De Volkskrant tv-selectie voor maandag 10 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Georgina Verbaan, Mike van Diem (regisseur) en Jeroen van Koningsbrugge bij de premiere van De surprise. Beeld null
Georgina Verbaan, Mike van Diem (regisseur) en Jeroen van Koningsbrugge bij de premiere van De surprise.

3 op reis midweek
NPO 3, 19.55 uur

BNN-presentator Emma Wortelboer is in Schotland. Ze beklimt onder andere de hoogste berg van Groot-Brittannië, de Ben Nevis. De avonturen van Emma worden afgewisseld met 3 op Reis-beelden uit de oude doos.

Nog wat in te halen? Kijk hier alle afleveringen van 3 op reis midweek.

De strijd om het Srebrenica museum
NPO 2, 20.25 uur

Veel controverse in deze documentaire over het herdenkingscentrum in Srebrenica ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de genocide van 1995. Een geplande expositie over de rol van Dutchbat leidt eerder tot meer onbegrip dan verzoening.

Lees verder onder de trailer.

Mini Monet Millionaire
BBC 1, 20.30 uur

Tienerkunstenaar Kieron Williamson (bijnaam: Mini Monet) had z'n eerste tentoonstelling toen hij 6 was. Nu is hij 14 en staan de verzamelaars voor hem in de rij. De BBC ontmoet Williamson en zijn familie en ontdekt het geheim van zijn succes.

Alles voor de koers
EEN, 21.15 uur

Een kijkje achter de schermen bij Etixx-Quick-Step in 2016, de wielerploeg waarbij toen onder anderen Tom Boonen reed. Hij is het grote voorbeeld van jonkie Laurens De Plus (1995), die voor het eerst klassieker Luik-Bastenaken-Luik rijdt.

Tom Boonen nam in april afscheid van het professioneel wielrennen. Beeld null
Tom Boonen nam in april afscheid van het professioneel wielrennen.

The Great American Thaw
Canvas, 21.15 uur

Beelden uit Yellowstone, waar de winter plaatsmaakt voor de lente: bevers eten weer groen en pasgeboren bizons zetten hun eerste stappen in de natuur. De lente is ook een gevaarlijke tijd, want de wolven zijn hongeriger dan ooit.

Theresa v Boris
BBC 2, 00.15 uur

In dit docudrama reconstrueert de BBC de premierstrijd tussen Theresa May en Boris Johnson na het Brexitreferendum. Johnson had als gezicht van het Brexitkamp de beste papieren, maar werd verraden door zijn nummer 2, Michael Gove.

Michael Gove Beeld null
Michael Gove

De surprise (Mike van Diem, 2015)
NPO 3, 20.30-22.10 uur

In De surprise, het zestig pagina's tellende slotverhaal uit Belcampo's bundel De ideale dahlia (1968), besluit hoofdpersonage Eugène van Sonswyck dat het leven voor hem geen enkele zin meer heeft. 'Elke begeerte is een ontsporing, een kortsluiting, misschien wel een ontploffing, een ontploffing van cellen. En wij zitten ermee. Iedereen zit met het leven in zijn maag, of hij het wil weten of niet.'

Prompt dient zich een vertegenwoordiger aan van Steun bij Zelfmoord, een schimmig bedrijf dat precies doet wat de naam belooft. En dat, wanneer de cliënt het zo wenst, per verrassing, op een onverwacht moment en een onvoorspelbare manier. Van Sonswyck laat zich overhalen, maar als hij in de grafkistenshowroom van Steun bij Zelfmoord de mooie Arlette ontmoet, vindt hij op de drempel naar de dood eindelijk de ware liefde. Te laat? Had het zo moeten zijn? Of is Arlette misschien zelf zijn surprise?

Regisseur Mike van Diem, wiens nieuweling Tulipani vanaf eind september te zien is, wilde al vóór zijn Oscarwinnende drama Karakter (1997) aan de gang met Belcampo's verhaal. Wat hem zo aansprak, vertelde hij aan de Volkskrant, was dat het om een jongeman gaat die ver van zijn gevoel afstaat. 'Iemand die vaak depressief is en regelmatig denkt: ik maak er een einde aan. Tegelijk is hij een enorme romanticus. Dus wat is dan de ultieme fantasie? Je wilt er een einde aan maken en ineens staat ze daar: de vrouw van je leven. Alles komt toch nog goed.'

Lees hier het hele interview met regisseur Mike van Diem.

Pas achttien jaar na Karakter lukte het hem de rechten te regelen en de film van de grond te krijgen. Het werd een bijzonder, stijlvast en net boven de realiteit getild sprookje dat overtuigend speelt met het oorspronkelijke gegeven. Dat reikt van simpele naamsveranderingen Eugène van Sonswyck werd Jacob van Zuylen de With, Arlette werd Anne de Koning en Steun bij Zelfmoord heet nu Elysium tot de onbestemde locatie en veranderingen in de plot. Wat meer actie dan bij Belcampo en wat minder uitgesponnen dialogen, terwijl het punt waarop Jacob tot zelfmoord besluit hier een stuk markanter is. Valt het bij Belcampo min of meer uit de lucht, bij Van Diem komt het na de begrafenis van Jacobs moeder. Zodoende krijg je in feite twee gelijkwaardige variaties op hetzelfde verhaal, met misschien een lichte overwinning voor de film: probeer na afloop maar eens het verhaal te lezen zonder aan de fijn gestileerd acterende Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan te denken. En dankzij Van Diems regie schuift over Belcampo's trefzekere zinnen vanzelf een kleurige, warme waas.

Lees verder onder de trailer.

Rammbock: Berlin Undead (Marvin Kren, 2010)
ZDF, 23.50-00.50 uur

Een uurtje griezelen op zijn Duits, het blijkt alleraardigst uit te pakken in deze Berlijnse variant op het zombiegenre. De Duitse hoofdstad wordt belegerd door bloeddorstige ondoden; we maken het mee aan de hand van de wat duffe Michael (Michael Fuith), die eigenlijk alleen maar zijn ex-vriendin terug wil. Vervolgens raakt hij in haar typische Berlijnse woning opgehokt met het hulpje van de gezombificeerde loodgieter. Knap gebruik van die locatie, wanneer Michael zich van keuken naar kruipruimte, via zolders en dakranden een weg naar buiten baant. En dan is Rammbock waarschijnlijk ook de enige zombiefilm waarin het virus met zelfbeheersing valt te remmen en waarin netjes 'gezondheid' wordt gezegd als iemand niest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden