De Volkskrant tv-selectie voor maandag 17 juli
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Cilla
NPO 2, 18:10 uur
Begin van een driedelige miniserie over de Britse zangeres Cilla Black. In het Liverpool van de jaren zestig staat ze voor het eerst op het podium van The Cavern Club. Met liedjesschrijver Bobby Willis begint ze een onstuimige relatie.
Terzake docu
Canvas, 20:30 uur
Terzake maakt een reis rond de wereld op zoek naar de kunst van een goed dutje. In Spanje doen ze het iedere middag, in China ook, desnoods ergens op de werkvloer. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n slaapje tussendoor?
We zijn er bijna
NPO 1, 21:25 uur
MAX' verslag van een caravanreis door Spanje en Portugal is met 2,1 miljoen kijkers de tv-verrassing van deze zomer. Deze aflevering heeft de groep een gezamenlijk ontbijt en na een paar grijze dagen breekt eindelijk de zon door.
We Zijn Er Bijna! geeft een joekel van een levensles (+)
Deels slapstick, deels reisprogramma, deels antropologisch fenomeen. Maar wat We Zijn Er Bijna! precies is, weet niemand. Lees hier de tv-recensie.
Forces of Nature
BBC 1, 22:00 uur
Presentator-professor Brian Cox vertelt over de bouwstenen van het leven en reist daarvoor naar een baai in Japan, waar 's nachts duizenden inktvissen oplichten. Ook bezoekt hij een bijzondere grot in de Dominicaanse Republiek.
The Somme 1916
BBC 2, 22:00 uur
Het verhaal van de Slag aan de Somme, gezien vanuit beide kampen. Geschiedkundige Peter Barton vertelt hoe op de eerste dag 20 duizend Britten om het leven kwamen, omdat de Duitsers precies wisten wat ze van plan waren.
Kanker: biografie van een sluipmoordenaar
NPO 2, 22:40 uur
In de laatste aflevering van dit drieluik is er aandacht voor de toekomst van het kankeronderzoek. Een van de nieuwe inzichten is het idee om kanker te bestrijden met behulp van ons eigen afweersysteem.
Made in Dagenham (Nigel Cole, 2010)
Canvas, 22:00-23:50 uur
Stakende vrouwen in 1968. Best bijzonder. Weliswaar werd er in 1968 volop gestaakt, maar niet door vrouwen en niet om gelijke rechten. Ze staan er wel een beetje verloren bij met hun borden bij het hek van de Fordfabriek in de Londense wijk Dagenham. En het zijn ook bepaald geen gestaalde feministen, de in vrolijk gebloemde jurkjes en Mary Quant-shorts gehulde jonge vrouwen die dansen op Wooly Bully en 'cheeky' gebruiken als stopwoord. Made in Dagenham is waargebeurd, geëngageerd en lekker feelgood; een genre waarin de Engelsen uitblinken, zie bijvoorbeeld ook een van de vorige films van regisseur Nigel Cole, Calender Girls (2003), met oudere dames die uit de kleren gaan voor een goed doel.
Fast & Furious 7 (James Wan, 2015)
HBO, 16:20-18:35 uur
Auto's kunnen niet vliegen, wordt er gesteld aan het begin van Fast & Furious 7. Vervolgens doet dit onzinnige maar zeer vermakelijke actiespektakel er alles aan om het tegendeel te bewijzen. Auto's bungelend boven de woestijn van Azerbeidzjan, auto's die door de glazen façades van wolkenkrabbers boren, het blijkt op de een of andere manier toch gewoon te kunnen in dit verhaaltje over Brian O'Conner (Paul Walker) en Dominic Toretto (Vin Diesel), die met hun team van snelheidsduivels achter terroristen aanzitten. Het slaat allemaal nergens op, maar wat een lol biedt dit vooralsnog beste deel uit de filmreeks. Wonderbaarlijk, hoe na alle tumult ook nog ruimte is voor een melancholiek, ontroerend slot, waarin de tijdens de opnamen overleden hoofdrolspeler Walker wordt herdacht.
Cocktail (Roger Donaldson, 1988)
Net 5, 20:30-22:40 uur
Tom Cruise is in deze vroege hit al helemaal zoals we hem kennen: licht bezeten en niet zelden zijn grimlach tevoorschijn toverend. Net uit dienst strijkt zijn ambitieuze personage Brian Flanagan neer in New York. Maar daar is het (jaren tachtig!) volop crisis, dus zijn ambitie een miljoen te gaan verdienen begint noodgedwongen in een cocktailbar in de Upper East Side, al snel gevolgd door een ultrahippe tent gevestigd in een voormalige gevangenis. Alles crescendo, totdat zijn kompaan hem een naar kunstje flikt met geliefde Coral (Gina Gershon). Dan trekt Brian eropuit naar Florida (hoor Kokomo van The Beach Boys), ontmoet er nieuwe liefde Jordan (Elisabeth Shue) en wikkelt het verhaal zich soepel en voorspelbaar af naar het einde. Het kunstig shaken doet Cruise natuurlijk zelf en bij een potje basketbal laat hij duidelijk zien dat degene is die de ballen in de basket gooit. Wat niet wordt vermeldt: hoeveel takes er nodig waren voor die scène.
Spring Breakers (Harmony Korine, 2012)
Arte, 22:10-23:40 uur
Het audiovisuele, nauwelijks door een verhaal afgeremde spervuur dat regisseur Harmony Korine op de toeschouwer loslaat zal voor velen niet te verteren zijn, zeker niet in de Duitse nasynchronisatie ('Spring Break für immer!'). En toch willen we vanavond, bij gebrek aan interessante films elders, het hallucinerend goede Spring Breakers aanraden. Langzaam brengt Korine (Gummo, Trash Humpers) de toeschouwer in dezelfde gemoedstoestand als de losgeslagen meisjes die op een dieet van drank en drugs het typisch Amerikaanse fenomeen 'spring break' beleven. Afwisselend warm, kil, soezerig, hoofdpijn verwekkend, wazig en glashelder. Een film als een zonnesteek.