten. De makers lopen mee met beurshandelaars in Londen, New York, Chicago en Amsterdam. Hoe gaan zij om met geglobaliseerde markten en supersnelle computers?

Raise the Red Lantern (Zhang Yimou, 1991)
Arte, 20.15-22.15 uur.

Kort na de eeuwwisseling groeide Zhang Yimou, tot dan toe maker van het bescheiden en relatief ingetogen Chinees drama als Het rode korenveld en het dit vanavond door Arte uitgezonden Raise the Red Lantern, uit tot een ster. Zijn uitzinnige spektakelfilms Hero (2002) en House of Flying Daggers (2004), waarin gevecht en dans op virtuoze wijze versmelten en de kritische noot uit zijn vroege werk plaatsmaakt voor politiek onschuldige pracht en praal, vormden de opmaat voor de regie van de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2008. Daarop volgde een periode waarin hij zich weer richtte op het kleinere drama. Begin dit jaar beeindigde hij die rigoureus met zijn Engelstalige debuut: de mislukte, megalomane monsterfilm The Great Wall.

Gelukkig is vanavond Raise the Red Lantern te zien, Zhang Yimous fraai verbeelde drama over een uitgehuwelijkte jonge Chinese vrouw (Gong Li) die de vierde echtgenote wordt van een grootgrondbezitter. Ze wordt praktisch opgesloten in diens huis, waar de rivaliteit hoog oploopt. Met een dwingend kleurenpalet waarin het allesverzengende rood domineert, schetst Yimou een hogedrukketel die op barsten staat. Li schittert als veredelde vrijheidsstrijder, de gloeiende lampionnen vertellen het verhaal van gevangenschap tot verlossing: ze worden voor de deur geplaatst van de concubine waarmee de grondbezitter die nacht de liefde wil bedrijven, en krijgen gaandeweg een diepere, symbolische betekenis.

0,03 seconde (Suzanna Raes, 2017)
NPO 2, 20.25-22.00 uur.

Afgelopen april nog in de bios, nu al op tv, deze topsportdocumentaire van Suzanne Raes (The Rainbow Warriors of Waiheke Island, Hou me vast - de Dijk), die de Nederlandse zwemploeg volgde in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. De onzekere Femke Heemskerk, de ongenaakbare Ranomi Kromowidjojo, de bij het grote publiek minder bekende openwaterzwemmers Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman. Je kunt zeggen dat het Raes meezat, zoals Roel van Daalen ooit bij diens Ajax-portret Daar hoorden zij engelen zingen uit 2000. De sportdocumentaire gedijt nu eenmaal als de prestaties lager zijn dan de verwachtingen, of juist hoger. 2016 was voor de zwemequipe een ramp- én jubeljaar. Raes dringt door tot het hart van de topsport - een wereld waarin relativering niet bestaat - zoals weinig andere documentaires dat doen.

The American President (Rob Reiner, 1995)
Net 5, 23.05-01.20 uur.

In het golfje presidentiële films dat midden jaren negentig de bioscopen bereikte (Nixon, Wag the Dog, Primary Colors) slaat de oerdegelijke bijdrage van ex-acteur (All in the Family) Rob Reiner geen slecht figuur. Het is een door en door standaard-Hollywoodproductie, waarvan je bij wijze van spreken per tien minuten kunt voorspellen welke verhaalwending er komt. Maar het grote vakmanschap van Reiner (When Harry Met Sally, A Few Good Men) en het uitstekende acteerwerk in zowel hoofd- als bijrollen maken van The American President prima te verteren vermaak.

De president is Michael Douglas. Zijn unique selling point: hij is weduwnaar. Wat een extra dimensie geeft aan zowel zijn daadkracht als zijn gevoeligheid. En voor wie daaraan twijfelt, zijn er de scènes met zijn voorbeeldige puberdochter (Shawna Waldron). De storm die opsteekt wanneer hij zijn oog laat vallen op milieulobbyist Annette Bening doorstaat hij dan ook met gemak. Beetje drama, beetje politiek (mooie bijrol van Richard Dreyfuss als de Republikeinse opponent), veel Witte Huis, veel romantiek. Niks mis mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden