De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 7 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Reese Witherspoon (links) en Emily Warfield in The Man in the Moon. Beeld
Reese Witherspoon (links) en Emily Warfield in The Man in the Moon.Beeld

Keuringsdienst van Waarde
NPO 3, 20.25 uur
Maak kennis met de Engraulis Ringens, het visje dat ingeblikt door kan gaan voor zowel sardine als ansjovis. De Keuringsdienst onderzoekt in Amsterdam, Spanje en Zeeland hoe dat zit.

Hier zijn de Van Rossems
NPO 2, 20.30 UUR

Beroepsbabbelaars Maarten, Sis en Vincent van Rossem beginnen een nieuw seizoen HzvdR in Delft. Ze bezoeken er het huis van hun opa en oma en bespreken de erfenis van grote denkers als Willem van Oranje en Jacques van Marken.

Expeditie Robinson
RTL 5, 20.30 uur
Een nieuwe groep BN'ers laat zich naar een onbewoond eiland varen voor 'het grootste avontuur van hun leven.' Onder de kandidaten zijn dit jaar onder anderen acteur Roeland Fernhout, rapper Lil' Kleine en actrice Carolina Dijkhuizen.

Jan de Belastingman
NPO 3, 20.55 uur
Hoe ontduik je de belasting, zonder dat je strafbaar bent? Jan Versteegh trekt de stoute schoenen aan en probeert samen met een club ondernemers net zo belastingvrij te spelen als koffiegigant Starbucks en voetballer Lionel Messi.

De deelnemers aan het nieuwe seizoen Expeditie Robinson. Beeld anp
De deelnemers aan het nieuwe seizoen Expeditie Robinson.Beeld anp

Ajouad: kaaskop of mocro?
NPO 3, 21.45 uur

Presentator Ajouad El Miloudi gaat opnieuw opzoek naar de raakvlakken tussen zijn twee landen: Nederland en Marokko. Hij praat met Nederlands-Marokkaanse schrijvers, politici en jongeren van de straat: wat bindt hen en wat schuurt?

Should I Marry My Cousin?
BBC 1, 00.35 uur
In de Brits-Pakistaanse familie van de 18-jarige Hiba is trouwen met een eerstegraads neef of nicht de normaalste zaak van de wereld. Of ze die traditie wil voortzetten, daar is Hiba nog niet uit. In deze documentaire zet ze haar twijfels op een rijtje.

The Man in the Moon (Robert Mulligan, 1991)
AMC, 12.30-14.10 uur

Hot Pursuit (Anne Fletcher, 2015)
Net 5, 20.30-22.15 uur

Actrice Reese Witherspoon (41) is een grote naam in Hollywood. Ze vergaarde twee Oscarnominaties, waarvan ze er in 2006 een verzilverde (voor haar rol als June Carter, de echtgenote van Johnny Cash, in Walk the Line), ze heeft een eigen productiebedrijf, dat co-producent is van de prachtserie Big Little Lies, waarin ze tevens een hoofdrol speelde, en ze doet ook nog nobel werk, op het gebied van kinderrechten vooral. In haar filmkeuze is ze ongrijpbaar. Ze wisselt romcoms (Legally Blonde) af met het serieuzere werk (Inherent Vice) en meestal zijn die films op zijn minst aardig.

Behalve dan toch de recente komedie Hot Pursuit, waarin ze een politieagent speelt die aan de balie van de in beslag genomen spullen staat maar droomt van een heldenbestaan. De door Anne Fletcher geregisseerde film werd in Nederland, ondanks Witherspoons aanwezigheid, niet in de bioscoop uitgebracht. En daar is veel voor te zeggen.

Kijk dan liever naar de film waarin ze op de titelrol verschijnt als Introducing Reese Witherspoon. The Man in the Moon is een bitterzoete coming-of-agefilm met de 14-jarige Witherspoon in een overtuigende hoofdrol als de even oude Danielle ('maar we noemen haar Dani'), die in het openingsbeeld op bed wegzwijmelt bij de single Loving You van Elvis Presley. Het is 1957 en het is warm in zomers Louisiana. Dani en haar drie jaar oudere zus Maureen (Emily Warfield) spreken hun vader aan met 'sir' en gaan op zondag naar de kerk, maar hun dromen, verlangens en koppigheid zijn als die van elk pubermeisje.

Regisseur Robert Mulligan, die met Summer of '42 eerder al een prachtige coming-of-ageklassieker maakte, leidt Witherspoon tot grote hoogten. Hij weet precies wanneer hij de later kenmerkend geworden priemende blik van de debuterende actrice moet vasthouden en geeft haar alle ruimte om van nukkig naar vrolijk verliefd naar klassiek verontwaardigd te gaan. Want om die emoties draait het allemaal, die lange hete zomer.

The Italian Job (F. Gary Gray, 2003)
RTL 7, 20.30-22.45 uur

Een voorspelbaar samengestelde misdadigersbende moet in The Italian Job, losjes gemodelleerd naar de gelijknamige Britse actiefilm uit 1969, wraak nemen op een schurk die hen van een fortuin heeft beroofd. Met dat doel worden later nog drie leden aan het team toegevoegd: drie Mini Coopers. Deze Mini, 'Noord-Amerikaanse auto van het jaar 2003', is zelf een volwaardig personage. En zoals sommige grote sterren meer invloed op een film hebben dan regisseurs of producenten, zo heeft de Mini zijn stempel gedrukt op het scenario en het uiterlijk van The Italian Job.

Scanners (David Cronenberg, 1981)
Arte, 01.05-02.45 uur

Voor liefhebbers, slapelozen en cultliefhebbers, deze horrorfilm uit het begin van de carrière van David Cronenberg (Maps to the Stars, Eastern Promises). De titel verwijst naar personen die in staat zijn door, ja door wat precies eigenlijk, hoe dan ook: in staat zijn om mensen een bloedneus te geven zonder ze aan te raken. En erger ook wel: lichaamsdelen verminken en zelfs andermans hoofd laten exploderen. 'Hun gedachten zijn dodelijk', luidt de slogan op het affiche. Maar dan zijn er nog goede en slechte 'scanners', die in Scanners de strijd met elkaar aanbinden.

Cronenberg stapte in de loop van zijn carriére over van pure horror naar de betere psychologische thriller, maar ook Scanners is beslist al een erg goede film. Met de vervolgfilms, die veel minder van kwaliteit waren, heeft Cronenberg niets van doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden