De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 7 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Danny Ghosen Beeld anp
Danny GhosenBeeld anp

Keuringsdienst van waarde
NPO 3, 20.25 uur

Waar komt de frikandel vandaan? In de reeks 'Terug naar de basis' wordt de herkomst van de populaire snack uitgeplozen. Verslaggever Ersin Kiris gaat langs bij Polskamp, producent van het hoofdingrediënt van de frikandel: kipseparatorvlees.

Eerdere afleveringen van 'Terug naar de basis' terugkijken? Dat kan hier.

Danny demonstreert
npo 3, 20.55 uur

In zijn serie over protestbewegingen gaat Danny Ghosen op stap met de Identitäre Bewegung (ook wel 'neonazi-hipsters' genoemd), een snelgroeiende jongerenbeweging die tegen islamisering is. Ghosen komt ze tegen tijdens een protest in Berlijn.

Leve de vrijwilliger!
npo 1, 21.30 uur

Filmmaker Michiel van Erp brengt een ode aan vrijwilligers. In deze documentaire volgt hij Nederlanders die vrijwilligerswerk doen. Onder hen Ans en Lenie in een Rotterdams geboortehotel en de 70-jarige Els, die stervensbegeleiding geeft.

Top 2000: the untold stories
npo 3, 22.25 uur

In deze duik in het Top 2000-archief van Leo Blokhuis keert toetsenist Mike Barson van de Britse band Madness terug naar zijn ouderlijk huis. Ook gesprekken met de Canadese zanger Gino Vannelli en de Amerikaanse band Sparks.

Het uur van de wolf: score
npo 2, 22.55 uur

In de documentaire Score laat regisseur Matt Schrader zien en vooral horen hoe belangrijk filmmuziek is. Hij volgt grootheden, waaronder John Williams, Hans Zimmer, Ennio Morricone én de Nederlander Tom Holkenborg (Junkie XL).

Nooit meer slapen
npo radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen interviewt cabaretier Jochem Myjer, die langs uitverkochte zalen trekt met zijn zesde voorstelling Adem in, adem uit. Myjer vertelt in zijn kenmerkende hoge tempo over zijn studie biologie en zijn liefde voor vogels en Texel.

Uwiklanie (Jacek Bromski, 2011)
Arte, 00.35-02.35 uur

We kennen de Duitse krimi's, we dompelen ons graag onder in 'Nordic noir', maar ook in Polen levert men vaardig politiethrillerwerk. Daarvan getuigt Uwiklanie, de film die Arte vannacht op het programma heeft staan - helaas Duits nagesynchroniseerd, wat geen kattepis is bij een praatgraag geval als dit. Maar we moeten toch wat, op de qua films armlastige donderdag. In Uwiklanie ('Verstrikking') loopt een onconventionele groepstherapiesessie uit op een fiasco: een van de deelnemers wordt de volgende ochtend dood aangetroffen in de keuken van de zorginstelling. Vleesspies in zijn oog. Zelfdoding? Moord onder hypnose? Het wordt de eerste zaak die openbaar aanklager Agata Szacka (Maja Ostaszewska) eigenhandig mag oplossen, in een labyrint van politieke belangen, communistische complotten en gewiekste wraakplannen. Tot overmaat van ramp wordt ze in het onderzoek gekoppeld aan haar ex, agent Smolar (Marek Bukowski). De oude liefde is altijd blijven smeulen. Regisseur Jacek Bromski houdt de vaart er goed in; de film oogt soms wat knullig in de actiescènes, maar dat wordt goedgemaakt door de kwieke, intelligente montage en het strakke camerawerk.

Captain Fantastic (Matt Ross, 2016)
Film1Drama, 20.30-22.25 uur

Vader Ben en zijn zes kinderen wonen midden in de Amerikaanse bossen. Overdag benen ze een hert uit, trainen ze, of beklimmen ze een rotswand. 's Avonds lezen ze bij het licht van het kampvuur een boek over iets als kwantummechanica, of maken ze muziek. Iedereen doet mee, dus ook de kleintjes. Een waar Eden voor kinderen, maar dit kan toch niet goed zijn? Of wel? Niet al te veel over verklappen. Het is genoeg om te weten dat deze familie in een oude bus op een roadtrip door de Verenigde Staten gaat. En dat het een familiedrama is zoals Little Miss Sunshine - grappig, eigenzinnig en hartverwarmend - maar desalniettemin heel origineel uitpakt. Schrijver-regisseur Ross, die zelf in een soort commune opgroeide, maakt Bens ideeën niet belachelijk. Viggo Mortensen vertolkt hem als een intense man, bij wie gedrevenheid en fanatisme in elkaars verlengde liggen. George MacKay en Nicholas Hamilton bieden knap tegenwicht als opstandige zonen. Captain Fantastic is een maatschappijkritisch statement, maar dwingt vooral tot nadenken over wat goed ouderschap eigenlijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden