De Volkskrant tv-selectie voor maandag 15 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
2001: A Space Odyssey Beeld
2001: A Space OdysseyBeeld

2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)
Arte, 20.15-22.30 uur.

De sluis naar een nieuwe dimensie in Stanley Kubricks sciencefictionmeesterwerk 2001: A Space Odyssey gold ook jaren ná de première in 1968 nog als de nieuwe standaard voor special effects. Die zogeheten 'stargate-sequentie' bezorgde de Amerikaanse filmer zijn enige Oscar op persoonlijke titel (voor beste visuele effecten). Jaren nadien zouden special-effectsmaker Douglas Trumbull (tevens de man achter Blade Runner) en Kubrick nog ruziën over de vraag wie zich de geestelijk vader mocht noemen van die baanbrekende verbeelding van wat natuurkundigen wel omschrijven als een wormgat.

Eind 2014 werd Kubricks klassieker geregeld aangehaald om Christopher Nolans space-opera Interstellar te duiden, ook een film waarin een poort naar een andere dimensie een voorname rol speelt. Nolan zag 2001 als kind in de bioscoop met zijn vader en noemde de film de voornaamste inspiratiebron voor zijn eigen ruimtereisspektakel. De filmmaker behoort tot een van de vele kijkers die de film door de jaren heen voor zich heeft gewonnen. Het begon met hasjrokende hippies, die liggend voor het bioscoopscherm op de muziek van Ligeti en Richard en Johann Strauss de ultieme trip trachtten te beleven. Later vonden vooral spiritueel zoekenden troost in het trage ruimteritme en de levensvragen die het scenario - geschreven door Kubrick en sciencefictionauteur Arthur C. Clarke - opwerpt. En in 1999 werd de film door het Vaticaan goedgekeurd als 'geschikt voor de gelovige'. Wie gevoelig is voor technisch vakmanschap kan er ook veel plezier aan beleven.

The Lost World: Jurassic Park (Steven Spielberg, 1997)
Veronica, 20.30-23.05 uur.

Met een budget van - omgerekend - ruim 90 miljoen euro, de geavanceerdste animatiesoftware van het moment en de beste technici wist Steven Spielberg zijn vervolg op de dinosaurushit Jurassic Park (1993) behoorlijk spannend te maken. Net als in deel 1 stelen de angstaan-jagende dieren de show. Een team van wetenschappers, onder wie Ian Malcolm (Jeff Goldblum) en zijn vriendin Sarah Harding (Julianne Moore), reist naar een tropisch eiland waar het krioelt van de dinosaurussen. Malcolm probeert te voorkomen dat de beesten door een pretparkeigenaar naar Amerika worden verscheept: 'Het slechtste idee uit de lange, trieste geschiedenis van slechte ideeën.'

Anonymous (Roland Emmerich, 2011)
RTL 7, 22.00-00.35 uur.

Was Shakespeare een fraudeur? O jawel. En dat niet alleen: hij was ook een onbenullige dronkelap, een ijdele vrouwenversierder en een matig acteur. Het is erop en erover in Anonymous, het kostuumdrama waarmee Roland Emmerich de literaire vorst van de troon wil stoten. Die schreef, zoals complottheoretici al een eeuw of wat willen doen geloven, dat prachtige oeuvre van 37 toneelstukken en 154 sonnetten niet zelf bij elkaar. Sommige menen dat een collectief van schrijvers verantwoordelijk was, maar dat zou een weinig spannende film hebben opgeleverd. Rampenfilmspecialist Emmerich (Independence Day) en zijn scenarist kozen voor wat bekend staat als de Oxfordtheorie: tijdgenoot Edward de Vere, zeventiende graaf van Oxford, zou de enige ware auteur zijn. Alhoewel tot de nok gevuld met leugens en verraad, gaat het te ver om Anonymous Shakespeariaans te noemen. Daartoe is Emmerichs kijk op de materie te bruusk en te weinig poëtisch, maar hij kneedt uit historisch, aangedikt en volstrekt verzonnen materiaal wel een onderhoudende publieksfilm vol visueel spektakel, en biedt zijn uitstekende cast alle ruimte om te gloriëren.

Indië-herdenking
NPO 1, 12.15 uur

Liveverslag van de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag van het definitieve einde van WOII: de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945. Met een kranslegging door premier Rutte en het luiden van de Indische klok.

Rio live
NPO 1, 13.50 uur

Dafne Schippers komt om 14.35 uur weer in actie in de eerste ronde van de 200 meter. Ook zijn er medaillekansen voor Sharon van Rouwendaal bij de 10 kilometer marathonzwemmen (13.55 uur) en voor Marit Bouwmeester bij het zeilen (17.50 uur).

Van Nablus naar Ninevé
NPO 2, 21.15 uur

In aflevering vier probeert presentator Kefah Allush de geheimen van de Druzen in Libanon te ontrafelen. Leden van dit afwijkende, mystieke geloof zijn vaak vervolgd door christenen en moslims. Uit zelfbescherming leven zij in beslotenheid.

null Beeld anp
Beeld anp

Charlie
NPO 3, 22.50 uur

Zwartkomische dramaserie met Halina Reijn als Charlie, een verpleegster met een dubbelleven: in het ziekenhuis redt zij levens op de spoed-eisende hulp, privé is zij drugsverslaafd. Remake van de Amerikaanse serie Nurse Jackie. Herhaling uit 2013.

Stephen Fry: Out there
NPO 2, 23.20 uur

Herhaling van het tweeluik dat Stephen Fry in 2013 maakte over de homo-emancipatie wereldwijd. In deel 1 is hij in Rusland, waar hij een pittig gesprek voert met een Russische politicus die homo- en pedoseksuelen door elkaar blijft halen.

Mein Name sei Altmann
ARD, 23.30 uur

De beruchte oorlogsmisdadiger en SS'er Klaus Barbie speelde na de oorlog een grote rol in het netwerk van oude en jonge nazi's. De makers van deze documentaire deden research in Europa en Bolivia en haalden vele nieuwe feiten boven tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden