De Volkskrant tv-selectie voor maandag 13 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Dr. Evil is vanavond te zien op SBS 9 in Austin Powers in Goldmember. Beeld
Dr. Evil is vanavond te zien op SBS 9 in Austin Powers in Goldmember.Beeld

Het Sinterklaasjournaal
NPO 3, 18.00 uur

Met de officiële intocht van Sinterklaas in het Friese Dokkum op zaterdag in het verschiet, begint Dieuwertje Blok weer met haar Sinterklaasjournaal. De Pieten hebben dit jaar geen kleurtje meer; de NTR belooft een 'Bont Gezelschap aan Helpers'.

2Doc: Geschenk uit de bodem
NPO 2, 20.25 uur

In september op het Nederlands Filmfestival nog bekroond met de KNF Prijs en nu al op tv: deze tragikomische film die toont hoe Nederlanders op hun eigen wijze omgaan met de ingrijpende gevolgen van de aardgaswinning in Groningen.

Children in Need rocks the 80s
BBC 1, 21.30 uur

Talloze grote hitartiesten uit de jaren tachtig keren terug op dit benefietconcert voor de jaarlijkse inzamelingsactie Children in Need. Er zijn optredens van A-ha, Boy George, Bananarama, Erasure, Europe, Imagination, Katrina en Jason Donovan.

1917
Canvas, 22.00 uur

Documentaire van Bernard George over de twee revoluties in Rusland in 1917: de Februarirevolutie betekende het einde van het tsarenbewind en bood hoop op vrijheid, maar met de oktoberrevolutie namen de communisten de macht over.

3Doc: Die avond in Bataclan
NPO 3, 22.15 uur

Twee jaar na de terreuraanslag in de Parijse concertzaal Bataclan brengt documentairemaker Jessica Villerius met de Nederlandse Ferry Zandvliet, die bij het concert was, een bezoek aan Azdyne Amimour, de vader van één van de terroristen.

Het geheime dagboek van Hendrik Groen
NPO 1, 22.20 uur

In de vierde aflevering van de komische serie (vorige week 1,5 miljoen kijkers) moet Hendrik Groen (Kees Hulst) op de hond van Evert (André van Duin) passen en kondigt de Omanido-club een ledenstop af.

Man of Steel (Zack Snyder, 2013)
Veronica, 20.30-23.15 uur

In afwachting van Justice League, de deze week in de bioscopen te verschijnen superheldencluster van stripgigant DC Comics, kunt u vanavond bij Veronica zien waar het zo'n beetje begon. Voor de helderheid: DC Comics is de grote concurrent van Marvel. Hier geen Hulk, Thor of Spider-Man, maar Superman, Batman en, nu al superheldin van het jaar, Wonder Woman.

De recentste DC-films, opmerkelijk gewichtige spektakelfilms met het speelsere Wonder Woman als de uitzondering die de regel bevestigt, zijn enigszins doorgeslagen serieuze variaties op de drie Batmans (2005-2012) van Christopher Nolan. Verantwoordelijke is actiespecialist Zack Snyder, die zich de afgelopen jaren met de uitbundig vormgegeven films 300, Watchmen en Sucker Punch bewees als meester van de moderne beeldtaal. Snyders Man of Steel, het wordingsverhaal van Superman, doet in ieder geval één ding heel goed. Het gevoel van kracht en snelheid dat bij zo'n door de geluidsbarrière vliegende superheld komt kijken, is tastbaar. Deze Superman, net als in het verguisde Batman v Superman: Dawn of Justice en in het aanstaande Justice League gespeeld door Henry Cavill, vliegt eerst een bergtop aan gruzelementen voor hij zijn idiote kracht een beetje onder controle heeft. Wanneer hij een groepje gelijkwaardige tegenstanders te lijf gaat, bewegen ze hypersnel door het beeld. Het lullige van eerdere films en tv-series is er definitief af; Superman is uitgegroeid tot een moderne actieheld.

Maar Snyder kan zijn karakter nog zo serieus nemen, een goede film is Man of Steel niet. Het is louter leeg en grotesk spektakel. Straaljagers worden achteloos uit de lucht gebeukt, complete flatgebouwen storten ter aarde, een knokpartij tussen Superman en een buitenaardse vijand reikt tot in het heelal, zelfs een satelliet ontkomt niet aan de schadepost. Waanzinnig in beeld gebracht, dat wel.

Gold (Thomas Arslan, 2013)
Arte, 20.15-21.50 uur

In Canada gedraaide, sobere western met Duitse cast en crew. Een Duitse groep immigranten rond 1900 trekt naar de regio Klondike, vlak bij de grens met Alaska, tijdens de Klondike Gold Rush, die op gang kwam nadat in 1896 in die streek goud was gevonden. Emily Meyer (mooie rol van Nina Hoss) is een van hen. De tocht, die garant staat voor fraaie landschapsopnamen, wordt een lijdensweg van 2.500 kilometer, zeker wanneer degene die is betaald om de weg te wijzen een oplichter blijkt.

Austin Powers in Goldmember (Jay Roach, 2002)
SBS 9, 20.30-22.15 uur

In deze overtreffende trap van de geslaagde flauwe gekte in de eerste twee filmafleveringen van Austin Powers speelt komiek Mike Myers maarliefst vier rollen. Hij speelt de door seks geobsedeerde spion Austin Powers uiteraard, maar ook diens aartsvijand Dr. Evil, de vadsige, behaarde Schot Fat Bastard en als vierde de kersverse slechterik Johann van der Smut alias Goldmember. Van der Smut is een in het Duits scheldende Nederlander op rolschaatsen, die samen met Dr. Evil de wereld wil vernietigen. Er zijn bijrolletjes voor onder anderen Tom Cruise en Steven Spielberg en Michael Caine speelt een fijne bijrol als Austins vader Nigel. Die wordt door Dr. Evil met een tijdmachine ontvoerd naar de jaren zeventig, het decennium waaraan deze vrolijke uitbarsting van melige filmverwijzingen en -citaten zijn inspiratie ontleent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden