De Volkskrant tv-selectie voor maandag 14 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Ideale regenachtige avondtelevisie; Great American Railway Journeys.Beeld Youtube

Koken met Van Boven
NPO 2, 20.25 uur

In de aflevering 'Eikhaas en zwemburgers' duikt Yvette van Boven het bos in met een paddestoelenkenner. De ruim vijfduizend soorten in Nederland gaan van eetbaar (morieljes, truffels, zwammen, shiitake) tot zeer giftige dubbelgangers.

Op jacht naar eetbare (?) paddestoelen met Koken met Van Boven.Beeld Mark Janssen

Panorama: Trumps new America
BBC 1, 20.30 uur

De Amerikaanse verkiezingsstrijd van 2016 gaat de boeken in als de verbitterdste aller tijden. BBC-journalist Hilary Andersson spreekt met Amerikanen aan beide kanten van het politieke spectrum. Kan president Trump ze bij elkaar brengen?

Het uur van de wolf: Boudewijn Büch
NPO 2, 20.55 uur

In de documentaire wordt gepoogd bloot te leggen wat feit en wat fictie was in het levensverhaal van schrijver Boudewijn Büch (1948-2002). Er rijst een beeld op van een gekwelde man, strijdend met zijn demonen.

Lees hier het interview met Büchs biografe Eva Rovers.

Boudewijn BüchBeeld anp

Great American Railway
Canvas, 21.10 uur

De Britse presentator Michael Portillo doorkruist de VS per trein. In aflevering drie vertrekt hij vanaf Penn Station in New York om via o.a. Poughkeepsie en het Catskill-gebergte aan te komen in Albany, de hoofdstad van de staat New York.

Schuldig
NPO 1, 22.10 uur

Documentaireserie waarin diverse kanten worden getoond van de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord: een roerige volksbuurt met charmante laagbouw, bewoners met uitgesproken karakters én schulden. Wie draait er op voor de rekening?

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.05 uur

Pieter van der Wielen spreekt filmmaker Coco Schrijber, wier nieuwe film How to meet a mermaid in première gaat op het documentairefestival IDFA, en die handelt over de vraag waarom je zou doorleven of er een einde aan maken.

Documentairemaakster Coco SchrijberBeeld Daniel Cohen

A Cottage on Dartmoor (Anthony Asquith, 1929)
Arte, 23.30-00.55 uur

A Cottage on Dartmoor oogt in veel opzichten - cameravoering, montage, zeker níét het acteren - modern, maar het is toch vooral de lang uitgesponnen scène in de bioscoop die de film uittilt boven zijn tijdgenoten. De Duits-Franse cultuurzender Arte zendt een nieuw gerestaureerde versie uit.

Jersey Girl (Kevin Smith, 2004)
RTL 8, 20.30-22.35 uur

Opvallend mierzoete film van de maker van de beslist tegendraadse culthit Clerks (1994). Jersey Girl gaat over een vader (Ben Affleck) die in zijn eentje zijn dochtertje moet opvoeden nadat zijn vrouw (Jennifer Lopez) is overleden - een spoiler van niets, want het gebeurt vrij snel in de film. De grap van de komedie is dat feitelijk de 10-jarige Gertie (Raquel Castro) haar vader levenslessen leert in plaats van andersom.

Leuk voor fans van het toenmalige paar Affleck en Lopez. Maar helaas: toen de productie in de bioscopen kwam, was het gedaan met hun relatie. Afflecks Hollywoodcarrière leed er bepaald niet onder, van de inmiddels zo goed als 22-jarige Castro is sindsdien weinig meer vernomen. Regisseur Kevin Smith maakte direct na dit brave werk in 2006 een vervolg op Clerks. Een derde deel staat al enige tijd aangekondigd.

Die Ex bin ich (Katrin Rothe, 2009)
ZDF, 00.35-02.00 uur

Al wat oudere film uit de reeks Das Kleine Fernsehspiel. In dit drama, dat speelt in de Berlijnse krakersscene van vlak na de val van De Muur, pleegt kraker Bert zelfmoord. In de nasleep ervan komen drie exen zich om zijn nalatenschap bekommeren. De drie van karakter sterk verschillende vrouwen duiken, terwijl ze zijn begrafenis voorbereiden, gezamenlijk in zijn geschiedenis, die wij in tekenfilmfragmenten te zien krijgen; daarin vertelt Bert niet alleen over zijn leven maar ook over zijn drie liefdes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden