Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 9 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Jeremy Renner in Kathryn Bigelow's The Hurt Locker. Beeld
Jeremy Renner in Kathryn Bigelow's The Hurt Locker.Beeld

Die Bewährung des Jimmy Rose

ARTE, 20.15 uur

Jimmy (Ray Winstone) komt na twaalf jaar uit de bak. Hoe reageren vrienden en familie op zijn terugkeer? Deze driedelige miniserie wordt vanavond in haar geheel uitgezonden. Duits nagesynchroniseerd, dat wel.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.30 uur

Met een kiloprijs van bijna 20 duizend euro is saffraan misschien wel het duurste goedje uit de supermarkt. Waarom is het zo prijzig? Op zoek naar een antwoord reist de Keuringsdienst naar Iran, waar onze saffraan niet direct in de smaak valt.

Alles voor de koers

EEN, 20.40 uur

In deze vijfdelige reeks wordt teruggeblikt op fietsjaar 2016. Een jaar lang volgen de makers miljoenenploeg Etixx-Quick-Step: superster Tom Boonen begint het seizoen met een blessure en in de eerste weken wordt veel te weinig gewonnen.

Vrienten, Kooymans en De Groot

NPO 2, 22.55 uur

Onder de naam Vreemde Kostgangers sleutelen Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten in een huisje in Twente aan nieuwe liedjes. Tot diep in de nacht praten ze over oude liefdes en een halve eeuw muziekgeschiedenis.

In & Out of Hell - The Meat Loaf Story

Canvas, 23.15 uur

Portret van zanger en acteur Meat Loaf, die uitgroeide van een jongen die op school werd gepest tot rock-'n-rollsuperster. Vlak voor zijn succesalbum Bat Out of Hell (1977) werd uitgebracht, was hij bankroet en sukkelde hij met zijn gezondheid.

The Shelter

NPO 2, 23.55 uur

Filmmaker Fernand Melgar loopt mee in de daklozen- en vluchtelingenopvang van Lausanne. De opvang kan de toestroom niet aan en moet avond aan avond mensen weigeren. Zo ook een jong Spaans stel dat door de crisis alles verloor.

The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008)

Net 5, 20.30-23.15 uur

The horror, the horror. Kolonel Kurtz' gemurmelde woorden uit Apocalypse Now (en eigenlijk uit Joseph Conrads aan die film ten grondslag liggende roman Heart of Darkness) lijken de inspiratiebron voor Kathryn Bigelows fenomenale oorlogsthriller The Hurt Locker. Net als in Francis Ford Coppola's film - zij het in het geheel niet operatesk - en ook net als in het tweede deel van die andere grootse oorlogsfilm, Stanley Kubricks Full Metal Jacket, concentreert Bigelow zich op wat de praktijk van een oorlog is, gezien door de ogen van de, in dit geval, in Irak gestationeerde militairen die deel uitmaken van een eenheid die bommen onschadelijk moet maken.

De film vertelt niet zozeer een verhaal, maar bestaat uit een reeks scènes die drijven op een zeldzaam goed opgebouwde spanning. Cameravoering, montage en regie zijn vanaf de eerste minuut maar op één ding gericht: de kijker laten beleven wat de Amerikanen in een hun vreemde omgeving voelen, omgeven door burgers van wie ze niet weten of die hun goed- of slechtgezind zijn, sluipschutters die zich overal kunnen bevinden, en bommen dus, die op het punt van ontploffen staan.

Van de ogenschijnlijke hoofdrolspeler Guy Pearce is 10 minuten na het begin van de film niets meer over: de bom die hij onschadelijk moest maken, ontploft en doodt hem. Dan zit je bij elke volgende operatie wel op het puntje van je stoel, zeker als zijn opvolger (Jeremy Renner) een rouwdouwer blijkt die weliswaar al 873 bommen neutraliseerde, maar die in de ogen van zijn maten onverantwoorde risico's neemt.

Desondanks gaat de kijker ver met hem mee, want, zoals een deel van het motto van de film luidt, oorlog is ook een drug en gedurende de twee uur die The Hurt Locker duurt is de kijker een willoze junk; dat is de unieke kracht van Bigelows meesterwerk.

Help, de dokter verzuipt (Nikolai van der Heyde, 1974)

Ons, 15.30-17.00 uur

Nikolai van der Heyde (81), ooit met Pim de la Parra en Wim Verstappen oprichter van filmtijdschrift Skoop, gold als een van de grootste talenten van zijn generatie. Hij maakte onder meer To Grab the Ring en Angela (ook bekend als Love Comes Quietly, met Barbara Hershey in de hoofdrol), die beide werden genomineerd voor een Gouden Beer op het Berlijnse filmfestival.

Groot was de verwarring bij liefhebbers toen Van der Heyde daarna een regelrechte klucht maakte, naar een streekroman van Toon Kortooms en met hoofdrollen voor Jules Croiset, Martine Bijl en Mountie Piet Bambergen. Begeleid door een kenmerkende soundtrack van Rogier van Otterloo (zoek het thema op, u kent het) trok Help, de dokter verzuipt volgens Wikipedia 1.088.441 bezoekers.

Over de film valt verder weinig zinnigs te melden, over de carrière van Van der Heyde ook niet: na drie niet geslaagde herhalingsoefeningen maakte hij na 1987 geen speelfilm meer.

Argo (Ben Affleck, 2012)

Net 5, 23.15-01.30 uur

Om zes ondergedoken diplomaten uit Iran te smokkelen, worden ze in de historische thriller Argo vermomd als Hollywoodfilmcrew, zogenaamd afgereisd naar de islamitische republiek om locaties te spotten voor hun sciencefictionfilm Argo. Om dat undercoververhaal in Iran geloofwaardig te maken, laat de CIA advertenties voor de film plaatsen in Hollywoodvakbladen, wordt er een script geschreven en wordt er zelfs een studio opgericht.

Regisseur Ben Affleck, zoals alles en iedereen in de film (inclusief de openingscredits) uitgedost in die heerlijke, over de top jarenzeventigstijl, speelt 'exfiltratie'-specialist Tony Mendez als een introverte, non-charismatische man. Wat saai, maar om de karakterontwikkeling gaat het ook niet in Argo. Vanaf scène één kent de thriller de juiste jachtigheid, die herinnert aan de jarenzeventigparanoiafilms.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden