De Volkskrant tv-selectie voor maandag 16 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jack Black als Dewey Finn en twee leden van zijn schoolrockband in The School of Rock Beeld
Jack Black als Dewey Finn en twee leden van zijn schoolrockband in The School of RockBeeld

Helemaal het einde
RTL 4, 20.30 uur
Drie gezinnen krijgen de kans hun droom waar te maken. In het Zuid-Amerikaanse Chili bouwen ze aan een compleet ander leven. Elk gezin krijgt een stuk grond, een startkapitaal en een jaar de tijd om een nieuw bestaan op te bouwen.

Spoorloos
NPO 1, 21.15 uur
In Spoorloos wordt gezocht naar bloedverwanten die elkaar uit het oog verloren zijn. De in Jordanië geboren Cherine zoekt haar familie. Haar biologische vader heeft het zo bont gemaakt, dat zijn kinderen hun halfzus niet willen ontmoeten.

Uitwaaien in Helemaal het Einde Beeld
Uitwaaien in Helemaal het EindeBeeld

Rot op met je religie
NPO 2, 21.10 uur
Twee christenen, een moslim, een joodse en twee atheïsten wonen twee weken samen in één huis en praten over geloofsgerelateerde zaken. Lukt het ze elkaars standpunten te begrijpen of raken ze alleen maar verder van elkaar verwijderd?

Panorama
BBC 1, 21.30 uur

Op de vooravond van de inauguratie van Donald Trump, gaat onderzoeksprogramma Panorama op zoek naar de onderlinge betrekkingen tussen de aanstaande Amerikaanse president en Vladimir Poetin.

Just call me Martina
Canvas, 22.05 uur

BBC-documentaire over ex-proftennister Martina Navrátilová. Ze had een moeilijke jeugd, onder communistisch bewind en de weg naar de wereldtop van de tennis was lang. Ze leidt nu een 'normaal leven' met haar dochters en haar vrouw Julia.

Follow the Money
NPO 2, 22.55 uur
In deze aflevering van deze Deense dramaserie over economische misdaad begint Claudia met een nieuwe baan. De eerste dag verloopt succesvol, maar ze kan de consequenties van haar handelen uit het verleden niet van zich afzetten.

The School of Rock
(Richard Linklater, 2003)
RTL 8, 20.30-22.40 uur

De eerste stagedive van rockgitarist Dewey Finn (Jack Black) in The School of Rock doet pijn, letterlijk en figuurlijk. Overmand door zijn geestdrift ziet hij niet dat het publiek minder omvangrijk en enthousiast is dan gedacht. Zodat het optreden in een lauwe club plat op de vloer eindigt. Het blijkt te passen bij de fase waarin zijn leven zich bevindt: hij huurt een kamer bij een vriend zonder dat hij in staat is de huur te betalen en de volgende dag blijkt ook nog dat zijn band een vervanger voor hem heeft gezocht: ze zeggen de harde gitaarrock vaarwel en daarmee hem.

Dan komt het telefeoontje dat eigenlijk voor zijn huisgenoot is bestemd, gelegen. Zich voordoend als die huisgenoot kan hij invallen op een elitaire basisschool, waar hij zijn leergierige klasje langzaam doet ontdooien en omvormt tot een rockband.

Nee, verrassend is The School of Rock niet, maar de conventioneelste film van Richard Linklater (Boyhood en de Before-trilogie) ontwikkelt zich aangenaam vanuit een dwars beginpunt (de leraar is hier de recalcitrant) naar het verwachte einde, beklonken met een geslaagde duik in het publiek.

Bride Wars / The Accidental Husband
(Gary Winick, 2009 / Griffin Dunne, 2008)
Net 5, 20.30-22.15 uur / 22.15-01.05 uur

Net 5 gooit er een avondje romkom tegenaan. Dat kan een aangenaam genre zijn, maar te vaak lukt het niet de onwaarschijnlijke premisse tot een goed einde te brengen. Bride Wars leunt op drie veronderstellingen die zelfs de mildste feminist op de kast krijgen. Eén: iedere vrouw droomde als meisje al van roze, tule en een bruidegom. In die volgorde. Twee: dat huwelijk blijft haar leven lang het ultieme doel. Drie: als het moment eenmaal daar is, ontpoppen vrouwen zich tot onvoorspelbare, irrationele wezens die mijlenver verwijderd zijn van de intelligente, grappige mensen die ze ooit waren. U bent er nog? Dan beleeft u ongetwijfeld plezier aan de twee vriendinnen gespeeld door Kate Hudson en Anne Hathaway, die er nou ja zeg als bij toeval achterkomen dat hun huwelijken per ongeluk op dezelfde dag gepland zijn. Voilà de titel.

Na de bruidenoorlogen duikt wederom een steracteur op in een romantische komedie. In The Accidental Husband presenteert Uma Thurman een radiotalkshow over de liefde en raakt haar leven door een wraakactie verknoopt met dat van eenspontane New Yorkse brandweerman die, zo begint ze opeens te twijfelen, misschien wel een betere huwelijkskandidaat is dan haar huidige en qualitate qua keurige verloofde.

Belgica
(Felix van Groeningen, 2016)
Film1 Drama, 23.40-01.45 uur

Knappe prestatie van Gentenaar Felix van Groeningen (38). Na het de hemel in geprezen The Broken Circle Breakdown komt hij met een ogenschijnlijk totaal andere film over twee uit elkaar groeiende broers in de horecascene van zijn woonplaats. Maar eigenlijk is er nooit zo heel veel verschil tussen de films van dit grote Belgische talent: zoveel mogelijk brengt hij zijn personages close in beeld, zodat hun woede, opwinding, enthousiasme, geilheid of verdriet vetter aankomen dan normaal in films. Het zijn die toppen en dalen in het gemoed van de hoofdpersonen die het verhaal voortstuwen. Net als in zijn andere films worden ook in Belgica zijn in de marge van de samenleving bivakkerende personages met veel empathie verbeeld, evenals het decor waarin hun levens zich afspelen, Gent en omstreken. Dat is vaak lelijk, maar wordt door Van Groeningen even humaan behandeld als zijn tierende, rokende en zuipende personages, die zoveel moeite hebben met het leven en uiteindelijk gewoon op zoek zijn naar een beetje liefde, net als u en ik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden